vineri, 25 martie 2016

Foietaj din albusuri cu nuca, crema de vanilie si citrice cu glazura crocanta



Astazi va impartasesc o alta prajitura delicioasa a copilariei mele, o prajitura de sarbatoare, cu arome desavarsite care vor innebuni de placere palatele. 

Din pacate nu cunosc istoria acestei prajituri, pentru ca in caietul bunicii nu era notat din ce an ar putea fi, era notat doar ca este invatata de la strabunica mea Karolina, care prepara aceasta prajitura cu unt de casa preparat de ea. Si tocmai din acest motiv am ales untul Alpenbutter de la Meggle, care de cateva generatii face unt ca acasa.

Iata o idee pentru una dintre prajiturile de Pasti sau pur si simplu pentru gurmanzi! 
Ingrediente pentru foi:

10 albusuri din oua de tara
350 gr zahar pudra
8 linguri faina
300 gr miez de nuca macinata
4 lingurite coaja citrice cu zahar
1 plic amoniac alimentar

Ingrediente pentru crema:

10 galbenusuri de ou din oua de tara
200 gr zahar pudra
250 g unt Alpenbutter de la Meggle
2 lingurite coaja de citrice cu zahar
2 plicuri zahar vanilat

Ingrediente pentru decorare:

100 gr zahar
50 g miez de nuca taiata grosolan

Preparare:

Batem albusurile cu zaharul pana cand obtinem o spuma tare si apoi putin cate putin, adaugam faina amestecata cu amoniacul si la urma, adaugam nuca macinata. Din aceasta compozitie vom coace 4 foi, folosind o tava de 26x36 cm. Taiem 4 bucati de hartie de copt de aceeasi dimensiune, adaugam o parte a compozitiei si coacem timp de 12-15 minute la foc mic, in cuptor preincalzit la 180 de grade.
Cand terminam de copt cele 4 foi, preparam crema, in felul urmator:
Fierbem la bain marie galbenusurile de ou cu zaharul, coaja de citrice si vanilia, folosind mixerul, pana cand obtinem o crema consistenta, apoi lasam sa se raceasca. Dupa ce s-a racit crema, o amestecam cu untul si amestecam pana cand vom obtine o crema pufoasa.
Impartim crema in 4 si umplem foile dar acoperim cu aceasta si foaia de sus.
Acum preparam glazura crocanta, dupa cum urmeaza: intr-o tigaie antiaderenta, caramelizam zaharul pana cand va capata o culoare aramie, apoi adaugam nucile taiate grosolan, amestecam si varsam pe o bucata de hartie de copt. 
Lasam sa se raceasca putin, dupa care adaugam glazura crocanta cu tot cu hartia de copt si cu ajutorul unui sucitor din lemn o zdrobim si apoi presaram prajitura. Aceasta prajitura este delicioasa dar odata cu presarea sa cu aceasta glazura crocanta, va deveni excelenta datorita gustului acesteia care va fi complementar cu crema si foile. Asezati prajitura intr-o punga de plastic si taiati-o doar a doua zi cu ajutorul unui cutit trecut pe sub jet de apa fierbinte!

Incercati sa asociati aceasta prajitura cu un pahar de rom de calitate, va asigur ca aromele sunt perfecte!

Sfat: Pentru ca prajitura sa fie desavarsita, folositi numai ingrediente de mare calitate!



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu