Suntem in 1520 si pe
tronul Angliei domneste un pumn de fier, Henric al VIII-lea, implicat pe
diferite fronturi interne dar mai ales intr-un lung razboi cu dusmanul francez
pentru controlul teritoriilor continentale. Relatiile dintre cele doua tari
este distrus, schimburile comerciale sunt nule iar pe insula britanica este
penurie de vin. Ei, in acest scenariu geopolitic se naste o noua ruta
comerciala care de pe coastele portugheze, regat al lui Manuel I-tai duce direct
pe coastele britanice vinurile produse in zona nordica a Portugaliei. Acesta
este inceputul istoriei unui vin care azi este faimos in toata lumea: vinul de
Porto. Pentru a spune adevarul, deja inainte de a urca pe tronul Angliei Henric
al VIII-lea, unii comercianti de vin englezi fusesera in recunoasterea
teritoriului portughez sprijiniti de un tratat datat la jumatatea lui ‘300 care
permitea celor doua natiuni sederea permanenta in cealalta tara. La vremea
respectiva, capitala vinicola portugheza era Viana do Castelo, care era la
granita galiciana.De aici plecau primele incarcaturi de vin rosu de Portugalia,
un vin usor si acrisor care era produs in regiunea Minho, in timp ce
portughezii importau din Anglia in mod special lana si cod.
Pentru a se razboi si
comercial, englezii au inceput sa mareasca importul vinurilor portugheze in
defavoarea celor franzutesti insa datorita voiajului lung, acel vin acrisor si
usor ajungea de cele mai multe ori la destinatie nebaubil. Datorita acestui
fapt s-a inceput o adevarata explorare a pamanturilor interne portugheze in
cautarea viilor care erau capabile sa produca un vin mai robist care sa fie pe
placul englezilor si mai ales sa reziste unui drum lung. In felul acesta au
ajuns pana in Valea Douro, o regiune calda si uscata in spatele muntilor Marao.
Intre timp pe la jumatatea lui 1600, Colbert care era prim ministrul lui
Ludovic al XIV-lea, a eliminat de tot importul marfurilor englezesti. Drept
razbunare Carol al II-lea a triplicat taxele pe vinurile frantuzesti, obligand
in acest fel comerciantii de vin sa se aprovizioneze numai din Portugalia.
Pentru a fi exportate, vinurile din Douro trebuiau sa navigheze mai intai pe
rau in ‘’rabelos’’ ( rabelos erau navele speciale care erau folosite pentru
transportul vinului )pana la orasul Porto, motiv pentru care in Anglia se
raspandise denumirea de ‘’Port wine’’. Primul transport care poarta aceasta
formulare, dateaza din 1678. Pentru a face fata voiajului, la vin se adauga o
mica cantitate de brandy dar sa nu confundam tehnica de vinificare care este
folosita acum si care consta in blocarea fermentarii prin adaugarea de ‘’aguardiente’’care
este un rachiu local, obtinand in acest fel un vin dulce si foarte alcoolic, cu
alte cuvinte un vin care si-a asigurat succesul in randul englezilor. Au fost
foarte multe familii care s-au stabilit pe malul de sud al raului Douro, care
astazi se numeste Vila Nova de Gaia, familii dupa care au fot botezate vinurile
ca de exemplu Cockburn, Offley, Warre sau Graham citand doar cateva dintre
acestea.
Chiar daca vinul de Porto este portughez, aceasta
perioada cu razboaiele sale, au amprenta pana si pe denominarile acestuia ca de
exemplu: Porto-ul maturat in ‘’toneles’’ adica butoaiele de 75.000 l pentru cel
putin 3 ani, datorita culorii rubinii, a fost numit ‘’ruby’’ pe cand cel
maturat in ‘’pipas’’, adica butoaiele de 640 l si care are o culoare maronie, a
fost botezat ‘’tawny’’ si asa cum stim in engleza anilor ‘700, tawny insemna
intocmai maroniu.
In prima jumatate a secolului al XVIII-lea, cererea de
Porto era atat de mare incat a dat viata a numeroase scandale comerciale,
datorate utilizarii de struguri care proveneau din alte zone viticole ale
Portugaliei si care taiate cu metanol si soc.Pentru a face fata acestor
scandaluri, in 1756 Primul Ministru al Portugaliei, Marchezul de Pombal a
recurs la masuri draconice precum delimitarea cu stalpi de piatra ‘’marcos
pombalinos’’ a zonei de productie de Porto, eradicarea socului si instituirea
in toata zona a unui institut care urma sa tina sub supraveghere productia
corecta a vinului de Porto. Institutul a fost numit ‘’Instituto dos Vinhos do
Douro e Porto’’. In acest fel a fost produs primul vin din lume care era supus
unor reguli stricte de productie.
Inafara de ‘’Ruby’’ si ‘’Tawny’’, vinul se mai produce si
,,Blanco’’si ‘’Rosa’’, dar acestea din urma au inceput sa fie produse in epoci
mai recente si sortimentul ‘’Vintage’’.Acesta din urma este fermentat numai in sticle doar
in acei ani in care institutul de care am amintit mai devreme declara un an
extraordinar de viticultura. Acest vin se mai produce si in stil mono soi si
pentru aceasta productie sunt utilizate numai sortimente de struguri autohtoni necunoscuti
inafara tarii, precum Tinta Roriz, Touriga Francesca, Tinta Barroca, Touriga
Nacional si Tinta Cao. Diferitele sortimente de Porto a celor 150 de
producatori, sunt lucrate cu un mix de recolte si vii, cu o maturare de minimum
3 ani pentru a obtine un stil constant in cursul anilor pentru producatorul
respectiv, exceptie facand doar stilul Vintage care este raportat la un an
special.
Curiozitati din lumea vinului de Porto:
-
Anul acesta Casa Ferreira organizeaza un eveniment foarte
mare in cadrul caruia va fi deschisa o sticle de Porto din 1863.
-
In Marea Britanie exista un obicei istoric prin care
oficialii din armata in ocaziile speciale, aduc onor reginei cu un pahar de
Porto
Cei mai importante
branduri de Porto sunt: Agri Roncao, Quinta do Noval, Caves Vale do Rodo,
Ferreira, Sandeman, Offley, Cockburn’s, Martha’s Porto care produce din 1727,
Quinta da Casa Amarela care produce din 1885, Taylor’s Croft, Rozés, Pcas, Gran
Cruz, Ramos Pinto.
Cel mai bun ‘’mariaj’’ al
vinului de Porto este cu ciocolata amara, cu branza de Roquefort sau Camambert,
cu nuci sau biscuiti si cu tort de ciocolata.
Vinul de Porto este
considerat drept un vin de meditatie; nu se bea, se degusta! Cand il
servim, nu varsam mult in pahar pentru ca aroma se disperseaza. Daca il agitam
usor in pahar, acesta ii va pune in evidenta parfumul fin si echilibrat.
Porto-ul alb este sugerat ca aperitiv si se serveste la o temperatura intre
8-10 grade, varsta optima de la 10 la 30 de ani.
© 2014 Gabriella Pascaru Bisi
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu