miercuri, 24 februarie 2016

Filé de porc Casimiroa cu cartofi umpluti, spaghette din morcovi si dulceata din must



Ca sa putem ajunge la reteta de astazi, mai intai va voi spune cateva parole despre acest fruct minunat, numit Casimiroa Edulis sau Zapote Blanco. Copacul pe care creste acest fruct este un copac tropical, in permanenta verde, care apartine familiei Rutaceae. Originar din Mexic unde este cunoscut sub numele de Zapote Blanco si din America Centrala, este cultivat in tarile cu clima subtropicala datorita fructelor care sunt comestibile si cu un gust care variaza in functie de cultura. Are un gust categoric exotic, usor apropiat fructelor de papaya sau mango dar cu totul si cu totul unic.
Numele fructului este dedicat cardinalului Casimiro Gomez de Ortega, care a trait intre anii 1740-1818, botanist spaniol si directorul Gradinii Botanice din Madrid. Copacul este inalt de circa 8 metri, insa poate atinge si 15 metri inaltime. Foile sale sunt aromate, la inceput de culoare rosu-aramiu, devenind mai tarziu verzi, cu o dimensiune cuprinsa intre 10 si 18 cm. Florile sunt precum ciorchinii de strugure, de culoare alba sau verde si au un parfum senzational. Fructele sunt de o forma ciudata, un soi de oval, cu pulpa alba si untoasa.
Din pacate in Romania nu se gasesc insa, eu le-am primit in dar de la prietenul meu Paolo din Sardinia care a avut ambitia de a crea in insula o livada exotica, creând o microclima unde are peste 20 de sortimente de fructe din toate partile lumii.

Ingrediente pentru filé:

400 gr filé de porc
¼ lingurita sare roz afumata
¼ lingurita condiment din coji de rosii afumate
Ulei extravirgin de masline Naeli
3o ml Cognac
Ingrediente pentru cartofii umpluti:

2 cartofi de marime medie
½ rosie
8 ciuperci de marime mica
1 felie bacon
4 felii de branza Tilsiter
1 lingurita patrunjel verde tocat marunt
1 varf de cutit oregano uscat
1 varf de cutit sare mediteraneana
Ulei extravirgin Naeli

Ingrediente pentru spaghettele din morcovi:

2 morcovi
Zeama de la ½ portocala
2 linguri de ulei extravirgin Naeli
Zeama de la 1 lamaie
1 varf de cutit piper negru proaspat macinat
1 varf de cutit de sare mediteraneana

Ingrediente sos Casimiroa:

2 fructe Casimiroa
20 gr unt de calitate
2 lingurite miere de albine
8 boabe piper rosu
Zeama de la ½ portocala
1 lingura Cognac
2 linguri smantana de gatit de 32%

Ingrediente pentru dulceata din must:

100 ml must de struguri rosii
1 mar
40 gr zahar brun
Coaja de ½ portocala
1 lingurita zeama de lamaie
1 varf de cutit piper proaspat macinat

Ingrediente pentru decorare:
Muguri de ridiche

Sfoara alimentara pentru a lega carnea
Preparare:

Vom incepe cu morcovii pentru ca acestia trebuie sa fie marinati. Curatam si spalam morcovii si ii taiem cu ajutorul unui curatator de legume cu zimti mai mari, care ne ajuta sa obtinem spaghette din morcovi. Ii fierbem in apa clocotita cu sare timp de 4-5 minute si apoi ii asezam in apa rece cu gheata timp de 10 minute. Acest soc termic va permite in primul rand, ca morcovii sa isi pastreze o culoare superba, apoi ne va permite sa putem lucra cu morcovii fara sa avem riscul ca acestia sa se rupa. Ii scurgem, ii uscam in hartie de bucatarie si apoi preparam intr-un blender, un sos din ulei extravirgin de masline, zeama de portocale, zeama de lamaie, sare si piper, il varsam intr-un bol de sticla si asezam in acesta, morcovii la marinat.

Preparam intre timp dulceata din must de struguri rosii: curatam marul, il taiem in bucatele mici si il amestecam cu zaharul si zeama de lamaie. Eliminam partea alba de pe coaja de portocala si o taiem in felii foarte subtiri si mici apoi punem la fiert toate ingredientele intr-o craticioara antiaderenta, la foc mic pana cand va prinde consistenta de dulceata.

Curatam fructele de Casimiroa de coaja si sambure, le taiem in bucati micute si le asezam in apa cu cateva picaturi de zeama de lamaie, pentru a evita oxidarea fructului. Incalzim untul impreuna cu mierea de albine si apoi adaugam fructele, boabele de piper, le calim 4-5 minute si apoi stingem cu Cognac-ul, zeama de portocale si fierbem la capac, la foc mic timp de 10 minute. Adaugam smantana si dan sosul prin mixer pentru a obtine o crema omogena, pe care o vom pune la cald.
Si am ajuns la prepararea cartofilor umpluti. Curatam cartofii, ii taiem in doua pe lung si taiem cu un cutit foarte bun, putin din partea rotunda, pentru a permite cartofilor sa stea bine atat in tava cat si pe farfuriile de servit. Scobim interiorul jumatatilor de cartofi si le tragem la tigaie cu putin ulei si apa timp de circa 12 minute. Le dam la o parte si asezam in fiecare jumatate de cartof cate o feliuta de branza Tilsiter. Taiem marunt rosia si bacon-ul, ciupercile le feliem si amestecam cu mirodeniile apoi umplem jumatatile de cartofi. Punem intr-o tava putin ulei extravirgin de masline si asezam cartofii in tava. Deocamdata nu ii dam la cuptor pentru ca vor trebui sa fie calzi cand ii servim. Intre timp incalzim cuptorul al 180 de grade.

De aceasta data nu am folosit doua bucati de filé de porc, ci una mai mare de 400 de grame, pe care ulterior am impartit-o in doua.
Legam filé-ul de porc cu sfoara alimentara pentru a nu se deforma la gatit, o condimentam cu sare roz afumata si condimentul afumat din coaja de rosii si tragem filé-ul de porc in ulei extravirgin de masline incins, pe toate partile pana cand prinde usor culoare, apoi stingem cu Cognac si mai fierbem 4-5 minute. Mutam filé-ul intr-o tava cu tot cu sosul care s-a format si dam la cuptor impreuna cu tava cu cartofi, timp de 15 minute.
Asezam pe farfurie filé-ul, deasupra asezam o lingura de sos Casimiroa cald si muguri de ridiche. Alaturi asezam cartoful umplut, o lingura de dulceata din must de struguri si salata din spaghettele de morcovi.

Eu am asociat acest preparat cu un alt vin italian de excelenta, si-anume cu un Ciro la Cacciatora care provine din Regiunea Calabria, sianume din Galioppo. Este un vin cu o culoare rosie cu nuante granat. Are un parfum delicat si este un vin catifelat. Il putem asocia cu preparate din carnuri rosii, branzeturi fine si preparate gourmet.

In Romania acest vin este importat de catre Bilancia Exim.
Aceasta reteta am publicat-o pentru prima oara pe platforma Hobby Chef a carui Brand Ambassador sunt. Va invit sa ma urmariti si aici: www.hobbychef.ro 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu