miercuri, 13 aprilie 2016

Turnulete din cartofi cu parmezan, miresme si salata din fasole rosie



Gastronomie nu, gastronomie da. In aceasta perioada acest cuvant este foarte uzat si tocmai din acest motiv, doresc sa dau o definitie a acesteia………prietenii stiu de ce! 

Termenul de gastronomie cuprinde nu doar modalitatile de manipulare a hranei, aprovizionarea cu materie prima, structura servirii la mese ci si toate elementele culturale si istorice, tehnici si materiale care contribuie in prepararea alimentelor, in traditiile acestora si in innovatie. Doresc sa punctez totodata, ca fara cunoastere, multa, enorm de multa pasiune si fantezie, nu se poate face adevarata gastronomie! Iar in incheiere inainte de reteta, va mai spun ca etimologia cuvantului gastronomie, vine din greaca antica si a fost citata pentru intaia oara de catre un erudit, in poema ‘’Voluptate’’a lui Archestratus. 

Si apropos de fantezie, astazi va propun o reteta simpla dar foarte delicioasa si usor de preparat. Acesti cartofi ii putem servi atat ca fel principal, cat si garnitura si va asigur ca o vor indragi si cei mici. Din aceasta cantitate ne vor iesi circa 14 turnulete si pentru prepararea acestora, vom folosi o forma clasica de briose.
Ingrediente:

50 gr unt Alpinesse Meggle topit
80-100 gr Parmezan sau Grana Padano ras
2 felii de cascaval Tilsiter rase
8 cartofi albi de marime medie feliati subtiri
1 lingurita praf de usturoi roz
1 lingurita sare mediterneana cu rozmarin
½ lingurita busuioc rosu uscat
Piper rosu proaspat macinat
Piper alb proaspat macinat
Unt pentru a unge forma de briose

Ingrediente pentru salata din fasole:

1 cutie de fasole rosie
Ulei extravirgin de masline
1 lingura de otet balsamic alb
Busuioc rosu uscat
Preparare:

Mai intai de toate dam drumul la cuptor si il incalzim la 180 de grade. Intre timp, vom curata cartofii si pentru a nu se oxida, ii punem intr-un vas cu apa rece si zeama de lamaie. Ii feliem subtire si ungem cu unt forma de briose. Scurgem feliile de cartofi si le asezam intr-un bol mai mare, punem peste acestea untul topit si restul de ingrediente, amestecam cu grija si asezam una peste alta, multe felii in forma de briose. Feliile de cartofi trebuie sa iasa din forma de circa 2 cm. Le dam la cuptor pentru circa 40-45 de minute, pana cand cartofii vor deveni aurii.
Le scoatem cu grija din forma si le asezam pe hartie de bucatarie pentru a elimina untul in surplus si le presaram cu Parmezan.
Salata din fasole rosie este foarte usor de preparat: scurgem fasolea, o clatim bine sub jet de apa rece si amestecam cu restul ingredientelor.
La servire, presaram pe turnulete piper si busuioc uscat rosu si da, merge de minune cu un pahar de bere blonda.
Simplu si delicios dar in acelasi timp, altceva!
Nota: Busuiocul uscat rosu, nu se gaseste in comert cel putin deocamdata. Eu il usuc pe timp de vara si am pana la urmatoarea recolta. Procedura de uscare o fac la frigider pentru ca in acest fel, busuiocul isi mentine atat culoarea, cat si aroma.
 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu