Astazi va impartasesc o alta
prajitura delicioasa a copilariei mele, o prajitura de sarbatoare, cu arome
desavarsite care vor innebuni de placere palatele.
Din pacate nu cunosc istoria
acestei prajituri, pentru ca in caietul bunicii nu era notat din ce an ar putea
fi, era notat doar ca este invatata de la strabunica mea Karolina, care prepara
aceasta prajitura cu unt de casa preparat de ea. Si tocmai din acest motiv am ales untul
Alpenbutter de la Meggle, care de cateva generatii face unt ca acasa.
Iata o idee pentru una dintre
prajiturile de Pasti sau pur si simplu pentru gurmanzi!
Ingrediente pentru foi:
10 albusuri din oua de tara
350 gr zahar pudra
8 linguri faina
300 gr miez de nuca macinata
4 lingurite coaja citrice cu
zahar
1 plic amoniac alimentar
Ingrediente pentru crema:
10 galbenusuri de ou din oua de
tara
200 gr zahar pudra
250 g unt Alpenbutter de la
Meggle
2 lingurite coaja de citrice cu
zahar
2 plicuri zahar vanilat
Ingrediente pentru decorare:
100 gr zahar
50 g miez de nuca taiata
grosolan
Preparare:
Batem albusurile cu zaharul
pana cand obtinem o spuma tare si apoi putin cate putin, adaugam faina
amestecata cu amoniacul si la urma, adaugam nuca macinata. Din aceasta
compozitie vom coace 4 foi, folosind o tava de 26x36 cm. Taiem 4 bucati de
hartie de copt de aceeasi dimensiune, adaugam o parte a compozitiei si coacem
timp de 12-15 minute la foc mic, in cuptor preincalzit la 180 de grade.
Cand terminam de copt cele 4
foi, preparam crema, in felul urmator:
Fierbem la bain marie
galbenusurile de ou cu zaharul, coaja de citrice si vanilia, folosind mixerul,
pana cand obtinem o crema consistenta, apoi lasam sa se raceasca. Dupa ce s-a
racit crema, o amestecam cu untul si amestecam pana cand vom obtine o crema
pufoasa.
Impartim crema in 4 si umplem
foile dar acoperim cu aceasta si foaia de sus.
Acum preparam glazura crocanta,
dupa cum urmeaza: intr-o tigaie antiaderenta, caramelizam zaharul pana cand va
capata o culoare aramie, apoi adaugam nucile taiate grosolan, amestecam si
varsam pe o bucata de hartie de copt.
Lasam sa se raceasca putin, dupa care
adaugam glazura crocanta cu tot cu hartia de copt si cu ajutorul unui sucitor
din lemn o zdrobim si apoi presaram prajitura. Aceasta prajitura este
delicioasa dar odata cu presarea sa cu aceasta glazura crocanta, va deveni
excelenta datorita gustului acesteia care va fi complementar cu crema si foile.
Asezati prajitura intr-o punga de plastic si taiati-o doar a doua zi cu
ajutorul unui cutit trecut pe sub jet de apa fierbinte!
Incercati sa asociati aceasta
prajitura cu un pahar de rom de calitate, va asigur ca aromele sunt perfecte!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu