luni, 14 martie 2016

Ciorba ungureasca din crap sau Halàszlé



Astazi va voi duce intr-o calatorie virtuala in timp: putin in copilaria mea, si-apoi mult mai departe in timp, ca sa aflam mai multe despre istoria preparatului de astazi.  Fiecare familie are cate un ingredient ‚’secret’’ privind aceasta ciorba si asta pentru ca este o mare traditie si la unguri, ciorba de crap, la fel ca la lipoveni care la randu-le prepara o ciorba dumnezeiasca. Cat despre ‚’secretele’’ retelor, unii pun in aceasta ciorba si bucati de somn, altii vin rosu , altii mixul de condimente si altii taieteii de casa. Eu personal am mai multe secrete ale acestei retete pe care am invatat-o de la bunica mea, iar ea la randu-i de la mama sa, strabunica mea Karolina, care la randu-i…………………si cine stie pana unde ajunge mostenirea acestei minunatii. 
Bunicul meu avea mai multe hobby-uri insa printre cele care primau, era sahul si pescuitul; nu as putea sa va spun in ce ordine, insa atata vreme cat statea dupa amieze intregi sa joace sah cu prietenii sai sau se trezea la 3 dimineata pentru a merge la pescuit, cred ca erau ambele pe primul loc, fara a putea alege intre cele doua.  Fiind un mare pescar, prindea peste dar acest lucru comporta si pasul urmator, si-anume prepararea acestuia iar bunica mea draga, nu era mai prejos; incepand de la o banala salata de icre, pana la peste in permanena la gratar sau preparate gourmet, am avut parte de toate, iar dramul de pasiune pentru gastronomie, li se datoreaza si lor in mare parte. Si cu toate ca bunica prepara orice si din alte culturi gastronomice, cele mai multe preparate consumate la noi acasa, erau din gastronomia maghiara, in care pestele are un loc important. Ciorba din crap este una speciala pentru ca in foarte multe case, nu lipseste de pe masa de Craciun sau de anul nou si este greu de imaginat o sarbatoare fara aceasta. As putea spune ca atat prepararea ciorbei cat si a paprikas-ului din crap este cvasi o chestiune de viata si de moarte si va spun acest lucru datorita faptului ca nu oricine stie sa dea gustul ‚’ala’’ acestor doua minunatii, cu toate ca nu sunt greu de preparat; trebuie doar respectate cateva mici reguli.
Daca ne uitam la istorie, vom vedea ca aceasta ciorba este in principiu ‚’tanara’’ pentru ca este datata ca avand 200 de ani circa, dar se pare sa fi fost preparata deja cu ceva timp mai in urma, la acele vremuri in care inca in bucataria maghiara nu se folosea Paprika. Planta de ardei a ajuns in Ungaria prin secolul al XVI-lea sub forma de planta ornamentala, la curtile nobililor si s-a raspandit mai apoi, datorita fermierilor, care la inceput au folosit planta drept planta medicinala in tratarea reumatismului si a racelii. Abia mai tarziu au ‚’descoperit’’ planta de ardei ca si condiment si in timp a devenit un condiment national, astazi fiind de ajuns sa spui cuvantul Paprika si orice il asociaza cu gastronomia maghiara.

Regasim in 1862, in cartea ‚’ Mancarurile noastre nationale’’ a celebrului scriitor Jokai Mor mai multe preparate, precum: sarmalele de Cluj, paprikas-ul din Szegedin sau zeama de peste din Komàrom si asta ne demonstreaza ca retetele circulau si la acea vreme, nemaicontand cine a preparat aceasta ciorba ma intai, trebuie doar sa ii multumim pentru ca este divina.
Tocmai de am primit un crap mare, intreg de la partenerii mei de la Ocean Fish, carora le multumesc! Este un crap din Delta Dunarii iar daca doriti sa achizitionati, gasiti caserolele cu acest peste la Lidl. Nu il veti gasi intreg, ci portionat. 
Cantitatile sunt pentru o oala de 8 litri pentru ca se spune ca, ciorba aceasta daca nu este preparata intr-o cantitate mai mare, nu iese la fel de buna si prietenii stiu si de ce.
Dar haideti sa vedem cum se prepara ciorba, caci eu nu mai am rabdare, numai gandindu-ma la ea si ii simt parfumul!
 

Ingrediente:

1 cap de crap din Delta Dunarii de la Ocean Fish
1 coada de crap de la Ocean Fisn
4 capete si cozi de pastrav de la Ocean Fish
4 cepe rosii mari
3 morcovi
1 radacina de patrunjel
½ gulie
100 gr telina radacina
2 fire usturoi verde
1 ardei iute rosu
500 ml suc de rosii de casa
Condiment de casa sau sare
1 lingurita cu varf Paprika afumata dulce
½ lingurita Paprika afumata iute
100 ml vin alb sec
50 ml ulei de floarea soarelui

Ingrediente care se adauga dupa 1 ora:

1 lingurita leustean uscat
5 cartofi de dimensiune medie
10 rosii Cherry
5 felii crap, taiate in 4 de la Ocean Fish

Ingrediente care se adauga la final:

1 lingura patrunjel verde tocat marunt
1 lingura otet balsamic alb

Preparare:

Secretul acestei ciorbe consta in procedeul de fierbere, care trebuie respectat ad litteram, in ceapa rosie, vin si mixul de Paprika afumata.
Spalam si curatam toate ingredientele, spalam bine pestele, il curatam, taiem capul si coada si apoi il portionam in felii. Eu tai feliile la circa 3 cm latime, fiecare. Tocam ceapa rosie marunt, zarzavatul il dam pe razatoare si le calim in ulei de floarea soarelui, la foc mic, adaugand la acesta cele doua tipuri de Paprika. 
Intre timp vom aseza capetele si cozile de peste pe o bucata mare de tifon, il inchidem pe acesta din urma cu grija si il legam cu sfoara alimentara. Stingem zarzavatul cu vinul alb sec, mai fierbem 5 minute, dupa care umplem oala cu apa, adaugam sucul de rosii, adaugam condiment de casa sau sare si asezam in oala capetele si cozile legate in tifon. 
Taiem in bucatele mici ardeiul rosu iute si il adaugam in ciorba. Va veti intreba probabil, de ce puse in tifon? Pentru ca in felul acesta nu se vor destrama in ciorba, odata cu fierberea si ciorba nu va capata un gust puternic si ‚’neplacut’’ pentru unii dintre noi; in plus ciorba noastra nu va deveni tulbure si nu vom regasi in farfurie bucati care nu ne plac. 

Din momentul in care da in clocot, fierbem la foc mic timp de 50 de minute circa, dupa care adaugam cartofii curatati si taiati in doua, bucatile de crap, leusteanul si rosiile Cherry taiate in doua si mai fierbem timp de 30 de minute, tot la foc mic. Gustam si daca este nevoie mai adaugam sare, adaugam patrunjelul verde tocat si otetul balsamic alb si oprim focul. 

Asezam in fiecare farfurie cate o jumatate de cartof, 2 bucati de crap si ciorba si servim cu paine de secara sau paine neagra. Asadar este simplu de preparat, cu conditia sa respectam pasii din reteta.

Este o nebunie de ciorba, delicata si bogata, taman buna de uns pe suflet. Ca intotdeauna, am revizuit reteta de familie si am schimbat cateva ingrediente dar prietenii nostri, Valiuschka zis si Lorenzo Lamas, El General cu mustata si Diana au lesinat de placere infruptandu-se din ciorba  si nu va ascund ca am mancat cate 3, respectiv 4 farfurii, procapite. 

Incercati reteta ca sa credeti, pofta buna!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu