Suntem in perioada
in care preparam conservele pentru iarna si in bucataria mea, nu se arunca
absolut nimic. Din aproape orice resturi se pot prepara condimente sau
preparate cu care putem decora farfuriile noastre.
Am preparat deja
prima transa de suc de rosii pentru ca in august gasim cele mai bune si mai
gustoase rosii in piete. Dintr-o parte a cojilor prepar un condiment excelent
iar dintr-o parte a resturilor, prepar o dulceata care poate fi folosita la
prajituri.
Astazi va
impartasesc pasii pentru a prepara condimentul, pasi care sunt simpli insa
trebuie sa va inarmati cu multa rabdare.
Asezam in tavile pe
care le vom folosi, hartie de copt de buna calitate ca sa nu se arda cojile,
deasupra hartiei asezam resturile de coji si le dam la cuptor, la foc mic.
Trebuie sa le verificati di 10 in 10 minute, pentru a evita sa se arda iar cand
vor fi crocante intr-atat incat sa se sfarme intre degete, le scoatem si le
firimitam cu mainile. Acele coji care nu le putem firimita, nu sunt gata si nu
este bine sa le amestecam cu restul pentru ca se vor mucegai toate.
Cand este gata
toata cantitatea pe care dorim sa o preparam, le verificam cu ajutorul mainilor
uscate si le macinam. Eu le-am macinat in doua feluri: in bucatele mici si in
pulbere, in felul acesta putandu-le folosi atat pentru condimentarea
preparatelor mele, cat si pentru conserve sau ornamentare. Gustul este fabulos
si foarte interesant: un gust de rosii de amestecat cu o aroma afumata.
In acelasi fel
putem face condimente foarte gustoase din coji de vinete si dovlecei, iar cui
ii plac gusturile habsburgice si din coji de mere.
Conservam
condimentul in borcanase mici. Incercati si voi, merita efortul!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu