Cred ca fiecare dintre noi a avut ocazia
macar odata sa deguste blinis-ul rusesc. Acest preparat este unul dintre cele
mai cunoscute delicii din gastronomia ruseasca si nu lipseste niciodata de pe
mesele de sarbatoare. Daca francezii si italianii au in traditia lor
‚’crepes’’, scotianii au ‚’bannock’’ iar americanii au ‚’pancake-urile’’, rusii
au ale lor blinis cu o istorie lunga.
Anticii slavoni, foloseau blinis-urile drept oferta
in ritualurile pagane si le considerau un simbol al soarelui auriu datorita
formei rotunde si a culorii aurii.Totodata, blinis era si hrana femeilor
insarcinate dar erau servite atat la nunti cat si la inhumari. Prin urmare, au fost prezente în viata oamenilor de la nastere pana la
moarte.
Astazi rusii prepara blinis din faina de
grau, insa acestea pot fi preparate si din alte tipuri de faina. Aluatul se
prepara in general din lapte sau apa sau un amestec al acestora. In anumite
zone insa se prepara si din smantana sau kefir. Prajirea acestor delicii este
considerata o arta, deoarece blinis-ul trebuie sa fie pufos si moale, fara
scoarta si fara a fi prajite prea tare. Tot in functie de regiune, blinis-ul se
serveste cu caviar, somon, sardine, hamsii, hering, creme de branza sau smantana
sau cu dulceata de casa.
Si daca sfecla rosie este atat de indragita
in gastronomia rusa, m-am gandit sa prepar blinis cu crema din sfecla rosie si
ciuperci, o reteta originala atat ca noutate, cati si savoare si cromatica.
Haideti sa vedem reteta!
Ingrediente pentru blinis:
175 gr faina
150 ml lapte proaspat
2 lingurite zahar
2 oua
30 gr unt de calitate la temperatura
camerei
1 plic praf de copt
½ lingurita sare
Ulei pentru prajit
Ingrediente pentru crema de sfecla:
1 sfecla rosie de mici dimensiuni fiarta
si racita
3 linguri de smantana de 32%
1 lingura crema fina de branza
¼ lingurita sare
Ingrediente pentru ciuperci:
40 gr unt de calitate
5 ciuperci champignon rosé
2 catei de usturoi
1 lingurita de Cognac
Ingrediente pentru decorare:
Frunze de fenicul
Preparare:
Amestecam faina cu sarea, apoi adaugam
ouale si laptele si amestecam cu ajutorul unui mixer de bucatarie pana cand
obtinem o compozitie omogena. Adaugam apoi untul la temperatura camerei si
continuam sa mixam inca 3-4 minute. Dizolvam praful de copt in laptele caldut, il
adaugam la compozitie, amestecam bine si apoi lasam aluatul sa se odihneasca
timp de 45-50 de minute la loc caldut.
Intre timp vom prepara crema din sfecla
rosie. Fierbem sfecla rosie, o lasam sa se raceasca, o curatam de coaja si o
asezam in robotul de bucatarie si mixam pana cand obtinem o compozitie
maruntita foarte bine. Adaugam smantana, crema de branza si sarea si mai mixam
circa 2 minute. Crema noastra este gata!
Feliem ciupercile champignon rosé ( se
numesc champignon rosé, ciupercile de culoare maronie ). Incalzim untul intr-o
tigaie antiaderenta, zdrobim usturoiul si il tragem la tigaie cu untul, adaugam
ciupercile si dupa 2-3 minute, le stingem cu Cognac. Potrivim de sare si voilà,
sunt gata.
Dupa ce a trecut timpul de odihna a
compozitiei, incalzim uleiul intr-o tigaie antiaderenta si cu ajutorul unui
cutter pad de 6 cm pe care il asez in uleiul fierbinte, vars rand pe rand aluat
pentru a obtine blinis-urile mele delicioase.
Asezam pe fiecare blinis cate o lingura
de crema din sfecla rosie, 2-3 felii de ciuperci si decoram cu frunze de
fenicul.
Din aceasta cantitate, vom obtine circa
20 de blinis.
Am publicat aceasta reteta pentru prima oara, pe platforma Hobby Chef by Bilancia a carui Brand Ambassador sunt. Va invit sa ma urmariti si aici: www.hobbychef.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu