sâmbătă, 5 iulie 2014

Ginul, distilatul olandez de excelenta


Probabil ca veti spune ca am gresit cu titlul acestui articol insa ginul chiar este distilatul olandez de excelenta insa produs cvasi in totalitate in Marea Britanie.

Cuvantul gin, este prescurtarea cuvantului olandez ‘’genever’’ care la randu-i deriva din latina ‘’juniperus’’ si care in limba romana inseamna ienupar.
Chiar daca astazi cel mai bun gin este produs in Marea Britanie, originea acestui distilat trebuie cautat in Olanda. Se pare ca a fost un farmacist olandez pe nume Franciscus de la Böe in 1600 care a incercat pentru prima oara sa distileze ginul in scopuri terapeutice cu intentia de a trata soldatii olandezi care se imbolnaveau de febra in Indiile Orientale.

Reteta a fost creata utilizand orz, secara, grau, porumb si ovaz aromatizate apoi cu boabe de ienupar fermentate pentru ai conferi un gust mai placut.Gustul acestei licori era atat de placut, incat trupele britanice au consumat o cantitate foarte mare in timpul campaniei di Tarile de Jos.Datorita acestui lucru, productia s-a extins repede in Anglia unde a devenit o bautura atat de importanta incat s-a ajuns la folosirea acesteia ca plata partiala a salariilor muncitorilor. In combinatia materiilor prime sunt prezente multe alte ingrediente precum : cardamon, seminte de coriandru, chimen dulce, licorice, nucsoara, coaja de portocala, radacina de angelica, coaja de lamaie, migdale, iris, anason si scoarta de Quassia.Aceste ingrediente difera de la reteta la reteta, de la producator la producator, fiecare pastrandu-si secreta reteta.

Astazi in comert gasim nenumarate brand-uri de gin, printre care as enumera cateva :

London dry Gin: care se pare a fi cel mai faimos gin britanic si cel mai folosit.Acesta nu vine invechiat de obicei si are un gust sec si elegant si nu este marcat in mod excesiv. Continutul acestuia oscileaza in jur de 45 de grade. Foarte rar vine consumat sec iar in acest caz este servit foarte rece. Este un distilat ideal pentru cocktail-uri si long drink-uri.
Plymouth Gin: este un distilat din grau si plante aromatice, produs in Plymouth, Marea Britanie si este similar la gust cu London Dry.
Old Tom: se produce indulcind ginul cu sirop de zahar si adaugand aroma de portocala si glicerina pentru a obtine un gust mai placut.
Golden Gin: este un gin care isi datoreaza culoarea invechirii sale in butoaie de stejar care au continut inainte sherry.
Geneva, Dutch Gin, Jenever si Holland Gin: sunt varietati de gin produse in Olanda, la Schiedam aproape de Rotterdam si sunt urmasii directi al primului gin produs in 1600. 
Personal, rareori cand consum gin in combinatie cu apa tonica, aleg Bombay Sapphire, care dupa gustul meu, este cel mai bun. Insa aceasta ramane o parere personala. 
Parfumul caracteristic si aroma acestui distilat permite crearea a noi cocktail-uri in permanenta si toate cu parfumuri si gusturi atractive.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu