vineri, 13 mai 2016

Filé de porc cu miere, vin rosu, pesto de ardei capia si flan de cartofi cu ciuperci



Cu aceasta reteta particip la concursul ‘’Gateste cu Electrolux la Bucharest Gourmet Festival.

Gastronomia este pentru mine arta, pasiune, magie si uneori precum un iluzionist, jucandu-ma cu ingredientele, reusesc sa scot din joben minunatii, minunatii precum acest preparat de care acum sincer vorbind s-a indragostit toata familia, inclusiv subsemnata. Pana la reteta de astazi, doresc sa va impartasesc cateva reguli despre food & wine pairing sau ceea ce se numeste in limba romana, asocierea dintre hrana si vin si asta pentru ca in aceasta reteta am folosit vin atat la prepararea filé-ului cat si la masa.

Exista anumite principii de baza in tehnica de asociere, insa exista si numeroase exceptii.  De exemplu, vinurile albe nu se asociaza de obicei cu carnurile rosii si cu vanatul, dar exista un vin senzational Tokai D’Alsace care poate fi asociat, experimentul fiind facut cu succes de catre cei de la Confreria Saint’Etienne care se afla in Alsacia, mai exact in localitatea Kientzheim.  Totodata, exista preparate din peste care pot fi asociate cu vinul rosu. 
Acum trebuie sa stim ca in cazul unei mese care are mai multe feluri de mancare, trebuie sa incepem cu vinurile care au un continut mai scazut de alcool, incepand cu vinurile racite si concluzionand cu vinurile ce se servesc la temperatura ambientala, exceptie facand si in acest caz, vinurile pe care le servim cu desertul sau cu branzeturile de la finalul mesei.
In ceea ce priveste produsele tipice regionale vin asociate in orice tara europeana cu vinurile locale.
De orice fel de reguli de asociere am vorbi, scopul acestora este gasirea unui echilibru intre preparat si vin. Preparatelor cu tendinta acrisoara, nu vom asocia niciodata un vin alb spumant iar cat despre desert este de preferat sa asociem un vin dulce.
Vinul asociat unei fripturi in sange este un vin cu tanini care provin din struguri, mai exact din pielita strugurilor, din butoaie sau transferate din lemn, pe timpul imbatranirii vinului. Vinurile rosii sunt de nenumarate feluri, insa in acest caz, pot fi catifelate, cu un tanin matasos la palat si cu o culoare rosu rubiniu sau pot fi dure cu caracter, ca de exemplu cum ar fi un Nero D’Avola.
Acum mai stim si faptul ca nu toate fripturile sunt suculente si atunci, pot spune ca nu este o regula sa asociem vinul rosu. Asocierea depinde foarte mult si de felul in care vom trata carnea, in consecinta depinde de persistenta gustativa si olfactiva. Voi incheia prin a va spune ca de obicei, carnurile preparate la gratar au tendinta unui gust usor amar si folosirea lamaii nu merge deloc de acord cu asocierea vinurilor, asadar personal as sfatui ca atunci cand preparam carnuri la gratar, sa avem o varietate mai mare de vinuri, pentru a oferi invitatilor nostri oportunitatea de a alege asocierea personala si bine inteles ca atunci cand vorbesc de varietate de vinuri, ma refer numai la vinuri serioase!
Haideti sa vedem, ce avem astazi aici si sa trecem la treaba.

Ingrediente pentru 2 persoane:

2 bucati filé de porc a cate 200 gr fiecare
2 catei de usturoi roz
20-25 gr unt de calitate
1 lingura miere de albine
2 linguri ulei extravirgin de masline
10 ml Feteasca Neagra Terase Dabubiene
Sare roz de Himalaya

Ingrediente pentru flanul de cartofi cu ciuperci:

100 gr de ciuperci pleurotus galbeni
2 cartofi
1 ceapa rosie
1 lingura crema fina de branza
1 lingura smantana de gatit de 20%
2 linguri ulei extravirgin de masline
1 pahar lapte pentru fierberea cartofilor
½ pahar cu apa pentru fierberea cartofilor
Sare mediteraneana
2 forme rotunde cu diametrul de circa 10-12 cm
Unt pentru ungerea formelor
Putina faina pentru presararea formelor

Ingrediente pentru pesto-ul de capia:

1 ardei capia mare
2 linguri de migdale amare macinate
10-12 foi de busuioc proaspat
1 catel de usturoi
1 lingura de Parmezan sau Grana Padano ras
1 sau 2 linguri de ulei extravirgin de masline
Putina sare mediteraneana


Preparare:

 


Primul lucru pe care il vom prepara pesto-ul pentru ca in felul acesta vom avea timp ulterior sa ne ocupam de flan si de filè. Spalam si curatam cu grija ingredientele iar ardeiul capia dupa spalare il uscam intr-un stergar si il coacem pe plita,  gratar sau la cuptor.  Cand va fi gata, il curatam si il asezam in mixer, alaturi de restul ingredientelor. Mixam pana cand obtinem o crema omogena si densa. Cand am scris mai sus 1 sau 2 linguri de ulei, este pentru ca in functie de compozitia restului de ingrediente, este posibil sa folosim 1 sau chiar 3 linguri de ulei. Pesto-ul nostru de astazi este gata: simplu, rapid, gustos!
Si-acum haideti sa ne ocupam de flan: curatam, spalam si feliem ceapa pe care o calim la foc mic, in ulei extravirgin de masline. Intre timp curatam si spalam ciupercile pleurotus, le taiem fasii si le adaugam in tigaia cu ceapa, apoi le acoperim si fierbem la foc mic circa 12-14 minute. Curatam, spalam, taiem in cubulete cartofii si ii fierbem intr-un pahar de lapte si unul de apa, la foc mediu pentru circa 15-20 minute.
In timp ce fierb ingredientele noastre, preparam carnea. Legam cu sfoara de bucatarie cele doua bucati de filé de porc, presaram cu sare roz de Himalaya si le punem deoparte.

Acum s-au fiert ingredientele pentru flan, le asezam intr-un robot de bucatarie impreuna cu restul de ingrediente, le mixam. Ungem cele doua forme pe care le vom folosi, le presaram cu putina faina si punem in forme, compozitia flanului. Le dam la cuptor preincalzit la 180 de grade, timp de circa 15 minute, cel mult 20. Dupa primele 4-5 minute, dam temperatura la mediu.

Intre timp incingem uleiul de masline intr-o tigaie antiaderenta, punem in aceasta cei doi catei de usturoi curatati de pielita si tragem la tigaie cele doua filé-uri de carne atat pe cele doua parti, cat si partile rotunde, pana cand vor prinde putina crusta. Stingem cu vinul rosu, adaugam mierea de albine si untul si le tinem pe foc inca 2-3 minute, dupa care trasferam carnea intr-o tava mica, varsam deasupra si zeama din tigaie si dam la cuptor alaturi de flan, pana la terminarea timpului de coacere al acestuia.

Le scoatem din cuptor, rasturam flan-urile direct pe farfuriile de servit si apoi scoatem din tava cele doua filé-uri de porc, le asezam pe un tocator si le lasam sa se ‚’odihneasca’’ circa 2 minute pentru a permite sucului intern sa se aseze uniform pe interiorul carnii. Eliminam cu grija sfoara de bucatarie si asezam alaturi de flan pe farfurie. Decoram cu pesto din ardei si deasupra filé-ului varsam putin din zeama in care le-am preparat.

Voilà minunatia! Servim bine inteles cu acelasi vin cu care am preparat carnea.







 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu