Carnea de rata este extrem de
hranitoare, fiind bogata in seleniu, fier, fosfor, magneziu, Vitamina B6 si
Vitamina B3. Totodata, consumul acesteia intareste imunitatea si este important
consumul carnii de rata in dieta copiilor din perioada de crestere. Ca si
proprietati nutritive, specialistii spun ca este similara cu uleiul extravirgin
de masline.
La mine in familie, supa din
carne este foarte iubita si o prepar din diferite feluri de carne dar una dintre
preferatele noastre este supa din carne rata. Am pastrat reteta bunicii mele si
o asociez cu taietei de casa de obicei insa astazi am preparat-o cu galuste din
griș. Este o alegere foarte buna pentru mesele de duminica sau de sarbatoare,
datorita gustului delicat complet diferit fata de alte feluri de carne de
pasare.
Ingrediente:
½ rata ( circa 2 kg )
400 gr morcovi
2 radacini de patrunjel
1 radacina pastarnac
1 radacina de telina
4 catei de usturoi
1 ceapa rosie
2 cepe galbene
1 lingurita piper negru boabe
Sare
Ingrediente pentru galuste:
3 oua proaspete
Circa 250 gr gris
½ lingurita sare
Ingrediente pentru decorare:
Patrunjel verde tocat marunt
Preparare:
Curatam si spalam foarte bine
carnea de rata si legumele. Eu am folosit si gatul, pipota si grasimea.
Eliminam obligatoriu varful tartitei! Pentru a obtine o supa concentrata, vom
folosi o oala de 10 litri in care adaugam toate ingredientele si mirodeniile,
umplem cu apa si fierbem la foc mic, fara capac. Daca vom acoperi oala, supa
noastra va deveni tulbure.
Intre timp preparam galustele
de griș, dupa cum urmeaza: separam albusurile de galbenusuri si cu ajutorul
unui mixer de bucatarie, batem albusurile cu sarea pana cand obtinem o supam
foarte tare. Adaugam galbenusurile si amestecam cu grija, apoi adaugam putin
cate putin grisul.Exista posibilitatea sa avem nevoie de mai mult griș.
Compozitia nu trebuie sa fie tare pentru ca in acest caz si galustele vor
deveni tari.
Supa o fierbem circa 1 ora si
jumatate, apoi o strecuram. Ca sa fie cat mai invitanta in farfurie, morcovii
ii taiem in bucati de circa 4 cm lungime si cu ajutorul ustensilei cu care
eliminam miezul merelor, vom decupa din morcovi mici cilindre. Asezam in
fiecare farfurie cate 4 cilindre de morcovi si cate doua galuste pufoase de griș,
presaram cu patrunjel proaspat, tocat foarte marunt si varsam deasupra supa de
rata fierbinte.
Din carnea ramasa si din
legumele din supa putem prepara salata de boeuf, salata simpla cu sos de
maioneza sau o putem servi ca atare, cu putin ulei extravirgin de masline si
piper proaspat macinat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu