Pastele
fainoase preparate in casa, pentru mine sunt cvasi o divinitate! Acestea au
farmec aparte, insa pentru a obtine rezultate excelente, trebuie sa fim foarte
atenti la temperatura si umiditate care sunt componente variabile a fiecarui
ambient, asadar trebuiesc respectate regulile prepararii pastelor, tinand cont
de cele doua elemente pe care le-am mentionat mai sus.
Vorbind despre
faina cu care se prepara pastele fainoase, in Italia se folosesc doua tipologii
de faina: faina de grau fin, care se prepara doar cu oua si faina din grau dur,
cu care se utilizeaza si apa. Framantatul aluatului trebuie sa fie precum un
masaj armonios pentru a obtine un aluat elastic si omogen, dar acest lucru
depinde foarte mult si de caldura mainilor noastre. Asadar sa nu va mirati daca
intr-o zi va va fi mai usor sa preparati aluatul de paste si intr-alta mai
greu. Trebuie doar sa va relaxati, pentru ca seninatatea ne incalzeste si
mainile!
Tagliatellele sunt traditionale
din regiunile italiene Emilia Romagna, Veneto si Marche iar numele lor pare sa
se traga de la verbul ‚’tagliare’’ adica ‚’a taia’’ iar condimentul tipic
acestora este ragù-ul bolognez, despre care tocmai v-am scris, dar pot fi
folosite cu diferite condimente, precum sos din rosii, trufe, ciuperci, fructe
de mare, jambon si multe altele pentru ca bucataria italiana este extrem de
bogata in retete.
O legenda ne spune ca
tagliatellele ar fi fost inventate in anul 1487, de catre Maestrul Zefirano cu
ocazia nuntii Lucreziei Borgia. Tot aceeasi legenda ne spune ca Zefirano s-ar
fi inspirat parului blond al Borgiei.
Care este adevarul pur, nu se stie cu toate ca in anarele bibliotecilor
de specialitate regasim povestea aceasta. Altii scriu ca ar fi doar o poveste
inventata in 1931 de catre caricaturistul Augusto Majani. Cert este ca
tagliatellele preparate in casa sunt un deliciu, un preparat care nu ar trebui
sa lipseasca de pe mesele noastre!
Cat despre tonul afumat pot
spune ca este una dintre cele mai faine inventii din gastronomie! Tonul afumat
de la Ocean Fish este afumat la cald in fabrica Ocean Fish si parca ar fi
destinat, tocmai in localitatea Afumati. Are un gust fin, aparte si este bogat
in Omega 3 si Omega 6. Putem sa il consumam in foarte multe modalitati daca ne
folosim fantezia: salata, bruschette, mousse, aperitive si bine inteles paste
fainoase. Am creat special pentru voi o reteta delicioasa cu ton afumat,
eleganta dar simpla de preparat, pe care am imbogatit-o cu caviar Ikura de
somon, care vine direct din Alaska si va garantez ca a iesit o nebunie!
Cantitatile sunt pentru doua persoane.
Ingrediente pentru tagliatelle:
2 oua
200 gr faina
1 lingurita ulei extravirgin de
masline
½ lingurita sare
Preparare:
Amestecam ingredientele pe un
tocator din lemn si framantam pana cand obtinem un aluat omogen. Intindem foaia
de taietei si taiem tagliatellele. Le putem prepara cu ajutorul masinii de
facut paste fainoase sau le putem prepara manual, asa cum imi place mie sa le
prepar, parca sunt mai bune. Eu folosesc o ustensila de taiat pastele din
perioada interbelica, asadar nici o tehnologie.
Ingrediente pentru sos:
100 gr ton afumat de la Ocean
Fish
1 ceapa rosie mica
2 linguri de caviar Ikura
1 lingura de patrunjel verde
tocat marunt
50 ml Prosecco
100 ml smantana de gatit grasa
la cel putin 20%
1 lingura ulei extravirgin de
masline
10 gr unt de calitate
Piper rosu proaspat macinat
Preparare:
Mai intai vom curata si spala
ceapa rosie, dupa care o feliem Julienne si o tragem la tigaie cu uleiul
extravirgin de masline si untul, timp de 4 minute. Intre timp punem apa cu sare
si putin ulei la fiert si taiem tonul afumat in fasii, pe care le adaugam la
ceapa si le calim 3-4 minute, dupa care stingem cu Prosecco si mai fierbem
cateva minute la foc mediu. Cand clocoteste apa punem tagliatelle la fiert,
timp de 7-8 minute. Acestea din urma trebuie sa fie fierte ‚’al dente’’. ( In
cazul in care veti folosi tagliatelle proaspete achizitionate din magazin,
respectati timpul de fierbere de pe confectie )
Adaugam smantana de gatit la
sos, fierbem 2 minute pana cand aceasta prinde temperatura sosului si oprim
focul.
Intre timp vor fi fierte si
tagliatellele, pe care le scurgem si le amestecam cu sosul. Presaram cu
patrunjel verde si piper rosu proaspat macinat, le asezam in farfuria de servit
si le decoram cu caviar Ikura. Ati vazut
cat de simplu este?
Asociem acest preparat cu un
pahar de Chardonnay cu caracter.
Nota: Nu adaugati sare sosului,
intrucat tonul afumat este sarat si odata cu fierberea, va elimina si mai multa
sare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu