De secole intregi peste
tot in lume se prepara tocane deliciose si indiferent ca le numim stew, tokàny,
stuffato sau tocana, acestea sunt delicioase mai ales cele preparate din carne
de vita. Toate aceste preparate, desi insailate cu ingrediente diferite, au un
lucru in comun: sosul suculent cu care este invaluita carnea. Un sos savuros
care are rolul de a rasfata painea sau mamaliga, saturandu-i si multumindu-i pe
meseni. Odinioara cand ratiile de carne erau foarte mici datorita pretului,
oamenii se consolau scufundandu-si in sosul abundent bucatile de paine sau de
mamaliga. Cum spuneam mai sus, tocana
are origini antice si se pare ca dupa anul 1000 sa fi fost un preparat a zilelor
de sarbatoare invernale.
Comparativ cu tocanele
de astazi, predecesoarele erau preparate deliberat mai picante si cu mai multa
zeama si asta pentru ca trebuia sa hraneasca un numar mai mare de meseni si mai
picanta pentru a masca cu intelepciune eventualele mirosuri a carnii conservate
la temperatura incaperilor in care era tinuta. Se intelege de la sine ca
preparatele pe care le consumam astazi sunt consistente, cu sosuri bine legate
si imbogatite cu vin sau rosii si bine inteles mirodenii fel si fel, in functie
de traditiile locurilor de provenienta a acestora.
In ultimele decenii,
desi tocana de carne si-a pastrat un loc important in obiceiurile gastronomice,
nu mai este un fel de mancare care se gateste din necesitatea de a hrani foarte
multa lume ci din pasiune pentru gusturile-i delicioase.
Totul curge si se
schimba odata cu trecerea timpului, la fel ca si obiceiurile gastronomice si
nevoia de a manca mai usor si mai sanatos, insa cu siguranta tocanele sunt si
vor ramane un preparat de excelenta,
evident foarte delicios.
Ingrediente pentru tocana:
·
600 gr pulpa de
vita
·
4 cepe rosii
·
1 felie de
slanina afumata
·
150 ml vin rosu
Nero D’Avola
·
150 ml smantana
de gatit de 32%
·
1 lingurita
faina
·
½ lingurita
tarhon uscat
·
½ lingurita
magheran uscat
·
¼ lingurita
piper negru macinat
·
Un varf de
cutit de praf de chimion
·
1 lingurita
sare
·
2-3 linguri de
ulei de floarea soarelui
Ingrediente pentru garnitura:
4 cartofi de marime medie
Ingrediente pentru decorat:
4 lingurite de patrunjel verde tocat marunt
4 lingurite de smantana de gatit de 32%
Preparare:
Curatam, spalam si tocam marunt ceapa; taiem in feliute mici slanina si
o topim impreuna cu uleiul intr-o cratita antiaderenta la foc mic, apoi adaugam
ceapa si o calim la capac timp de 10 minute. Intre timp spalam carnea, o taiem
in cuburi, o uscam in hartie de bucatarie si o presaram cu faina si o adaugam
peste ceapa, adaugam mirodeniile si o calim pana cand schimba culoarea, dupa
care o stingem cu vinul rosu si ridicam focul timp de 2 minute. Adaugam 2 cani
de apa si fierbem la foc mic timp de 1 ora, la capac. Intre timp fierbem
cartofii, ii curatam de coaja si ii feliem in felii de circa 2 cm latime.
Cand carne ava fi fiarta, adaugam smantana si o mai fierbem 2-3 minute,
dupa care stingem focul si acoperim cu capacul cratita.
Servim cu cartofii natur si decoram fiecare farfurie cu cate 1 lingurita
de smantana si cate 1 lingurita de patrunjel verde tocat marunt.
Si bine inteles ca daca am preparat tocana cu Nero D’Avola, servim
preparatul cu acelasi vin.
Acest vin isi are originea in Regiunea Sicilia, un pamant al gusturilor
de exceptie si a unei istorii senzationale, un amestec de culturi si culori.
Are o culoare rosie intensa cu reflexe de granat pe care le capata in perioada
de maturare. Are un parfum intens si elegant, gust armonios si plin cu arome de
cirese si visine, imbogatit de un usor gust de lemn dulce ( liquirizia ) si
este un vin perfect pentru felurile intai, branzeturi si carnuri rosii.
In Romania acest vin este importat de catre Bilancia Exim.
Cantitate pentru 4 persoane
Timp de preparare: 15 minute
Timp de fierbere: 1 ora si 10 minute
Aceasta reteta am publicat-o pentru prima oara pe platforma Hobby Chef by Bilancia, a carui Brand Ambassador sunt. Va invit sa ma urmariti si aici: www.hobbychef.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu