Orezul, un cereal cu istorie milenara de 9000 de ani, originar din extremul
orient dar raspandit astazi in toate bucatariile lumii, facand usor, usor
tranzit din India in Mesopotamia, apoi in Egipt si de acolo in Europa.
In Italia, sosirea orezului se datoreaza probabil aragonezilor din Regatul din
Neapole care au profitat de sosirea orezului in Spania, in timpul dominatiei
arabe. O alta versiune ne spune ca orezul ar fi fost adus direct din campurile
arabo-siciliene din Trinacria in Toscana, unde ar fi castigat foarte repede
‘’simpatia’’ localnicilor. Din Toscana a ajuns in Valea Po unde datorita
conditiilor climatice si-a gasit habitat-ul ideal.
Sunt putine alimente care sa fie la fel de versatile ca si orezul in
bucatarie si asta datorita multitudinii de soiuri, datorita dotelor dietetice,
a usurintei cu care vine digerata si a continutului mic de grasimi. Si pentru a
completa harta caracteristicilor nutritionale ale orezului, sunt datoare sa
amintesc ca este o sursa de vitamina B si vitamina PP, ca este bogata in saruri
minerale, mai ales potasiu si ca este lipsita de orice urma de gluten, ceea ce
face ca orezul sa poata fi consumat si de catre persoanele care sufera de
intolerante alimentare.
Nu stim concret cum a ajuns orezul in Romania, probabil din Spania sau
Italia, insa astazi se cultiva din nou orez in cantitati mari in tara noastra.
Si pentru ca personal imi place orezul aproape la fel de mult precum
pastele fainose, am creat o reteta noua, pe care v-o dedic voua! Dar ajunge vorbaria,
haideti sa preparam acest risotto si impreuna!
Ingrediente pentru risotto cu dovlecei
4 cescute de orez Carnaroli ( cescute de expresso ca marime )
1 catel de usturoi roz
½ de dovlecel
500 ml supa vegetala ( supa din morcov, patrunjel, telina si ceapa )
20 gr unt de calitate
2 linguri de Parmezan sau Grana Padano ras
1 lingura de crema de branza
Piper negru proaspat macinat
Sare
Ulei extravirgin de masline
Ingrediente pentru crema cruda de dovlecel:
6 felii de dovlecel
1 lingurita de menta piperita tocata marunt
4 linguri de smantana de gatit
Pentru decorare:
Parmezan sau Grana Padano ras
Coaja rasa de grapefruit
Piper negru proaspat macinat
Frunze de menta piperita
Risotto cu ardei gras rosu
Ingrediente pentru risotto:
4 cescute de orez Carnaroli
½ ardei capia
½ gogosar de marime medie
1 ceapa argintie
1 lingurita de busuioc proaspat tocat marunt
500 ml de supa vegetala
2 linguri de Parmezan sau Grana Padano ras
Ulei extravirgin de masline
Sare
Ingrediente pentru crema cruda de ardei:
½ ardei capia
¼ gogosar
2 linguri de smantana de gatit
Preparare:
Primul lucru pe care il vom prepara este supa vegetala, foarte simpla de
preparat. Curatam legumele, le spalam si le punem la fiert intr-un litru de
apa. Lasam sa fiarba pana cand se va reduce cantitatea la jumatate.
Intre timp vom prepara cele doua creme crude, asezand ingredientele intr-un
mixer de bucatarie, fara smantana. Le mixam pana cand devin de consistenta unui
sos si abia atunci vom adauga smantana. In cazul ambelor creme, se mixeaxa
circa 2 minute fara smantana si un minut cu smantana.
Trebuie sa tinem cont de un lucru important, si-anume ca cele doua
risotto-uri trebuiesc preparate in acelasi timp si pentru asta este impetuos
necesar sa ne preparam materia prima inainte de a incepe.
Preparare risotto cu dovlecei:
Incalzim putin ulei extravirgin de masline intr-o tigaie antiaderenta si
adaugam catelul de usturoi intreg. Il eliminam cand va prinde o culoare aurie,
apoi adaugam orezul si il calim la foc mediu, timp de cateva minute, apoi
stingem cu putina supa si adaugam dovlecelul dat prin razatoare. In risotto,
supa se adauga treptat, in felul acesta obtinand un risotto delicios si fiert
‘’al dente’’. Vom adauga de cate ori va fi nevoie si vom verifica amestecand
des orezul, ca acesta sa nu se prinda. Cand este aproape gata, adaugam crema de
branza, crema cruda din dovlecel, untul si amestecam bine, oprim focul si
adaugam Parmezanul sau Grana Padano si acoperim.
Preparare risotto cu ardei gras rosu:
Incalzim pèutin ulei extravirgin de masline intr-o tigaie antiaderenta si
calim ceapa, ardeiul capis si gogosarul taiate marunt, timp de 4-5 minute, apoi
adaugam orezul, le mai calim impreuna cateva minute, apoi stingem cu supa si
fierbem orezul, la foc mic. Cand este aproape orezul, adaugam crema cruda din
ardei, busuiocul tocat marunt, fierbem 2 minute, potrivim de sare, oprim focul
si adaugam Parmezanul sau Grada Padano.
Nu ne mai ramane nimic de facut, decat sa facem platting-ul si pentru acest
lucru, avem nevoie de farfurii intinse si cutter pad-uri pentru a realiza
duo-ul de risotto. Asezam cutter pad-ul pe mijlocul farfuriei si adaugam pe
jumatate din suprafata risotto verde, pe cealalta jumatate vom adauga risotto
rosu. La al doilea nivel inversam culorile pentru a obtine o cromatica
frumoasa.
Presaram de jur imprejur Parmezan, coaja rasa de grapefruit si piper
proaspat macinat. Deasupra vom ornamenta cu bucati de Parmezan si frunzulite de
menta.
Putem abina acest risotto cu un pahar de Prosecco sau un vin alb usor
perlat.
Am numit acest orez ''Magnificat'' dorind sa il denumesc ''Duo'' avand doua arome diferite. In limba latina, cuvantul are aceasta semnificatie.
Delicios, nu-i asa? Folositi-va fantezia si pasiunea in orice faceti si
pana data viitoare, consumati hrana sanatoasa!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu