luni, 25 aprilie 2016

Tortul ingerilor cu mireasma si crema din lime, capsuni si fulgi de cocos



Tortul ingerilor sau ‚’Angyal eledele’’ cum il cunoastem in limba maghiara, este un desert usor, fara grasimi, fara lapte si este cunoscut si sub numele de ‚’Angel Cake’’ . Inalt, pufos si fin iar partea exterioara, de culoare aurie, pare sa fie un tort rustic la o prima vedere dar nu este asa.
Se pare ca a aparut in a doua jumatate a lui 1800 si se spune ca ar fi americana, mai exact din Pennsylvania, cu toate ca absolut toate traditiile din noul pamant, au fost duse de aici, din vechia  Europa, odata cu migratia din acei ani. As aminti aici cazul unui alt tort despre care astazi se spune ca ar fi american insa se numeste German Cake! A fost publicat pentru prima oara intr-o revista de gastronomie in anii 50, insa nimeni nu a scris nici in acea revista si nici altundeva, ca doamna careia ii apartinea reteta, era nici mai mult, nici mai putin decat o doamna care provenea din Germania si care migrase aici, odata cu cel de al doilea razboi mondial. 

Intorcandu-ne la tortul nostru de astazi, Evan Jones autorul cartii ‚’American Food:the gastronomy story’’ a scris o teorie in baza careia, acest tort s-ar fi nascut drept rezultat al bucatarilor cumpatati din Pennsylvania, din mainile carora intr-o bucatarie, nu se arunca nimic.

O alta ipoteza ne spune ca ar fi un tort nuptial de origine olandeza dar de unde pana unde a intrat si in traditiile gastronomice maghiare, personal chiar nu stiu asa cum nu se stie exact, cui ii apartine paternitatea acestui tort.

O alta reteta a aparut in prima carte scrisa de catre un fost sclav african in 1881, cu numele ‚’What Mrs. Fischer Knows about Old Southern Cooking’’.
Reteta la origine este fara crema si este un excelent mic dejun sau dejun pomeridian pentru cei mici.

Numele tortului se pare sa se traga de la culoarea alba a acestui tort si daorita faptului ca este atat de pufos, incat se topeste in gura precum un norisor pe cer.
Si cum fiecare din noi avem albusuri in frigider, mai ales la final de saptamana, albusuri pe care le putem congela fara ca acestea sa se altereze, putem sa preparam o hrana de ingeri, ce ziceti?
Ingrediente:

8 albusuri
8 linguri de zahar
9 linguri de faina
Coaja de la 2 lime
Zeama de la 1 lime
1 plic zahar vanilat
1 praf de copt

Preparare:

Cu ajutorul unui mixer, batem albusurile timp de cateva minute, apoi adaugam zaharul, zaharul vanilat si coaja de lime si batem pana cand obtinem o spuma tare. Intre timp preincalzim cuptorul la 180 de grade. Amestecam faina cu praful de copt si o amestecam putin cate putin cu spuma, picurand si zeama de lime, in aceasta. Captusim forma cu hartie de copt pe care o udam si o stoarcem in prealabil, varsam compozitia si dam tortul la cuptor. Dupa 2-3 minute, dam temperatura cuptorului la 150 de grade, iar daca folositi un cuptor clasic, la mediu. Tortul va fi gata in cel mult 20 de minute, trebuie verificat.
Intre timp preparam crema pe care am creat-o pentru acest tort. Am plecat de la baza cremei fierte din galbenusuri, pe care am imbogatit-o cu coaja si zeama de lime.

Ingrediente pentru crema:

10 galbenusuri de oua proaspete, posibil oua de tara
250 gr unt Alpenbutter de la Meggle
200 gr zahar pudra
2 plicuri zahar vanilat
Coaja de la 2 lime
Zeama de la 3 lime

Ingrediente pentru stratul intermediar di decor:

10 + 5 capsuni
Coaja de lime
Fulgi de cocos
2 lime taiate felii subtiri

Fierbem la bain marie galbenusurile de ou cu zaharul, coaja de lime, zaharul vanilat si zeama de la 2 lime, ajutandu-ne de un mixer, pana cand obtinem o crema consistenta, pe care o lasam sa se raceasca.
Dupa ce s-a racit, amestecam crema cu untul si zeama de la inca 1 lime, pana cand obtinem o crema pufoasa.
Scoatem tortul din forma, eliminam cu grija hartia de copt de pe acesta si il taiem in doua bucati discuri. Asezam un disc pe platoul de servire si il stropim cu putin Cognac diluat cu apa, apoi asezam un strat bogat de crema pe disc. Deasupra cremei vom aseza un strat de capsuni feliate si deasupra al doilea disc de tort, pe care il vom umezi tot cu Cognac diluat cu apa. Vom inveli tortul in crema iar deasupra stratul de crema va fi la fel de generos ca si pe primul disc. Radem deasupra coaja de lime, presaram cu fulgi de cocos si pe centru, decoram cu 5 capsuni. 

Feliem subtire doua lime cu care vom ‚’imbraca’’ de jur imprejur tortul. Dam prin zahar tos fiecare felie inainte de a o aseza pe tort. Datorita zaharului prin care dam feliile de lime, acestea din urma vor lasa un sirop care se va strecura pe sub tort, pe timpul noptii, conferindu-i un gust foarte special. A doua zi inainte de consum, eliminam de pe marginea platoului de servire siropul lasat de lime, cu ajutorului hartiei absorbante de bucatarie.

Va asigur ca merita efortul de a astepta pana a doua zi! Eu servesc acest tort cu Moscato de Cagliari, un vin de Oscar in adevartul sens al cuvantului dar il puteti servi un Cognac sau un Armagnac.
Si-acum sa va dezvalui secretele tortului:

-    Inainte de utilizare, trebuie spalate cu atentie toate ustensilele si vasele, deoarece albusurile nu se inteleg deloc cu resturile de grasime si cu resturile de oua, care inhiba montura albusurilor.

-    Vom folosi intotdeauna oua la temperatura camerei

-    Zahar – nu reduceti niciodata doza de zahar care trebuie adaugata la albusuri. Am facut multe probe pana cand am ajuns la aceasta cantitate care ii confera perfectiune blatului. Zaharul trebuie sa fie pentru ca pe de o parte, intarzie montura albusurilor dar pe de alta parte, ne va ajuta sa stabilizam si sa ingorsam cu ajutorul sau, albusurile.

-    Adaosul de aicizi – vom folosi sare de lamaie sau zeama de lamaie sau lime. Acestea vor stabiliza spuma si o vor mentine alba.

-    Daca vom prepara o varianta cu cacao, trebui sa substituim 25 grame de faina, cu 25 de grame de cacao amar. In aceasta varianta, nu folosim zeama de lamaie sau lime.

Nota:

Cantitatile din aceasta reteta sunt pentru o forma de 20-22 cm diametru dar eu am folosit de aceasta data o forma mai mare. Tocmai din acest motiv am taiat tortul in doua discuri si nu in 3.

Si ca intotdeauna, va recomand sa folositi numai ingrediente de cea mai buna calitate si asta din doua motive: rezultatul preparatelor voastre va fi excelent si-apoi, veti trai mai sanatosi!

 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu