A sosit vremea capsunilor, a cireşelor si a
zmeurei care ne plac atat de mult tuturor. Delicioase de consumat ca desert sau
in retetele noastre de prajituri, compoturi, sorbeturi sau dulceturile pentru
iarna. Astazi va impartasesc reteta unei prajituri din copilarie pe care am
modificat-o, am testat-o iar rezultatul final este excelent. Hai sa vedem
despre ce este vorba:
Prajitura cu fructe rosii
Am plecat de la baza prajiturii cu visine. Am
modificat cantitatile ingredientelor in functie de mixtul de fructe, tinand
cont de faptul ca zmeura contine mai multa apa decat ciresele si capsunile.
Ingrediente:
5 oua
310 gr zahar
310 gr faina
135 ml lapte proaspat
125 ml ulei de floarea soarelui
400 gr fructe rosii mixte: cirese, capsuni si
zmeura
1 plic si jumatate de praf de copt
1 plic zahar vanilat
Coaja rasa de la 1 lamaie
Preparare:
In primul rand ungem tava cu unt si o presaram
cu faina. Separam albusurile de ou de galbenusuri si pe acestea din urma le
frecam cu zaharul, zaharul vanilat si coaja de lamaie pana cand vom obtine o
compozitie pufoasa.Adaugam laptele si uleiul si in cele din urma faina,
prelucrand compozitia in asa fel incat sa fie omogena.La urma adaugam praful de
copt pe care il stingem cu zeama de lamaie. Batem albusurile de ou pana cand
obtinem o spuma foarte tare si o amestecam putin cate putin cu restul
compozitiei, amestecand de jos in sus si foarte usor. Varsam compozitia in tava
si deasupra asezam fructele rosii mixte in asa fel incat peste tot sa regasim
din acestea in egala masura.
Coacem prajitura in cuptor preincalzit la 180
de grade, la foc mediu.Cand este gata, lasam sa se raceasca timp de cateva minute
dupa care presaram cu zahar pudra.
Este o prajitura usor de realizat, delicioasa
si mai ales pufoasa!
Spuma de zmeura
Un alt desert al copilariei, o alta nebunie de
miresme pentru gurmanzi. Personal, spuma de fructe o prepar din capsuni,
zmeura, cirese, visine si coacaze rosii. Simplu de preparat si delicios. De
obicei, nu prepar acest desert dupa cantitati insa pentru cititoarele mele
incepatoare in ale bucatariei sau pentru cele care nu au foarte mult timp de gatit, astazi vin cu
cantitati.
Ingrediente:
300 gr zmeura
250 gr zahar
2 albusuri de ou
Zeama de lamaie
Preparare:
Curatam fructele si le zdrobim cu mana,
adaugam zaharul si le mixam cu ajutorul telului electric.Adaugam cele doua
albusuri, putina zeama de lamaie si le lucram cu telul la viteza mare, pana
cand devine o spuma atat de tare incat ramane in picioare o lingura de lemn in
aceasta.Inainte de servire, eu tin spuma de fructe cel putin doua ore la
frigider si servesc spuma in cupe de desert cu cate o frunza de menta piperita
deasupra care nu numai ii da un aspect mai invitant dar ii da si o aroma
splendida de menta, care se potriveste de minune cu gustul zmeurei.
Tuturor le plac aceste fructe, insa putini
cunosc efectele miraculoase ale acestora. Dar sa vedem inafara de gustul
magnific si mireasma imbietoare, proprietatile acestor fructe rosii.
Capsunile
Atat planta cat si fructele capsunului sunt bogate in saruru de potasiu,
calciu, apa, fier, vitaminele C, B1, B2 si E, acid pantotenic, fosfor, sodiu, magneziu,
acid elagic, acid salicilic, proteine, uleiuri volatile, zaharuri, polifenoli
si tanini care au o extraordinara putere antioxidanta. Consumul capsunilor este
recomandat de catre specialisti in afectiunile renale, hipertensiune arteriala,
reumatism, anemie, hemoragii uterine, tulburari biliare, cancer, seboree.
Capsunile sunt excelente pana si in combaterea insomniilor
Ciresele
Avem cunostinte despre cires cum ca ar fi cultivat de peste 2.500 de ani;
mai intai in Asia si apoi via Marea Caspica si Marea Neagra a ajuns in Europa.
Ciresele au o valoare energetica redusa si contin multe componente nutritive
precum: caroten acid salicilic, vitaminele A, B1, B2, C, E si PP, pectine,
proteine, zaharuri, precum si o cantitate semnificativa de saruri minerale.
Zmeura
Un alt fruct rosu indragit dar si un excelent medicament al pamantului
cu o resursa remarcabila de fitonutrienti, antioxidanti si fibre. Bogata in
vitamina B1. B2, C, E, K si acid folic dar si in minerale precum magneziu,
cupru, mangan si cupru, fosfor, zinc, calciu, antioxidanti si anti inflamatorii.
Datorita antioxidantilor din zmeura ne intarim imunitatea, recapatm vitalitatea
organismului si incetinim procesul de imbatranire. Dar zmeura nu contine orice
antioxidanti, ci cei mai puternici, diversitatea acestora fac ca zmeura sa fie
unica. Acestia au efecte protectoare impotriva bolilor degenerative si cronice
si efecte anticancerigene.
In cazul acestor fructe se utilizeaza tot, pentru ca nu doar fructele
sunt un dar al pamantului ci si frunzele si coditele in cazul cireselor si a
visinelor din care se prepara diferite ceaiuri medicinale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu