Nu puteam sa ma intorc de acasa din Sardinia
fara ienupar si fara aromele minunate ale insulei, care le gasesti doar in
asemenea locuri. Bine inteles ca am
cules ienuparul cu manutele mele in Santa Maria Navarrese, la nici 400 de metri
de casa noastra, pe malul marii a Coastei Orientale care este o minunatie a
lumii.
Astazi va propun reteta lichiorului preparat
din fruct si crengute de ienupar, un digestiv excelent dar va voi vorbi si
despre aceasta minunatie care are o multitudine de proprietati. Haideti sa
descoperim ienuparul.
Copacul de ienupar, pe numele sau latin
‚’Juniperus’’ apartine familiei ‚’Cupressaceae’’ care cuprinde ienuparul dar si
multe alte specii care sunt apreciate pentru calitatea lemnului lor sau drept
plante ornamentale. In limba romana il gasim si sub numele de chiparos sau
juniper. Acest arbust este tot timpul verde si poate creste de la 1 metru
inaltime, pana la 10 metri iar fructul este
de culoare albastru-mov. Si intorcandu-ne la calitatea lemnului va pot garanta
ca este o calitate impecabila, noi avand in Sardinia usa de la intrare si
scarile facute din acest lemn, care pe langa rezistenta este si de o frumusete
rara.
In Italia este raspandit in Alpi, pe Apenini
pana in regiunea Lazio si bine inteles in Insulele Sardiniei.
Ienuparul este un condiment cu proprietati
expectorante si antiseptice, foarte des utilizata in bucatarie, este un bun
digestiv si este excelent in combaterea tusei. Pana si in antichitate era
considerat drept un tratament foarte bun si natural in tratamentul multor boli.
Este bogat in ulei volatil, pectina, rasini,
inosita care este bogata in vitamina B si zahar invertit.
Daca ne intoarcem la Imperiul Roman si la
Apicius care a scris cea dintai carte de bucate, vom gasi ienuparul printre
condimentele de baza din acea epoca.
Apicius scria ca este un condiment
indispensabil pentru un bucatar dar ca este si un excelent inlocuitor al
piperului.
Datorita aromei sale excelente si gustului
putin acid, poate fi utilizat in prepararea carnurilor de vanat sau la cartofi
si peste la cuptor. Dar din boabele de ienupar se pot prepara si diferite
bauturi alcoolice, fermentand sucul din boabe si apoi distilandu-l. Astfel se obtine distilat din iepupar,
celebrul gin dar si diferite tipuri de lichioruri. Lemnul fiind foarte parfumat
se mai foloseste si la afumarea diferitelor feluri de salam si jambon sau vine utilizat in cuptoarele de
paine pentru a da acestora o aroma aparte.
Ca si curiozitati despre ienupar este numele
sau ce deriva din cuvantul celtic ‚’juneprus’’ care inseamna ‚’acru’’.
Tot traditiile populare au atribuit
dintotdeauna ienuparului, puterea de a tine departe spiritele malefice si
vrajitoarele, tocmai din acest motiv ramurile sale erau atarnate deasupra
usilor grajdurilor, pentru a proteja sanatatea animalelor, la fel si deasupra
caselor noi construite, iar grecii si romanii se pare ca le ardeau precum se
arde tamaia, pentru purificarea aerului. Din lemnul de ienupar, veneau facute
ustensile de bucatarie, astfel incat aroma lemnului sa parfumeze bucatele.
Cat despre beneficii asupra organismului,
iata ce putem face cu pretioasele boabe de ienupar:
Putem prepara o infuzie din circa 15-20 gr de
boabe de ienupar zdrobite si 1 litru de apa fierbinte. Lasam infuzia circa 5-7
minute. Consumul a 2 cani de infuzie pe zi, calmeaza tusea, curata caile
urinare si favorizeaza diureza.
Putem macera 10-15 gr de boabe de ienupar
timp de 2 saptamani, intr-un litru de
vin alb cu coaja de lamaie. Consumul a circa 30 ml dupa masa, previne
arsurile stomacale si meteorismul.
Si acum ca v-am povestit despre ienupar, va
impartasesc reteta lichiorului meu de ienupar, care este delicios.
Ingrediente pentru infuzie:
400 gr boabe de ienupar sardineze si crengute
de ienupar
1 litru de vodca de calitate la circa 40%
Ingrediente pentru siropul de zahar:
300 gr zahar
200 ml apa
Preparare:
Dupa perioada de macerare, vom prepara
siropul de zahar, fara sa fierbem apa cu zaharul. Le vom tine pe foc, doar pana
cand zaharul se va topi. Amestecam siropul cu infuzia si mai lasam inca 1 luna,
tot la loc racoros si la intuneric.
Va asigur ca merita efortul, veti obtine un
lichior digestiv excelent.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu