Astazi va propun o alta reteta
pe care am creat-o special pentru voi, o reteta pe care am numit-o cu 1001 de
arome, gandidu-ma la taramurile indepartate ale asiei si la miresmele acesteia
care ma fascineaza foarte mult. Pana la reteta insa doresc sa va spun o mica
istorioara a unuia dintre condimentele regina a retetei, curry-ul.
Curry este un amestec foarte
special di condimente si arome, originara din India unde este chemata cu numele
‚’masala’’ adusa fiind in Europa de catre britanici. Cuvantul cu care este
cunoscut acest condiment in occident, deriva din cuvantul ‚’cari’’ care
inseamna sos. A fost botezat in felul acesta de catre tamili, un popor din
India de Sus si din nordul Ceylon-ului. Curry-ul este un condiment tipic,
utilizat de secole in gastronomia indiana, araba si nord africana, gastronomii
in care era utilizat diferit in fiecare din aceste locuri si luand in
considerare faptul ca acest condiment era preparat in casa este foarte diferit ca
gust, de la o reteta la alta in functie de reteta si gustul fiecarei familii.
Pentru a obtine un curry picant sau uneori cvasi dulce, expertii de condimente preparau amestecuri in mod foarte
diferit si cele mai bune erau preparate pentru familiile indiene bogate.
Printre aceste amestecuri, cele mai celebre sunt Garam Masala si Tandoori
Masala.
In India, curry-ul este un
condiment utilizat zilnic la prepararea carnurilor, a pestelui, a legumelor, a
orezului si a painii. Nu exista o reteta originala a acestui condiment delicios
intrucat aceasta se schimba in functie de multe variabile dar este preparata cu
ajutorul urmatoarelor condimente: ardei iute di Cayenne sau piper rosu, chimen,
cardamon, coriandru, curcuma de la care ia culoarea, scortisoara, ghimber, fan
grecesc cunoscut si sub numele de ‚’fenugreek’’ sau ‚’schinduf’’, cuisoare,
piper negru si nucsoara. Acum bine inteles ca nu in toate retetele sunt
prezente toate mirodeniile, asa cum v-am spus mai sus. Pentru prepararea unui
curry, ne alegem mai intai propriile mirodenii, trebuiesc prajite si apoi
pisate intr-un mojar.
Si-acum haideti sa pregatim
cele trebuincioase, preparatului de astazi si sa trecem la treaba!
Cantitatile sunt pentru doua
persoane.
Ingrediente:
10 creveti Vannamei de la Ocean
Fish
1 ceapa
4 catei de usturoi
½ ardei capia
3 linguri de lapte de cocos
15 gr de ghimbir proaspat
1 ardei iute verde ( mic )
½ lingurita de Curry
¼ lingurita Turmeric
Putin coriandru
Putin chimen in pulbere
Sare roz de Himalaya
1 pahar mic de apa
Ulei de arahide
Ingrediente pentru orez:
4 cescute de orez ( cescute de
expresso )
20 gr unt de calitate
100 ml sos rosu
Sare
Ingrediente pentru sos rosu:
2 rosii de marime medie
½ para
4 lingurite zahar
1 lingurita unt de calitate
Pentru decorare:
Muguri de lucerna si trifoi
rosu
Frunze de busuioc rosu proaspat
Preparare:
Primul lucru pe care il vom
preparara este sosul rosu, dupa cum urmeaza: spalam rosiile si jumatatea de
para, le curatam, le uscam in hartie de bucatarie si le taiem in 4 bucati. Intr-o
craticioara antiaderenta, topim untul impreuna cu zaharul si le caramelizam iar
cand incep sa prinda culoare, adaugam rosiile si para. Le caramelizam impreuna
timp de 8-10 minute circa, amestecand continu. Le dam la o parte de pe sursa de
foc, varsam compozitia intr-un mixer si mixam timp de 2 minute, pana cand
obtinem un sos omogen. Dam sosul prin sita si il punem la cald.
Condimentam crevetii cu toate
mirodeniile, potrivim de sare si le punem deoparte. Feliem ceapa, taiem in cubulete foarte mici ardeiul
si ardeiul iute, iar ghimbirul il dam pe razatoare.
Acum atentie: vom incepe in
acelasi timp, atat prepararea crevetilor cat si a orezului!
Calim ingredientele pentru
creveti in putin ulei de arahide, stingem cu putina apa si adaugam laptele de
cocos, fierbem circa 10 minute la foc mic.
In acelasi timp vom topi intr-o
alta tigaie, untul si vom praji usor orezul. Cand acesta a inceput sa prinda
culoare, adaugam sosul rosu si potrivim de sare si fierbem la foc mediu timp de
7-8 minute, timp dupa care adaugam un strop de apa, daca va fi nevoie iar in
tigaia cu sosul de cocos, adaugam crevetii condimentati si fierbem circa 3
minute pe fiecare parte.
Trebuie sa ne calculam timpii
de preparare foarte bine pentru ca ambele preparate, trebuie sa fie gata in acelasi
timp.
Un alt preparat diferit si
aparte, un preparat delicios potrivit pentru orice zi, fie ea de sarbatoare sau
nu.
Pana data viitoare, consumati
peste in exces! ;)
Aceasta reteta am creat-o pentru Ocean Fish si a fost publicata pentru prima oara pe site-ul www.oceanfish.ro si retelele sociale, cu acelasi nume.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu