Gastronomia din Cuba este definita si ca gastronomie creola, un fel de
bucatarie care utilizeaza in mod special multitudinea de produse locale
gustoase, ca de exemplu pestele si fructele, care sunt preparate in stil creol.
Gastronomia tipica cubaneza care uneste in preparare caracteristici africane,
indiane si spaniole, se numeste creola si un exemplu tipic este ‘’Puiul ala
creola’’ care este preparat cu ajutorul unei prajeli din ceapa, usturoi si vin.
Atat carnea, pestele cat si crustaceele au moduri de preparare creole deosebit
de gustoase, ca de exemplu crevetii in sos de rosii sau homarul in puré de
rosii. In general, bucataria creola este una simpla care se bazeaza in
principal pe produsele locale care sunt multe si absolut gustoase. Mancarea
nationala este o supa mixta cu banane, cartofi, porumb, carne de pui si vita
sau carne carne esicata, supa care se numeste Ajiaca. O alta specialitate pe
care trebuie neaparat sa o gustati daca calatoriti in Cuba este Fufu, un puré
de banane care este condimentat cu ulei si usturoi. Carnea cu fasole este o
mostenire a bucatariei spaniole iar folosirea orezului este strict legata de
fluxul emigrantilor chinezi de odinioara. Un alt produs tipic este manioca sau
yuca care este cultivata in diferite zone tropicale ale lumii. Este o planta
inalta de cca 2 metri a carei radacina poate sa aibe o dimensiune mai mare de
un metru. Cu yuca sunt pregatite foarte multe deserturi locale care sunt
preparate dina cesta impreuna cu lime, mango, ananas sau papaya.
Cuba = fructe ! Fara tagada, este una dintre tarile unde folosirea
fructelor este o necesitate alaturata placerii gusturilor exotice ale acestora.Banana
mai presus de toate are un rol foarte important in gastronomia cubaneza chiar
daca provenienta sa este probabil de origine africana. Banana este folosita in
doua feluri complet diferite: ca fruct de consumat pur si simplu asa cum suntem
obisnuiti si noi sa le consumam sau este folosita pe post de leguma, adica
fiarta sau prajita, depinde de felul de mancare. Bine inteles ca bananele de
gatit sunt complet diferite de cele de consum ca fruct!
Berea in Cuba este foarte gustoasa si poate fi consumata de mai multe ori
pe zi datorita faptului ca este mai slaba decat berea de aici. Dar sa nu uitam
ca atunci cand ajungem in Cuba, trebuie neaparat sa degustam rom-ul local care
este considerat drept bautura nationala care se obtine din trestie de zahar, cafeaua
cubaneza care este mai inchisa la culoare insa mai slaba decat cafeaua italiana
si este indulcita numai cu zahar brun si bine inteles nenumaratele bunatati
locale precum Chicharritas care sunt preparate din banane prajite insa au gust
de cartofi prajiti si nebuniile de desert preparate in Cuba cu mar fi: coquito
acaramelado, cocos caramelizat, boniatillo, un desert realizat din coaja de
portocale, zahar brun, scortisoara si cartofi, amestecate cu apa.
Astazi va impartasesc una dintre retetele pe care le-am invatat de la
prietena si nasa mea Daisy, o cubaneza pe cinste!
Cafiroleta este un desert tipic cubanez, preparat din lapte de cocos si ‘’boniato’’tipicii
cartofi dulci din zona.
Ingrediente:
500 gr de zahar
500 gr Boniato ( cartofi dulci )
120 ml lapte de cocos
240 ml apa
2 galbenusuri de ou
30 ml suc de lamaie
Scortisoara in pulbere dupa gust
Putina sare
Preparare:
Spalam cartofii, ii curatam si ii fierbem.Apoi ii zdrobim. Le asezam intr-o
tigaie si le amestecam cu zaharul, apa, sucul de lamaie si laptele de cocos si
fierbem la foc mic amestecand continuu.Adaugam galbenusurile, putina sare si
scortisoara, mai fierbem doua trei minute si oprim focul. Lasam sa se raceasca
putin apoi formam bile din compozitie, daca dorim le putem presara cu putin
zahar pudra si eventual putina scortisoara. Le asezam in cupe de hartie si le
tinem la rece cel putin o ora inainte de servire. Sunt delicioase !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu