marți, 29 martie 2016

Supa crema de pui cu mere, nuci prajite si perisoare din cartofi



Astazi va impartasesc o alta supa delicioasa din traditia mea ungureasca, o supa iubita deopotriva de cei mari si de cei mici. Se spune ca fara Gulyàs, nu exista bucataria ungureasca insa mai gasim si alti concurenti ai excelentei la categoria supe. O supa bogata si delicata care se potriveste de minune cu o felie de paine calda, dupa care nu mai visezi decat la desert intru desavarsirea simturilor! 
Supele sunt reginele gastronomiei unguresti prin excelenta si cu toate ca cele mai cunoscute sunt cele doua tipologii de gulyàs, in traditia urmasilor hunilor gasim o multitudine de supe si supe crema, care mai de care mai gustoasa.
Astazi va impartasesc una dintre supele de sarbatoare, in celebra combinatie de carne cu fructe.

Ingrediente pentru supa crema:

400 gr carne de pui
1 ceapa rosie mare
80 gr unt
2 mere verzi
1 mar rosu
150 ml vin alb sec
200 ml smantana de gatit
1 morcov
1 lingurita zeama de lamaie
½ lingurita coaja rasa de lamaie
1 lingurita tarhon uscat
Sare
Piper multicolor
Ingrediente pentru perisoarele din cartofi:

2 cartofi
1 ou
3 linguri de faina
1 lingura de pesmet
½ lingurita sare
Ingrediente pentru decorat:
50 gr nuci

Preparare:

Curatam si spalam ceapa rosie si morcovul, apoi tocam marunt ceapa si dam pe razatoare morcovul si le calim in unt, la foc mediu. Spalam si taiem in cubulete mici carnea de pui si o adaugam la morcov si ceapa si continuam sa calim.  Potrivim de sare si adaugam putin piper multicolor proaspat macinat si stingem cu vinul alb. Curatam merele, le taiem in cuburi si le adaugam supei si varsam deasupra apa si adaugam jumatate din tarhon. Fierbem circa 30 de minute la foc mediu.

Intre timp fierbem cartofii in coaja, ii curatam si ii zdrobim. Amestecam cu un ou, putina faina, sare si foarte putin pesmet si lucram compozitia pana cand obtinem un aluat pufos. Formam cu mainile ude din acest aluat perisoare foarte micute si le prajim in ulei pana cand vor devenii aurii si usor crocante.

Cand supa este gata, mixam cu ajutorul unui mixer vertical pana cand obtinem o crema omogena si densa.


Intre timp, prajim nucile, le tocam grosolan si vom presara supa crema cu nucile prajite. Servim cu perisoarele din cartofi si paine cu seminte sau cu crutoane din paine taraneasca preparate la cuptor cu unt sau cu placintele unguresti.
Tin sa va mentionez ca reteta ungureasca care se presupune a fi cea originala, nu este o supa crema ci o supa considerata drept ‘’supa de sarbatoare’’, in care ingredientele sunt taiate in cubulete si nu contine perisoarele din cartofi. Pe acestea din urma, le-am creat eu. 

Aceasta reteta am publicat-o pentru prima oara pe platforma Hobby Chef by Bilancia. Va invit sa ma urmariti si aici: www.hobbychef.ro!


 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu