In ciuda numelui acestei
prajituri, istoria face ca inventatorul acesteia sa fie un bucatar italian din
Genova, pe numele sau Giovan Battista Cabona, cunoscut drept Giobatta. Aceasta
nu este insa singura reteta pentru care este cunoscut Giobatta, el a devenit
faimos in toata Europa la jumatatea lui 1700 pentru inventivitatea sa si pentru
retetele tot timpul noi pe care le propunea. O parte din succesul prajiturii in
cauza se datoreaza Marchizului Domenico Pallavicini, care Ambasador fiind in
Spania l-a ales ca chef al ambasadei pe Giobatta care a ajuns la Madrid tocmai
la jumatatea lui 1700 cu ocazia unui banchet foarte important unde pentru prima
oara a fost prezentat oficial pandispan-ul. Dupa acest banchet, delicatesa
placuse atat de tare incat regalii spanioli au botezat-o ‘’Paté Génoise’’ in
onoarea orasului de bastina al bucatarului si al Ambasadorului Pallavicini. Cu
timpul din reteta originala a derivat o reteta mai simpla care a devenit
faimoasa cu numele de Pan di Spagna insa diferenta intre cele doua prajituri
este modalitatea de preparare si nicidecum ingredientele. Paté Génoise se
prepara la cald, amestecand ingredientele intr-un castron la bain marie.
Amestecand in acest fel ingredientele, compozitia va deveni pufoasa datorita
actiunii caldurii asupra oualor. Compozitia pandispan-ului se prepara la rece,
amestecand putin cate putin ingredientele dar indiferent care dintre variante o
alegem, secretul pandispan-ului sunt ouale datorita carora, compozitia va
deveni foarte pufoasa. In reteta
originala a lui Giobatta, nu exista drojdie, praf de copt sau bicarbonat, ouale
sunt secretul! Astazi, pandispan-ul este cunoscut in toata lumea insa cu timpul,
retetele au fost schimbate pe cand Paté Génoise este cunoscuta si preparata in
tarile anglosaxone si in ambele cazuri, acest blat este folosit ca baza pentru
torturi de la cele mai simple in care se foloseste crema de patiserie sau
faimoasa ‘’crema pasticcera’’ pana la cele mai elaborate torturi. Personal,
prefer varianta pandispan-ului preparat la cald deoarece diferenta se vede si
se simte cu toate ca iti ia un pic mai mult timp decat varianta preparata la
rece. Fiind primavara, va recomand un pandispan cu o crema lejera de lamaie si
glasa de lamaie.
The King Casino | Ventureberg
RăspundețiȘtergereDiscover the rise ventureberg.com/ and fall of the king casino, one of febcasino.com the 1xbet app world's largest kadangpintar The Casino is operated by the King Casino Group. You can casinosites.one