Probabil ca veti spune ca am
gresit cu titlul acestui articol insa ginul chiar este distilatul olandez de
excelenta insa produs cvasi in totalitate in Marea Britanie.
Cuvantul gin, este prescurtarea cuvantului olandez ‘’genever’’ care la
randu-i deriva din latina ‘’juniperus’’ si care in limba romana inseamna
ienupar.
Chiar daca astazi cel mai bun gin este produs in Marea Britanie, originea
acestui distilat trebuie cautat in Olanda. Se pare ca a fost un farmacist olandez
pe nume Franciscus de la Böe in 1600 care a incercat pentru prima oara sa
distileze ginul in scopuri terapeutice cu intentia de a trata soldatii olandezi
care se imbolnaveau de febra in Indiile Orientale.
Reteta a fost creata utilizand orz, secara, grau, porumb si ovaz
aromatizate apoi cu boabe de ienupar fermentate pentru ai conferi un gust mai
placut.Gustul acestei licori era atat de placut, incat trupele britanice au
consumat o cantitate foarte mare in timpul campaniei di Tarile de Jos.Datorita acestui
lucru, productia s-a extins repede in Anglia unde a devenit o bautura atat de
importanta incat s-a ajuns la folosirea acesteia ca plata partiala a salariilor
muncitorilor. In combinatia materiilor prime sunt prezente multe alte
ingrediente precum : cardamon, seminte de coriandru, chimen dulce, licorice,
nucsoara, coaja de portocala, radacina de angelica, coaja de lamaie, migdale,
iris, anason si scoarta de Quassia.Aceste ingrediente difera de la reteta la
reteta, de la producator la producator, fiecare pastrandu-si secreta reteta.
Astazi in comert gasim nenumarate brand-uri de gin, printre care as enumera cateva :
London dry Gin: care se pare a fi cel mai faimos gin britanic si cel mai
folosit.Acesta nu vine invechiat de obicei si are un gust sec si elegant si nu
este marcat in mod excesiv. Continutul acestuia oscileaza in jur de 45 de
grade. Foarte rar vine consumat sec iar in acest caz este servit foarte rece.
Este un distilat ideal pentru cocktail-uri si long drink-uri.
Plymouth Gin: este un distilat din grau si plante aromatice, produs in
Plymouth, Marea Britanie si este similar la gust cu London Dry.
Old Tom: se produce indulcind ginul cu sirop de zahar si adaugand aroma de
portocala si glicerina pentru a obtine un gust mai placut.
Golden Gin: este un gin care isi datoreaza culoarea invechirii sale in
butoaie de stejar care au continut inainte sherry.
Geneva, Dutch Gin, Jenever si Holland Gin: sunt varietati de gin produse in
Olanda, la Schiedam aproape de Rotterdam si sunt urmasii directi al primului
gin produs in 1600.
Personal, rareori cand consum gin in combinatie cu apa tonica, aleg Bombay Sapphire, care dupa gustul meu, este cel mai bun. Insa aceasta ramane o parere personala.
Parfumul caracteristic si aroma acestui distilat permite crearea a noi cocktail-uri in permanenta si toate cu parfumuri si gusturi atractive.
Personal, rareori cand consum gin in combinatie cu apa tonica, aleg Bombay Sapphire, care dupa gustul meu, este cel mai bun. Insa aceasta ramane o parere personala.
Parfumul caracteristic si aroma acestui distilat permite crearea a noi cocktail-uri in permanenta si toate cu parfumuri si gusturi atractive.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu