Astazi va impartasesc o alta supa delicioasa din traditia mea
ungureasca, o supa iubita deopotriva de cei mari si de cei mici. Se spune ca
fara Gulyàs, nu exista bucataria ungureasca insa mai gasim si alti concurenti
ai excelentei la categoria supe. O supa bogata si delicata care se potriveste
de minune cu o felie de paine calda, dupa care nu mai visezi decat la desert
intru desavarsirea simturilor!
Supele sunt reginele gastronomiei unguresti prin excelenta si cu toate
ca cele mai cunoscute sunt cele doua tipologii de gulyàs, in traditia urmasilor
hunilor gasim o multitudine de supe si supe crema, care mai de care mai
gustoasa.
Astazi va impartasesc una dintre supele de sarbatoare, in celebra
combinatie de carne cu fructe.
Ingrediente pentru supa crema:
400
gr carne de pui
1
ceapa rosie mare
80
gr unt
2
mere verzi
1
mar rosu
150
ml vin alb sec
200
ml smantana de gatit
1
morcov
1
lingurita zeama de lamaie
½
lingurita coaja rasa de lamaie
1 lingurita
tarhon uscat
Sare
Piper
multicolor
Ingrediente
pentru perisoarele din cartofi:
2
cartofi
1
ou
3
linguri de faina
1
lingura de pesmet
½
lingurita sare
Ingrediente
pentru decorat:
50
gr nuci
Preparare:
Curatam si spalam ceapa rosie si morcovul, apoi
tocam marunt ceapa si dam pe razatoare morcovul si le calim in unt, la foc
mediu. Spalam si taiem in cubulete mici carnea de pui si o adaugam la morcov si
ceapa si continuam sa calim. Potrivim de
sare si adaugam putin piper multicolor proaspat macinat si stingem cu vinul
alb. Curatam merele, le taiem in cuburi si le adaugam supei si varsam deasupra apa
si adaugam jumatate din tarhon. Fierbem circa 30 de minute la foc mediu.
Intre timp fierbem cartofii in coaja, ii curatam si
ii zdrobim. Amestecam cu un ou, putina faina, sare si foarte putin pesmet si
lucram compozitia pana cand obtinem un aluat pufos. Formam cu mainile ude din
acest aluat perisoare foarte micute si le prajim in ulei pana cand vor devenii
aurii si usor crocante.
Cand supa este gata, mixam cu ajutorul unui mixer
vertical pana cand obtinem o crema omogena si densa.
Intre timp, prajim nucile, le tocam grosolan si vom
presara supa crema cu nucile prajite. Servim cu perisoarele din cartofi si
paine cu seminte sau cu crutoane din paine taraneasca preparate la cuptor cu
unt sau cu placintele unguresti.
Tin sa va mentionez ca reteta ungureasca care se
presupune a fi cea originala, nu este o supa crema ci o supa considerata drept
‘’supa de sarbatoare’’, in care ingredientele sunt taiate in cubulete si nu
contine perisoarele din cartofi. Pe acestea din urma, le-am creat eu.
Aceasta reteta am publicat-o pentru prima oara pe platforma Hobby Chef by Bilancia. Va invit sa ma urmariti si aici: www.hobbychef.ro!
Aceasta reteta am publicat-o pentru prima oara pe platforma Hobby Chef by Bilancia. Va invit sa ma urmariti si aici: www.hobbychef.ro!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu