Astazi va voi
duce intr-o calatorie virtuala in timp: putin in copilaria mea, si-apoi mult
mai departe in timp, ca sa aflam mai multe despre istoria preparatului de
astazi. Fiecare familie are cate un
ingredient ‚’secret’’ privind aceasta ciorba si asta pentru ca este o mare
traditie si la unguri, ciorba de crap, la fel ca la lipoveni care la randu-le
prepara o ciorba dumnezeiasca. Cat despre ‚’secretele’’ retelor, unii pun in
aceasta ciorba si bucati de somn, altii vin rosu , altii mixul de condimente si
altii taieteii de casa. Eu personal am mai multe secrete ale acestei retete pe
care am invatat-o de la bunica mea, iar ea la randu-i de la mama sa, strabunica
mea Karolina, care la randu-i…………………si cine stie pana unde ajunge mostenirea
acestei minunatii.
Bunicul meu
avea mai multe hobby-uri insa printre cele care primau, era sahul si pescuitul;
nu as putea sa va spun in ce ordine, insa atata vreme cat statea dupa amieze
intregi sa joace sah cu prietenii sai sau se trezea la 3 dimineata pentru a
merge la pescuit, cred ca erau ambele pe primul loc, fara a putea alege intre
cele doua. Fiind un mare pescar, prindea
peste dar acest lucru comporta si pasul urmator, si-anume prepararea acestuia
iar bunica mea draga, nu era mai prejos; incepand de la o banala salata de
icre, pana la peste in permanena la gratar sau preparate gourmet, am avut parte
de toate, iar dramul de pasiune pentru gastronomie, li se datoreaza si lor in
mare parte. Si cu toate ca bunica prepara orice si din alte culturi
gastronomice, cele mai multe preparate consumate la noi acasa, erau din
gastronomia maghiara, in care pestele are un loc important. Ciorba din crap
este una speciala pentru ca in foarte multe case, nu lipseste de pe masa de Craciun
sau de anul nou si este greu de imaginat o sarbatoare fara aceasta. As putea
spune ca atat prepararea ciorbei cat si a paprikas-ului din crap este cvasi o
chestiune de viata si de moarte si va spun acest lucru datorita faptului ca nu
oricine stie sa dea gustul ‚’ala’’ acestor doua minunatii, cu toate ca nu sunt
greu de preparat; trebuie doar respectate cateva mici reguli.
Daca ne uitam
la istorie, vom vedea ca aceasta ciorba este in principiu ‚’tanara’’ pentru ca
este datata ca avand 200 de ani circa, dar se pare sa fi fost preparata deja cu
ceva timp mai in urma, la acele vremuri in care inca in bucataria maghiara nu
se folosea Paprika. Planta de ardei a ajuns in Ungaria prin secolul al XVI-lea
sub forma de planta ornamentala, la curtile nobililor si s-a raspandit mai
apoi, datorita fermierilor, care la inceput au folosit planta drept planta
medicinala in tratarea reumatismului si a racelii. Abia mai tarziu au
‚’descoperit’’ planta de ardei ca si condiment si in timp a devenit un
condiment national, astazi fiind de ajuns sa spui cuvantul Paprika si orice il
asociaza cu gastronomia maghiara.
Regasim in
1862, in cartea ‚’ Mancarurile noastre nationale’’ a celebrului scriitor Jokai
Mor mai multe preparate, precum: sarmalele de Cluj, paprikas-ul din Szegedin sau
zeama de peste din Komàrom si asta ne demonstreaza ca retetele circulau si la
acea vreme, nemaicontand cine a preparat aceasta ciorba ma intai, trebuie doar
sa ii multumim pentru ca este divina.
Tocmai de am
primit un crap mare, intreg de la partenerii mei de la Ocean Fish, carora le
multumesc! Este un crap din Delta Dunarii iar daca doriti sa achizitionati,
gasiti caserolele cu acest peste la Lidl. Nu il veti gasi intreg, ci portionat.
Cantitatile
sunt pentru o oala de 8 litri pentru ca se spune ca, ciorba aceasta daca nu
este preparata intr-o cantitate mai mare, nu iese la fel de buna si prietenii
stiu si de ce.
Dar haideti sa
vedem cum se prepara ciorba, caci eu nu mai am rabdare, numai gandindu-ma la ea
si ii simt parfumul!
Ingrediente:
1 cap de crap
din Delta Dunarii de la Ocean Fish
1 coada de
crap de la Ocean Fisn
4 capete si
cozi de pastrav de la Ocean Fish
4 cepe rosii
mari
3 morcovi
1 radacina de
patrunjel
½ gulie
100 gr telina
radacina
2 fire usturoi
verde
1 ardei iute
rosu
500 ml suc de
rosii de casa
Condiment de
casa sau sare
1 lingurita cu
varf Paprika afumata dulce
½ lingurita
Paprika afumata iute
100 ml vin alb
sec
50 ml ulei de
floarea soarelui
Ingrediente
care se adauga dupa 1 ora:
1 lingurita
leustean uscat
5 cartofi de
dimensiune medie
10 rosii
Cherry
5 felii crap,
taiate in 4 de la Ocean Fish
Ingrediente
care se adauga la final:
1 lingura
patrunjel verde tocat marunt
1 lingura otet
balsamic alb
Preparare:
Secretul
acestei ciorbe consta in procedeul de fierbere, care trebuie respectat ad
litteram, in ceapa rosie, vin si mixul de Paprika afumata.
Spalam si
curatam toate ingredientele, spalam bine pestele, il curatam, taiem capul si
coada si apoi il portionam in felii. Eu tai feliile la circa 3 cm latime,
fiecare. Tocam ceapa rosie marunt, zarzavatul il dam pe razatoare si le calim
in ulei de floarea soarelui, la foc mic, adaugand la acesta cele doua tipuri de
Paprika.
Intre timp vom aseza capetele si cozile de peste pe o bucata mare de
tifon, il inchidem pe acesta din urma cu grija si il legam cu sfoara
alimentara. Stingem zarzavatul cu vinul alb sec, mai fierbem 5 minute, dupa
care umplem oala cu apa, adaugam sucul de rosii, adaugam condiment de casa sau
sare si asezam in oala capetele si cozile legate in tifon.
Taiem in bucatele
mici ardeiul rosu iute si il adaugam in ciorba. Va veti intreba probabil, de ce
puse in tifon? Pentru ca in felul acesta nu se vor destrama in ciorba, odata cu
fierberea si ciorba nu va capata un gust puternic si ‚’neplacut’’ pentru unii
dintre noi; in plus ciorba noastra nu va deveni tulbure si nu vom regasi in
farfurie bucati care nu ne plac.
Din momentul in care da in clocot, fierbem la
foc mic timp de 50 de minute circa, dupa care adaugam cartofii curatati si
taiati in doua, bucatile de crap, leusteanul si rosiile Cherry taiate in doua
si mai fierbem timp de 30 de minute, tot la foc mic. Gustam si daca este nevoie
mai adaugam sare, adaugam patrunjelul verde tocat si otetul balsamic alb si
oprim focul.
Asezam in
fiecare farfurie cate o jumatate de cartof, 2 bucati de crap si ciorba si
servim cu paine de secara sau paine neagra. Asadar este simplu de preparat, cu
conditia sa respectam pasii din reteta.
Este o nebunie
de ciorba, delicata si bogata, taman buna de uns pe suflet. Ca intotdeauna, am
revizuit reteta de familie si am schimbat cateva ingrediente dar prietenii
nostri, Valiuschka zis si Lorenzo Lamas, El General cu mustata si Diana au
lesinat de placere infruptandu-se din ciorba si nu va ascund ca am mancat cate 3, respectiv
4 farfurii, procapite.
Incercati
reteta ca sa credeti, pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu