Intre 3 si 5 iunie, s-a desfasurat la Baneasa
Shopping Center, prima editie a Bucharest Gourmet Festival, eveniment organizat
de catre NOA Event. Un eveniment mult asteptat pe piata bucuresteana, atat de
catre cei din industria gastronomica, cat si de catre profani. Pana sa va
povestesc mai multe despre festival, doresc sa va spun cate ceva despre
‘’gourmet’’ si istoria acestuia.
Cuvantul ‘’gourmet’’ atat de in voga in ultimii
ani, chiar si in Romania, isi are originile in Franta si este folosit pentru a
exprima realizarea artei culinare si a ‘’haute cuisine’’. Initial, termenul facea referire la
degustatorii si cunoscatorii de vin dar mai apoi, odata cu evolutia a luat o
conotatie culinara generala.
Termenul, a intrat oficial in ‘’folosinta’’ datorita
operei lui Monsieur Grimod de la Reynière, pe numele sau ‘’Almanach des
Gourmands’’, primul ghid gastronomic din istorie, publicat la Paris intre anii 1803
si 1812.
O comoara a literaturii de specialitate ce
poate fi considerata drept fondator al cronicii culinare, cuprinzand in cele 8
volume, cele mai faimoase adrese din capitala franceza de la acea vreme,
relative lumii gastronomiei ‘’tout court’’. Dar in aceste volume gasim si
restaurante, macelarii, magazine alimentare, patiserii, ciocolaterii, vanzatori
de inghetata, samd.
Principala caracteristica a acestei opere
absolut unice este inovatia autorului pentru acele vremuri, de a nu se limita
doar la a povesti despre cartierele si saloanele Parisului aristocratic al
inaltei burghezii, ci in contrar ‘’Almanach des Gourmands’’ da importanta si
resurselor din cartierele cele mai populare din periferie, locuri care sunt
leaganul unei gastronomii mai aprige, realizata insa din ingredientele cele mai
sanatoase.
Dupa furnizarea in detaliu, a topografiei
comerciale a Parisului, ‘’Almanach des Gourmands’’ se concentreaza pe descrieri
detaliate, ale restaurantelor specifice sau ale magazinelor de specialitate,
enumerand liste de preturi si specialitati, primirea mai mult sau mai putin
politicoasa in localuri de catre
proprietari si reputatia acestora din urma. Este evident interesul pe
care il acorda autorul, noutatilor in materie de ciocolaterie si patiserie, la
fel ca si grija de a dedica cititorilor sai, retete la moda, ca de exemplu: sturd
cu ienupar sau rosii umplute, precum si o serie de sfaturi practice pentru
alegerea celor mai bune produse, in functie de aspect si sezon.
Gusturi, arome dar nu numai pentru ca Monsieur
de la Reynière da spatiu in cele 8volume ale sale, lenjeriei si veselei de
lux, punand in evidenta importanta sisuccesul acestora in prezentarea unui
preparat.
Va recomand citirea acestei opere, veti
ramane fascinati de aceste atmosfere antice, nostalgice si foarte elegante;
intr-o gastronomie sau alta, avand posibilitatea de a invata ‘’radacina’’
gustului gastronomic prin intermediul sfaturilor lui Monsieur de la Reynière,
atat in achizitionarea ingredientelor, cat si a veselei de calitate, sfaturi
care sunt de actualitate si in zilele noastre.
Si acestea fiind spuse despre parola ‘’gourmet’’, va voi impartasi experienta
meain cadrul acestui festival, pentru
ca nu a fost o prezenta a mea, ci o experienta!
Suntem in Baneasa Shopping City, ziua 0 la conferinta de presa,
organizata de Electrolux Romania, intr-o atmosfera restransa, placuta si
prietenoasa. In jurul nostru, inafara stand-ului Electrolux Gourmet Arena,
organizatorii festivalului, echipa de la NOA Event este in pregatirile de pe
ultima 100 de metri: zgomot de masini, standuri care se ridica, altele care
sunt gata deja, in fine: o armata de omuleti care isi fac treaba in asa fel
incat ziua urmatoare sa fie totul gata pentru ca Bucharest Gourmet Festival sa
isi poata primi invitatii, asa cum se cuvine.
La conferinta ne-a fost gazda
Carmen Georgescu, Marketing & Communication Manager al Electrolux Romania
si echipa sa. Carmen ne-a spus ca este
bucuroasa sa deschida Bucharest Gourmet Festival ca partener principal, alaturi
de Ambasadorii Electrolux, Chef Paul Siserman si Chef Liviu Lambrino, dorind sa
daruiasca vizitatorilor experiente cu stelute si va asigur ca au reusit!
A urmat mai apoi un live cooking show, sustinut de acesti doi maestri ai
artei gastronomice, din mana carora iese aur.
Asadar, traditie impletita cu inovatie si am sa va spun sincer ca de
cele mai multe ori, aceasta expresie, ramane doar vorba goala, lipsita de
semnificatie; si daca este deja foarte greu sa amesteci acesti termeni,
imaginati-va cat de greu este sa ‘’impletesti’’ traditie gastronomica culinara
cu noile tehnologii. La Electrolux Gourmet Arena s-a reusit acest lucru si asta
pentru ca inafara maiestriei celor doi
Chefi a fost pe scena o gama de electrocasnice semi-profesionale, care au adus
tehnologia si inovatia, in ajutorul celor ce au avut ocazia sa le foloseasca in
zilele festivalului.
Si a inceput festivalul, festival a carui prima editie, s-a trasformat
intr-un mare salon de arome gourmet si street food, asociate traditiei gastronomice
din diferite regiuni, inovatiei si tehnlogiei. Indraznesc sa spun ca o
traditie, nu este altceva decat o inovatie de succes, indiferent perioada din
care provine.
O frumoasa intalnire cu Chefi, bloggeri culinari, producatori si
importatori de vin, producatori de bere, caravane gastronomice, magazine gourmet,
jurnalisti, prieteni si muzica. Cat despre muzica, cu toate ca ‘’gurile rele’’
au spus ca organizatorii au adus doar ‘’anonimi’’, am sa va destainuiesc ca
absolut toti muzicienii care au urcat pe scena, au avut concerte extraordinare care
au alintat urechile oaspetilor si i-au ridicat pe cei prezenti la dans.
Felicitari artistilor de la Jazu, We Singing Colors, Toulouse Lautrec, Helen,
Yellow, Subcarpati, Breeze si Urma!
Toate evenimentele de live cooking show
sustinute La Electrolux Gourmet Arena in cadrul programului #aburiinbucate de
catre Chefi si blogerii culinari au fost unice, dar le voi aminti pe cele sustinute de catre Chef Paul Siserman,
Chef Catalin Jernoiu, Chef Orlando Zaharia, Chef Josef Hadad si Chef Liviu
Lambrino pentru ca m-au fermecat prin arta pe care o creeaza, prin pasiunea ce
o emana acesti oameni prin toti porii si nu in ultimul rand prin simpatia lor.
Le felicit pe aceasta cale si pe bloggeritele culinare ce au preparat dulciuri
si finger food-uri delicioase, realizate cu multa migala. A sustinut o prezentare interesanta, casa de vinuri Cramele Recas, prezentare
sustinuta de bunul meu amic Stelian
Stefan, un sommelier de excelenta din industrie, care ne-a prezentat cu aceasta
ocazie si noua gama de vinuri lansata de Recas.
Apoi am degustat la invitatia lui Gabi Roceanu, un rosé a Cramei Oprisor
care nu va ascund ca este foarte bun; gust echilibrat, aromat si un un excelent
retrogust de caise.
Bine inteles ca oricat de obosita ar fi fost, nu am lasat-o pe Carmen
Georgescu, pana cand nu mi-a raspuns la cateva intrebari, cu toate ca mai
degraba m-ar fi strans de gat J ( este o gluma, luati-o ca pe un pamflet ! )
GPB: care au fost asteptarile Electrolux de la aceasta prima editie a Gourmet
Festival?
‘’Am dorit sa aratam publicului ca se pot realiza produse exceptionale,
acasa, folosind echipamente casnice si in acest demers Electrolux am invitat
alaturi de noi Chefi si food bloggeri, aceste doua categorii fiind unite de
aceeasi mare pasiune pentru gatit. De ce anume ai nevoie pentru a-ti impresiona
prietenii sau invitatii? De multa imaginatie, pasiune, bun gust dar nu in
ultimul rand, produse de gatit care sa te ajute sa duci la bun sfarsit,
demersul culinar’’
GPB – Am sa te rog sa imi spui, impresia
asupra celor 4 zile, incepand de la conferinta de presa si incheiand cu ziua de
duminica, sincer: cu plusuri si cu minusuri?
‘’Au fost 4 zile pline, cu multa agitatie si munca, dar cu rezultate
exceptionale deopotriva. Fiecare om din marea noastra echipa, indiferent daca a
fost de la Electrolux, de la Golin, Chef sau blogger culinar, a avut un rol
bine stabilit si a depus toate eforturile ca evenimentele noastre sa iasa
impecabil. Se putea mai bine? Cu siguranta! Daca as schimba ceva? Da, as face
mai multe portii pentru degustare, astfel incat sa putem oferi unui numar cat
mai mare de oameni, posibilitatea de a testa produsele preparate’’
GPB – Care este urmatorul proiect Electrolux sau urmatorul pas dupa
acest eveniment?
‘’Suntem pasionat de gatit si nu vom putea sta foarte mult departe plita
sau de cuptor. Exista numeroase proiecte in derulare, proiecte ce isi vor
continua cursul firesc. Indiferent ca vorbim de proiectul Cooking CEO, Cooking
Live Streaming cu Anca Lungu sau de Cooking classes pentru KiloStop, sustinute
de catre Chef Liviu Lambrino, toate au ca element central, gastronomia.
Asteptam cu nerabdare sa demaram si a doua scoala de cooking, de aceasta data
la Cluj, impreuna cu Chef Paul Siserman.
GPB – Cum se numeste cuptorul minune?
‘’La Gourmet Festival am fost prezenti nu cu un cuptor, cu cu doua
cuptoare minune. Unul este CombiSteam DeLux, la care se poate gati atat
traditional cat si cu abur iar al doilea este cuptorul SousVide, care in plus
fata de modelul mentionat anterior, are si optiunea de gatit in vid. Ambele
tehnici sunt din ce in ce mai folosite in bucatariile profesionale, cuptoarele
noastre avand o tehnologie semi-profesionala, permitand in acest fel clientilor
nostri sa obtina preparate deosebite in confortul bucatariei de acasa’’
Cuvinte de lauda merg si catre Doamnele de la Botiza care ne-au incantat
papilele gustative cu preparatele traditionale maramuresene, catre cei de la
Jurilotca care au venit cu saramura traditionala din Delta Dunarii, catre Elena
si Borga Engin care au adus prin caravana lor Peste & Paine,
inconfundabilele arome ale unui Istanbul de street food la Bucuresti si ii aduc multumirile grupului nostru de
prieteni, lui Chef Gabriel Toader pentru ospitalitate!
Felicitari inca odata echipei Electrolux, NOA Event, Golin si tuturor celor ce si-au
adus aportul la Bucharest Gourmet Festival.
Pana la urmatoarea, a voastra Gabriella!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu