Astazi va propun o reteta
delicioasa, o reteta care poate fi consumata ca fel principal sau ca aperitiv
si usor de realizat, in mai putin de 1 ora. Gusturi inedite pentru cei ce au
curajul de a testa noi arome si gusturi. Pana la reteta de astazi, doresc sa va
spun cate ceva despre caracatita.
Caracatita, pe numele sau stiintific Octopus
Vulgaris, face parte din familia Octopodidae. Aceasta delicioasa molusca este
prezenta in toate marile, pescuitul sau in Mediterana fiind concentrata numai
pe anumite perioade a anului pentru a permite acesteia sa se reproduca. Aceste
perioade in marile europene, sunt: septembrie-decembrie si inceputul lunii
iunie pana la sfarsitul lunii iulie. Asta nu inseamna ca nu gasim caracatita in
pietele specializate sau in magazine pe toata durata anului.
. Gasim caracatita
proaspata, descongelata, congelata si chiar preparata. Personal nu sunt adepta
produsului gata preparat, imi place sa o prepara casa, dupa gusturile noastre
sau imi place sa creez noi retete, special pentru voi.
Caracatita reprezinta o
delicatesa in bucataria mediteraneana si in anumite locuri din lume, baby
caracatita vine consumata cruda dar in majoritatea locurilor din lume, vine
supusa tratamentului termic. Putem sa o preparam intr-o multitudine de feluri:
salate, in sos, in tocane cu rosii si cartofi, la gratar, sau carpaccio dar
indiferent in ce fel alegem sa o preparam, atentie la timpii de fierbere.
Caracatita face parte din
prima grupa de alimente si ca atare, aduce o mare cantitate de proteine cu o
inalta valoare biologica. Contine putin colesterol dar este bogata in saruri
minerale, precum fosfor, fier, calciu si potasiu.
Iar in incheiere, ca o
curiozitate va voi spune ca caracatita este considerata drept ‘’animalul’’ cel
mai inteligent printre nevertebrate, fiind capabila sa imite miscrile altora;
are o mare capacitate de a stoca informatii iar ceea ce este cel mai
interesant, in baza studiilor stiintifice este faptul ca are capacitatea de a
folosi constient, obiecte si instrumente.
Acestea fiind spuse, haideti
in bucatarie sa preparam salata noastra de astazi, caci mie mi s-a facut putin
foame!
Ingrediente pentru 4 persoane:
1 pachet baby caracatita de la Ocean Fish
6 cartofi
20 rosii Cherry
200 ml ulei extravirgin de masline
Zeama de la 2 lamai
Zeama de la ½ portocala
1 lingura patrunjel verde tocat marunt
Spalam cartofii si ii punem la fiert in coaja, apoi incalzim apa intr-o
alta oala si cand apa da in clocot, adaugam baby caracatita si fierbem circa
7-8 minute, nu mai mult. Intre timp vom spala rosiile Cherry si le uscam cu
ajutorul hartiei de bucatarie. Tocam foarte marunt patrunjelul proaspat si
preparam sosul de citrice, dupa cum urmeaza: stoarcem lamaile si portocala,
strecuram zeama, o amestecam cu uleiul extravirgin de masline si cu putina sare
si cu ajutorul unui mixer vertical, mixam timp de 2 minute pana cand va deveni
precum o emulsie. La final adaugam patrunjelul tocat marunt. Sosul de citrice
preparat in acest fel este delicios si asa cum ati putut observa, foarte usor
de realizat.
Cand s-a racit caracatita, o vom amesteca cu sosul de citrice dar pastram
separat putin dina cesta din urma pentru decorarea farfuriei. Curatam de coaja
cartofii si ii feliem la cca. 2 cm inaltime si incepem plating-ul. ( compunerea
farfuriilor pentru servit )
Asezam pe fiecare farfurie cate 6 felii de cartofi pe care i-am sarat putin
in prealabil, deasupra fiecarei felii de cartofi, asezam cate o baby caracatita.
Apoi vom aseza cate 5 rosii Cherry pe fiecare farfurie si la final stropim cu
sosul de citrice ramas si presaram cu patrunjel verde tocat.
Eu am asociat acest preparat cu un vin alb senzational, din Insulele
Sardiniei care se numeste Naeli de la Cramele Dolianova, un vermentino
nastrusnic dar care din pacate in Romania nu se gaseste inca. Incercati sa
asociati preparatul vostru cu un Chardonnay cu caracter sau de ce nu, cu un
Prosecco de calitate.
Aceasta reteta am creat-o pentru Ocean Fish si a fost publicata pentru prima oara, pe www.oceanfish.ro si retelele sociale cu acelasi nume.
Si pana data viitoare, consumati peste in exces!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu