Am norocul sa locuiesc intr-o zona a orasului cu foarte mult verde si pe
straduta noastra sunt multi plopi. Probabil ca stiti ca sub plopi, pe scoarta
acestora si sub scoarta, cresc niste delicatese de ciuperci, comestibile. Am
descoperit cu mare placere ca dupa o ploaie ca au iesit ciuperci care sunt
foarte gustoase. Nu mai mancasem de cand eram copil.
Ciuperca de plop pe numele ei stiintific Agrocybe cylindracea, este o ciupercă comestibilă,
considerată drept o delicatesă si incepe sa apara ce apare de prin iulie, dupa
fiecare ploaie. Este ușor de recunoscut datorită sporilor de culoare maronie, a
lamelor inițial albe apoi maronii și al mirosului plăcut. Este o ciupercă
saprofită ce descompune materialul lemnos mort.
Valoasa plopului sau Cortinarius paracephalixus este una dintre speciile de
ciupercile rare din Romania, este incredibil ca a crescut in oras. Este ușor de recunoscut datorită mirosului
specific care seamana usor cu mirosul de porumb, respectiv a faptului cum că la apăsare
își schimbă culoarea în roșiatic, ca peste nici jumătate de ceas aceasta să se
înnegrească.
Am pregatit paste fainoase si tocanita in mai multe randuri insa sunt
foarte gustoase preparate pentru iarna in ulei.
Ingrediente:
Ciuperci de plop
Otet
Ulei de masline sau floarea soarelui presat la rece
Foi de dafin, boabe de piper rosii si negre, cuisoare, oregan, usturoi,
sare, zahar si vin alb.
Punem la fiert apa cu otet, vin alb, zahar si sare. Pregatim compozitia dupa
gust. Cand clocoteste lichidul, asezam ciupercile intr-o strecuratoare si le
tinem timp de 3 minute in acesta. Le scoatem si le asezam pe un stergar curat. Repetam
operatiunea pana cand terminam ciupercile. Le uscam usor cu ajutorul
stergarului si le asezam in borcane, alternand cu usturoi si ardei iute taiate
in feliute si restul condimentelor. Nu exagerati cu usturoiul!
Cand am terminat de umplut borcanul, varsam deasupra ulei si cu ajutorul
unui betisor, incercam sa eliminam bulele de aer din borcan. Deasupra vom aseza
doua betisoare, pot fi scobitori pentru a evita ca ciupercile sa se ridice
deasupra. Inchidem ermetic borcanele si le asezam in camara sau pivnita, la
intuneric. Este bine sa le lasam circa 1 luna si jumatate inainte de a le
consuma pentru a permite aromelor sa se amestece bine. Aceasta conserva se
poate face si din alte ciuperci insa cele de plop sunt extraordinare datorita
aromei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu