Frigul ne lasa
in pace in sfarsit si asa cum am putut constata cu totii, vara a inceput sa ne
incalzeasca zilele. Asta inseamna totodata ca trebuie sa schimbam si
alimentatia intr-una mai usoara, mai simpla si plina de vitamine.
Astazi este
Ziua Internationala a copiilor si m-am gandit ca reteta de astazi sa le fie
dedicata lor. Va asigur insa, ca acest preparat va place mult si celor mari
datorita gustului delicat si nu in ultimul rand, datorita faptului ca este un
preparat sanatos. Dar pana la reteta, doresc sa va impartasesc o istorioara a
hamburgerilor pe care voi, cei mari o puteti povesti la randul vostru
micutilor.
Pentru a gasi originile
hamburgerilor, trebuie sa ne intoarcem mult in timp. In jurul secolului al
XV-lea, carnea tocata era considerat un aliment delicatesa in toata Europa si
tocmai aici, in vechiul continent s-a nascut si s-a raspandit, preparatul care
a devenit vedeta odata cu timpul in toata lumea. Dar de aici pana la aparitia adevaratului
hamburger, trebuie sa ajungem la New York si veti vedea de ce. In secolul al
XVIII-lea, Hamburg era cel mai important port de negot din Europa si marinarii
care se deplasau in porturile europene si americane, in special in portul
hamburghez si cel din New York isi schimbau intre ei, retetele. Un exemplu este
si ‚’Hamburg Steak’’-ul, un steak in stil hamburghez care a devenit foarte
rapid unul dintre preparatele cele mai solicitate de catre marinarii germani in
transfer. Comertul cu americile era in plina dezvoltare si pentru a atrage
marinarii germani, in porturile din New York au inceput sa apara baraci care
vindeau steak preparat in stil hamburghez.
Totodata, imigratii din
Germania au dus cu ei in Statele Unite multe dintre retetele preferate de catre
acestia. In acest fel batranul burger a ajuns sa cucereasca marele mar. Primul
restaurant american care a introdus in meniul sau, hamburgerul in 1826 se gasea
chiar in New York si se numea Delmonico’s. Istoricul Frank Tolbert ne spune in
cartile sale ca versiunea americana a burgerului american este de origine
texana, fiind inventat de catre un anume Fletcher Davis din localitatea Athens.
Acesta vindea burgeri in cafeneaua sa din Tyler Street la sfarsitul secolului
al XIX-lea. Mai apoi in 1904, acelasi Davis a participat la targul ‚’Louise
World’s Fair’’ cu burgerii sai, fiindu-i atribuita paternitatea burgerului in
anii 70 si de catre New York Times, dar lucrurile nu stau chiar asa. Locuitorii
oraselului Hamburg din statul New York, orasel care a fost botezat dupa numele
orasului european de catre imigranti, atribuie paternitatea burgerului lui
Charles si Franck Menches, doi frati care au participat la Erie County Fair in
1885 ca simpli vanzatori de mancare.
Terminandu-si carnatii pentru
gratar au inceput sa foloseasca doar carnea tocata de vita, dand noii lor
retete numele orasului natal. Dar se pare ca ar mai fi un ‚’tata’’ in baza
Societatii Istorice Seymour din Wisconsin care atribuie hamburgerii unui pusti
necunoscut, pe numele sau Charlie Nagreen, cunoscut mai apoi sub numele de
Hamburger Charlie. Acest pusti de numai 15 ani in 1885, se pare ca vindea
vizitatorilor aceluiasi targ mentionat mai sus, sandwich-uri cu chiftelute de
carne. Dar povestea paternitatii ar putea continua, intrucat mai exista cateva
nume carora le-a fost atribuit burgerul, cert este ca stim ca hamburgerul este
tot o mandrie europeana, care in timp a fost facut cunoscut in Statele Unite.
O alta poveste
de succes facilitata de catre saracie, cazuistica si imigratie, la fel ca multe
alte retete europene. Si cu toate ca Tulsa a fost declarata drept oras mama a
acestui preparat, noi stim ca numai si numai Hamburg-ul isi merita acest titlu
alaturi de marinarii care datorita dorului de tot ceea ce se poate numi acasa,
au luat cu ei acest preparat, plimbandu-l in lungul si latul pamantului.
In timp, acest
preparat a fost pregatit din carnuri mixte, din legume dar si din peste iar eu
m-am gandit sa imi creez propria reteta din creveti, reteta pe care o dedic cu
drag celor mici!
Ingrediente:
1
pachet de creveti Vannamei de la Ocean Fish
1 ou proaspat
2 fire de usturoi verde
Coaja rasa de la 1 lime
Zeama de la ½ lime
1 lingurita de ulei
extravirgin de masline
½ lingurita Paprika afumata
dulce
1 lingurita de busuioc rosu
uscat
1 lingura de pesmet
½ lingura faina
Sare mediteraneana
Putin piper alb macinat
Ingrediente pentru morcovi:
300 gr baby morcovi
congelati
½ lingurita busuioc verde
uscat
2 linguri ulei extravirgin
de masline
Putina sare
Preparare:
Spalam crevetii, eliminam coditele
si apoi ii tocam sau ii punem in mixer, timp de 2 minute. Amestecam apoi cu
restul ingredientelor si potrivim de mirodenii. Formam hamburgerii, ii presaram
cu putin pesmet si ii stropim cu putin ulei extravirgin de masline. Ii asezam
intr-o tava, tapetata cu hartie de cuptor si ii dam la cuptor preincalzit la
180 de grade, timp de circa 12-15 minute, la foc mediu.
Intre timp, preparam baby
morcovii. Incalzim intr-o tigaie antiaderenta ulei extravirgin de masline,
adaugam morcovii, potrivim de sare si busuioc si ii fierbem la capac, la foc
mediu. Daca va fi nevoie vom adauga putina apa.
Putem servi acesti
hamburgeri calduti sau reci, stropiti cu putin suc de lime sau eventual cu un
sos dulce-acrisor.
Eu am servit hamburgerii pe
frunze de valeriana, cu painici taranesti cu cartofi si cu rosii Cherry, un
echilibru perfect al gusturilor si cromatic vorbind, cei mici le vor manca mai
intai cu ochii.
Si pana saptamana viitoare, consumati peste in exces!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu