vineri, 15 aprilie 2016

Cornuletele cu sunca ale bunicii


Iata o alta reteta a copilariei mele pe care o indragesc foarte mult. Aceste delicii se pare sa fie o inventie mai recenta din gastronomia elvetiana. Pana la inceputul secolului al XX-lea, in nici o arhiva sau carte de bucate elvetiana, nu mentiona acest preparat. Prima mentiune asupra cornuletelor, apare intr-o carte de bucate germana in anul 1913. 
Mai tarziu, in anul 1966 un maestru patiser si profesor de scoala profesionala pensionat a inceput sa prepare gustoasele cornulete. Era fiul unui alt maestru patiser si familia acestora a trait in Neuchatel insa nu se stie daca reteta este primita de la tatal sau sau de la altcineva. Cert este ca in ultimele decenii, cornuletele cu sunca cunoscute sub numele de Schinken Kipferl au devenit vedeta brutariilor elvetiene, astazi fiind nelipsite din meniurile din tara cantoanelor, insa la fel de iubite sunt si in Germania si Austria. 

Nu stiu cum au ajuns in Ardeal si cand insa bunica mea le pregatea dintotdeauna, mai ales pe timp de iarna.
Am schimbat putin reteta umpluturii, in sensul in care am inlocuit sunca presata cu sunca afumata pe care o aveam in frigider si au iesit foarte gustoase si in felul acesta.

Ingrediente pentru aluat:

700 gr faina
260 gr unt
6 linguri lapte proaspat
2 oua
2 lingurite otet
2 plic praf de copt
1 lingurita sare

Ingrediente pentru umplutura:

300 gr sunca afumata ( in reteta originala se foloseste sunca presata de tip Praga )
2 oua
2 linguri smantana de gatit de 32%
Un varf de cutit nucsoara rasa
Un varf de cutit paprika afumata

Ingrediente pentru uns:
2 oua 
Preparare:

Amestecam faina cu praful de copt si untul, apoi adaugam oul, laptele, sarea si otetul si amestecam bine pana cand obtinem un aluat omogen. Invelim aluatul cu folie alimentara si il asezam in frigider timp de circa 10 minute apoi cu ajutorul unui cutit incalzit, intidem aluatul, il impachetam la loc si repetam aceasta operatiune de 3 ori.

Intre timp preparam umplutura: adaugam ingredientele intr-un mixer de bucatarie si mixam timp de 3-4 minute, pana cand obtinem o crema. Umplutura se poate prepara si taind in cubulete mici sunca, insa mie imi place mai mult crema.
Intindem aluatul, il taiem in triunghiuri, asezam o lingurita de crema pe partea mai larga si rulam. Cand am terminat cu toate cornuletele, batem un ou si ungem cu ajutorul unei pensule de bucatarie deasupra.
Le coacem in cuptor preincalzit la 180 de grade, timp de 15 minute la foc mic. ( Trebuie sa devina aurii deasupra )

Sunt delicioase atat calde cat si reci, pentru un bufet suedez sau aperitiv sau pur si simplu pentru o serata cu un pahar de vin excelent.
Am asociat aceste cornulete cu sunca cu un vin italian de exceptie, un vin din sudul peninsulei, mai exact din Regiunea Puglia,  Primitivo Tarantino. Acest vin rosu de obicei se asociaza cu aperitive, carnuri rosii, legume sau paste fainoase si are 13 grade. Are o culoare rosu rubiniu cu reflexe violacee si are un gust usor de fructe de padure si ciocolata cu retrogust de vanilie si o nota picanta fina.

Nota: Daca doriti sa faceti mai putine cornulete, impartiti cantitatile in doua sau puteti sa preparati cantitatea intreaga si congelati jumatate din cornulete.
 

Timp de preparare 30 minute
Timp de odihna 30 minute
Timp de coacere 15 minute

Aceasta reteta am publicat-o pentru prima oara, pe platforma Hobby Chef by Bilancia, a carui Brand Ambassador sunt. Va invit sa ma urmariti si aici: www.hobbychef.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu