Gastronomie nu, gastronomie da.
In aceasta perioada acest cuvant este foarte uzat si tocmai din acest motiv,
doresc sa dau o definitie a acesteia………prietenii stiu de ce!
Termenul de gastronomie cuprinde nu doar modalitatile
de manipulare a hranei, aprovizionarea cu materie prima, structura servirii la
mese ci si toate elementele culturale si istorice, tehnici si materiale care
contribuie in prepararea alimentelor, in traditiile acestora si in innovatie. Doresc
sa punctez totodata, ca fara cunoastere, multa, enorm de multa pasiune si
fantezie, nu se poate face adevarata gastronomie! Iar in incheiere inainte de
reteta, va mai spun ca etimologia cuvantului gastronomie, vine din greaca
antica si a fost citata pentru intaia oara de catre un erudit, in poema ‘’Voluptate’’a
lui Archestratus.
Si apropos de fantezie, astazi va
propun o reteta simpla dar foarte delicioasa si usor de preparat. Acesti
cartofi ii putem servi atat ca fel principal, cat si garnitura si va asigur ca
o vor indragi si cei mici. Din aceasta cantitate ne vor iesi circa 14 turnulete
si pentru prepararea acestora, vom folosi o forma clasica de briose.
Ingrediente:
50 gr unt Alpinesse Meggle topit
80-100 gr Parmezan sau Grana
Padano ras
2 felii de cascaval Tilsiter rase
8 cartofi albi de marime medie
feliati subtiri
1 lingurita praf de usturoi roz
1 lingurita sare mediterneana cu rozmarin
½ lingurita busuioc rosu uscat
1 lingurita praf de usturoi roz
1 lingurita sare mediterneana cu rozmarin
½ lingurita busuioc rosu uscat
Piper rosu proaspat macinat
Piper alb proaspat macinat
Unt pentru a unge forma de briose
Ingrediente pentru salata din
fasole:
1 cutie de fasole rosie
Ulei extravirgin de masline
1 lingura de otet balsamic alb
Busuioc rosu uscat
Preparare:
Mai intai de toate dam drumul la
cuptor si il incalzim la 180 de grade. Intre timp, vom curata cartofii si
pentru a nu se oxida, ii punem intr-un vas cu apa rece si zeama de lamaie. Ii
feliem subtire si ungem cu unt forma de briose. Scurgem feliile de cartofi si
le asezam intr-un bol mai mare, punem peste acestea untul topit si restul de
ingrediente, amestecam cu grija si asezam una peste alta, multe felii in forma
de briose. Feliile de cartofi trebuie sa iasa din forma de circa 2 cm. Le dam
la cuptor pentru circa 40-45 de minute, pana cand cartofii vor deveni aurii.
Le scoatem cu grija din forma si
le asezam pe hartie de bucatarie pentru a elimina untul in surplus si le
presaram cu Parmezan.
Salata din fasole rosie este
foarte usor de preparat: scurgem fasolea, o clatim bine sub jet de apa rece si
amestecam cu restul ingredientelor.
La servire, presaram pe turnulete
piper si busuioc uscat rosu si da, merge de minune cu un pahar de bere blonda.
Simplu si delicios dar in acelasi
timp, altceva!
Nota: Busuiocul uscat rosu, nu se gaseste in comert cel putin deocamdata. Eu il usuc pe timp de vara si am pana la urmatoarea recolta. Procedura de uscare o fac la frigider pentru ca in acest fel, busuiocul isi mentine atat culoarea, cat si aroma.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu