Cred ca fiecaruia dintre voi i-a fost greu sa lase vara sa plece impreuna cu caracterul sau liber si jucaus dar eu abia asteptam sa vina toamna pentru ca emotiile pe care le aduce cu ea, miresmele si culorile sunt unice. Sunt indragostita dintotdeauna de apusurile de soare autumnale care ma fac sa cred ca nu exista pe lumea aceasta, nimic mai poetic si mai mandru in culori. De la fereastra bucatariei mele se intrevad apusuri aurii si calde, ajunse la mine parca in surdina ca semn ca inca o zi s-a sfarsit, aducand culorile cerului care se coloreaza din auriu in orange briliant, apoi intr-un roz profund, terminandu-se cu un rosu Vermillion.
In aceste momente ma
opresc si contemplez spectacolul, rapita de calmul care incetineste ritmul
orasului, inseninandu-l si incalzindu-l exact cum face o farfurie buna de paste
traditionale. Astazi va impartasesc
reteta unui preparat substantial, un fel principal de toamna si de iarna
extraordinar de delicious care isi are originea in regiunea Toscana din Italia
unde o gasim de la sat la sat sub alte forme, toate gustoase. Aceasta este
reteta mea pe care o pregatesc de ani de zile sub aceasta forma.
Ingrediente pentru
sos:
300 gr naut cu bob
mare
2 morcovi
1 ceapa rosie mare
100 ml vin rosu sec
400 ml suc de rosii
de casa
4 crengute de
rozmarin ( daca sunt proaspete, le tocam marunt iar daca sunt uscate, le
zdrobim printre degete )
4 linguri ulei
extravirgin de masline
Sare mediteraneana
5-6 boabe piper negru
1 lingurita rasa de
paprika dulce afumata
1 litru apa
Ingrediente pentru
taietei:
2 oua proaspete
Faina cat cuprinde
1 lingurita ulei
extravirgin de masline
Sare
Ingrediente pentru
servire:
50 gr fulgi de
Parmezan sau Grana Padano
Preparare:
Cu o seara inainte
punem nautul in apa rece cu ¼ de lingurita de bicarbonat de sodiu. A doua zi
vom clati foarte bine nautul si il punem deoparte. Curatam si spalam ceapa si
morcovii; ceapa o tocam marunt iar din morcovi facem spaghette cu ajutorul unui
cutit special. Mai intai calim ceapa in ulei extravirgin de masline si dupa
cateva minute, adaugam morcovii si calim in oala acoperita, la foc mic timp de
6-7 minute, apoi stingem cu vinul rosu, adaugam nautul, mirodeniile, sucul de
rosii si circa 1 litru de apa si continuam sa fierbem la foc mic timp de circa
2 ore si jumatate, 3 ore, controland din cand in cand sosul ca sa nu se prinda.
In timp ce fierbe
sosul, preparam taieteii de casa.Amestecam faina cu ouale, sare si uleiul de
masline si framantam manual pana cand obtinem o compozitie potrivita care sa
poata fi intinsa. Lasam aluatul de taietei sa se odihneasca timp de 30 de
minute, dupa care intindem foaia. Fiind vorba despre taietei mai rustici, nu
intindem foaia foarte subtire. Taiem cu ajutorul unei roti dintate in fasii de
circa 6 cm lungime si 1,5 cm latime.
Sosul de naut nu
trebuie sa il reducem foarte tare! Cand acesta este gata, fierbem taieteii in
apa cu sare si putin ulei, timp de 5-6 minute.
Amestecam taieteii cu sosul si
servim fierbinte cu fulgi de Parmezan sau Grana Padano.
Ei, nu vi se pare
acest preparat ca are culorile unui apus de soare autumnalo-invernal?
Aceasta reteta am publicat-o pentru prima oara, pe platforma Hobby Chef by Bilancia. Va invit sa ma urmariti si aici: www.hobbychef.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu