marți, 14 octombrie 2014

Ciuperci de plop in ulei



Am norocul sa locuiesc intr-o zona a orasului cu foarte mult verde si pe straduta noastra sunt multi plopi. Probabil ca stiti ca sub plopi, pe scoarta acestora si sub scoarta, cresc niste delicatese de ciuperci, comestibile. Am descoperit cu mare placere ca dupa o ploaie ca au iesit ciuperci care sunt foarte gustoase. Nu mai mancasem de cand eram copil. 

Ciuperca de plop pe numele ei stiintific Agrocybe cylindracea, este o ciupercă comestibilă, considerată drept o delicatesă si incepe sa apara ce apare de prin iulie, dupa fiecare ploaie. Este ușor de recunoscut datorită sporilor de culoare maronie, a lamelor inițial albe apoi maronii și al mirosului plăcut. Este o ciupercă saprofită ce descompune materialul lemnos mort.

Valoasa plopului sau Cortinarius paracephalixus este una dintre speciile de ciupercile rare din Romania, este incredibil ca a crescut in oras.  Este ușor de recunoscut datorită mirosului specific care seamana usor cu mirosul de  porumb, respectiv a faptului cum că la apăsare își schimbă culoarea în roșiatic, ca peste nici jumătate de ceas aceasta să se înnegrească.

Am pregatit paste fainoase si tocanita in mai multe randuri insa sunt foarte gustoase preparate pentru iarna in ulei. 

Ingrediente:

Ciuperci de plop
Otet
Ulei de masline sau floarea soarelui presat la rece
Foi de dafin, boabe de piper rosii si negre, cuisoare, oregan, usturoi, sare, zahar si vin alb.

Punem la fiert apa cu otet, vin alb, zahar si sare. Pregatim compozitia dupa gust. Cand clocoteste lichidul, asezam ciupercile intr-o strecuratoare si le tinem timp de 3 minute in acesta. Le scoatem si le asezam pe un stergar curat. Repetam operatiunea pana cand terminam ciupercile. Le uscam usor cu ajutorul stergarului si le asezam in borcane, alternand cu usturoi si ardei iute taiate in feliute si restul condimentelor. Nu exagerati cu usturoiul!
Cand am terminat de umplut borcanul, varsam deasupra ulei si cu ajutorul unui betisor, incercam sa eliminam bulele de aer din borcan. Deasupra vom aseza doua betisoare, pot fi scobitori pentru a evita ca ciupercile sa se ridice deasupra. Inchidem ermetic borcanele si le asezam in camara sau pivnita, la intuneric. Este bine sa le lasam circa 1 luna si jumatate inainte de a le consuma pentru a permite aromelor sa se amestece bine. Aceasta conserva se poate face si din alte ciuperci insa cele de plop sunt extraordinare datorita aromei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu