duminică, 31 august 2014

Gastronomie si desfat cu Martha’s Porto



Pentru a nu stiu cata oara mi-a fost aratat ca in viata nimic nu este intamplator. Ne-am cunoscut cu Adrian  Butuc datorita articolului  ‘’Porto, un vin beligerant’’, articol pe care l-am scris in urma cu putina vreme si care i-a  placut nespus. Din vorba in vorba am descoperit ca locuieste in Portugalia de multa vreme si ca importa in Romania vin de Porto. In articolul respectiv, amintisem si de Martha’s fiind una dintre cele mai vechi si mai renumite case producatoare de vin de Porto, negandindu-ma ca in scurt timp aveam sa il cunosc chiar pe importatorul acestuia. Apoi ne-am intalnit si am descoperit un om de o seriozitate dusa la extrem, foarte profesional dar mai ales un om care traieste din pasiunea pentru vinul de excelenta. Si uite asa am convenit sa incepem o colaborare; mi-a trimis doua sortimente de Porto si acum incepem distractia dar pana atunci as dori sa va scriu cateva vorbe despre Martha’s.
Istoria Porto-ului Martha’s este legata de una dintre primele familii care a avut vii de Porto in Douro. Aceasta poveste a inceput in 1727 cand a doua generatie a familiei s-a imbarcat in aventura de a comercializa struguri din miticele vii situate in Douro Valley, o bucata de pamant extraordinar de frumos, un basm as indrazni sa spun, regiunea fiind astazi recunoscuta drept Patrimoniu Unesco. Stiinta, pasiunea si iubirea pentru pamant transmisa din generatie in generatie a permis ca Martha’s sa produca vinuri premium extraordinare din cei mai buni struguri din regiune. Peste 200 de ani experienta si 6 generatii, toate acestea intr-un cuvant inseamna Martha’s.
Pentru aceasta experienta am creat un meniu complet bazat pe vinurile de Porto Martha’s, mai exact Ruby si Tawny iar rezultatul este mai presus de asteptarile mele, obtinand un echilibru perfect al aromelor. 

Rulouri de pui Martha’s Ruby

Ingrediente pentru rulouri:
1 piept de pui dezosat
1 ardei capia
1 ceapa
1 catel de usturoi
35 ml vin de porto Martha’s Ruby
1 lingurita de piper boabe rosé
1 lingurita ulei de masline extravirgin
1 lingurita de unt de calitate
Piper alb
Sare

Ingrediente pentru cosuletele de dovlecei:
1 dovlecel
6 ciuperci champignon proaspete
1 catel de usturoi
1 lingurita de patrunjel tocat marunt
Sare
Vom folosi doua bucati taiate egal de cca.3,5-4 cm inaltime

Ingrediente pentru puré de dovlecei:
Restul de dovlecei de la cosulete
1 lingura de smantana de gatit neacidulata
1 lingura de branza topita cu smantana la tubulet
1 lingurita de parmezan
1 lingurita de patrunjel verde tocat
2 frunzulite de busuioc
1 foaie de dafin
1 catel usturoi
Sare


Primul lucru pe care il vom face este sa spalam pieptul de pui si apoi sa il taiem in patru felii pe lung. Curatam ceapa si usturoiul, le feliem si apoi condimentam pieptul de pui cu sare, piper si feliutele de ceapa si usturoi.Le asezam intr-o punga de plastic si le punem la frigider. Spalam ardeiul capia si il coacem la cuptor; cand este gata il presaram cu sare si il acoperim. In acest fel va fi foarte usor sa il curatam de pielita.

Intre timp ne vom pregati  toate ingredientele necesare pentru gatit, dupa cum urmeaza: spalam dovlecelul si taiem dina cesta doua cilindre de cca.3,5-4 cm inaltime; le scobim miezul lasand o parte pentru a le putea umple si le presaram cu sare ca sa iasa apa dine le. Restul de dovlecel in tocam marunt si il tragem la tigaie cu un catel de usturoi, foaia de dafin, putin unt si sare.Dupa cca 5 minute, eliminam usturoiul si foaia de dafin, punem capac si fierbem cca.10 minute si apoi le lasam la o parte.
 
Taiem ciupercile in doua, le feliem si preparam din ele un soté cu putin ulei de masline extravirgin, o lingurita de patrunjel tocat marunt, o bucatica de usturoi tocat marunt si sare.Le gatim la foc mic si dupa cca. 7-8 minute le stingem cu cateva picaturi de Porto Marsha’s Ruby, le fierbem inca 4-5 minute si sunt gata.
Curatam ardeiul capia, il taiem pe lung in 4 si il dam prin faina. Curatam feliile de piept de pui de ceapa si usturoi cu care le-am condimentat si asezam pe fiecare felie, o bucata de ardei capia. Facem un rulou usor, usor si il prindem cu doua scobitori. Incalzim intr-o tigaie antiaderenta putin unt amestecat cu ulei extravirgin de masline si rumenim rulourile pe toate partile. In aceeasi tigaie alaturi de rulouri, vom aseza si cele doua cosulete de dovlecel in picioare si pe care il vom intoarce sa se faca si pe partea superioara. Stingem rulourile cu vin de Porto, adaugam o lingurita de piper boabe rosé, dam focul mic si acoperim.

Intre timp finalizam puré-ul de dovlecei, amestecandu-i intr-un mixer cu restul ingredientelor pana cand obtinem o pasta consistenta.Cand este gata, punem puré-ul la cald. Scoatem cele doua cosulete de dovlecel din tigaie, le asezam pe farfuriile pe care vom servi si le umplem cu soté-ul de ciuperci. Acum sunt gata si rulourile, le scoatem din tigaie, le lasam 1-2 minute sa se raceasca putin, eliminam cu grija scobitorile si le feliem cu grija in felii de cca.1,5-2 cm inaltime.Asezam pe farfurie alaturi de cosuletul de dovlecel cate 3 felii de rulou si cu ajutorul unui poche de patiserie, impodobim farfuria cu puré de dovlecel. La sfarsit inainte de servire ii dam tocul final, picurand peste feliile de rulou sosul cu piper rosé.

E voilà ! Cu toate ca in mod obisnuit carnea de pui se imbina cu un vin rosé sau alb, noi am baut un pahar de vin rosu, mai exact un Mellini de Chianti, un vin de excelenta toscan despre care va voi scrie intr-un alt material. Va recomand sa serviti acest fel de mancare cu Santa Maria le Palme rosé.
Si ca sa facem lucrurile ca la carte, intre cele doua feluri de mancare am baut un sorbetto lichid de lamaie pentru a ne ajuta digestia. Reteta acesteia o gasiti pe blog.

Despre Martha’s Ruby
Numele Ruby face referire la culoarea vinului de porto din această categorie la finalul stagiului în butoaie. Este produs din struguri fără o dată de recoltă specifică, cu stagiu de doi până la trei ani în butoaie de stejar. Corpolent și fructat, Porto Ruby este un vin tânăr care își menține același caracteristicile pentru timp îndelungat.  Are trăsături și arome de prune uscate și fructe de padure. Datorită timpului scurt petrecut în butoaiele de stagiu și a oxidării scăzute, păstrează caracteristicile sale inițiale.



Medalion Martha’s Tawny

Ingrediente pentru medalione:
Doua bucati de pulpa de porc de cca.120 gr fiecare
40 ml de Porto Martha’s Tawny pentru gatit si cca.50 ml de Porto pentru macerat medalionele
1 ceapa, un catel de usturoi, sare, piper alb si putin rozmarin proaspat pentru macerare.
Putin unt pentru gatit


Ingrediente pentru cartofi Condessa:

4 cartofi medii
½ lingurita condiment de casa ( daca nu aveti, condiment cumparat )
1 lingura smantana de gatit
1 lingura branza topita cu smantana la tub
1 lingutita de patrunjel tocat marunt
Sare
1 ou crud
10 hartii de copt muffin de 5 cm diametru

Ingrediente pentru ceapa caramelata:

3 cepe albe de marime medie
½ lingurita miere
½ lingurita zahar
1 lingurita unt
Cateva picaturi de ulei
Putin praf de chimion
Primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa pregatim medalionele de carne pentru macerat.Eu le-am pregatit ieri, asadar au nevoie de cca.24 de ore la macerat. Legam fiecare bucata de carne in doua locuri cu sfoara alimentara pentru ca aceasta sa isi pastreze forma la gatit. Le condimentam cu sare, piper alb, rozmarin proaspat, ceapa si usturoiul feliate, le asezam intr-o cutie de plastic si varsam peste ele un pahar de Porto Martha’s Tawny.
Curatam cartofii, ii taiem cubulete si ii punem la fiert pentru puré. Nu uitati: acest puré nu contine lapte !

Intre timp curatam si feliem ceapa.Intr-o craticioara punem la incalzit untul cu cateva picaturi de ulei, zaharul si mierea, apoi adaugam ceapa si o caramelam. Cand este aurie, o dam la o parte si o tinem la cald.
Preparam puré-ul de cartofi din ingredientele mentioanate si cu ajutorul unui poche de patiserie, umplem hartiile de copt muffin cu acesta. Le dam la cuptor timp de 12-15 minute pana cand devin aurii.

In acest rastimp, preparam medalioanele.Incalzim tot aceeasi combinatie de unt cu ulei de masline si rumenim medalioanele pe toate partile. Alaturi de acestea punem si ceapa cu care au macerat.Veti vedea mai incolo de ce anume. Cand sunt rumenite, stingem cu cca.30 ml de Porto Martha’s Tawny cu care am si macerat carnea si acoperim tigaia.Vor fi gata in cca.12-13 minute dupa care le scoatem iar la sosul din tigaie mai adaugam 10 ml de Porto,putin praf de ghimbir, foarte putin praf de cuisoare si scortisoara, dam focul mare timp de 2-3 minute si este gata. Punem acest sos intr-un mixer timp de 2-3 minute.
Acum pregatim farfuriile de servit in felul urmator: pe mijlocul farfurie un medalion ( le scoatem cele doua sfori alimentare cu care le-am legat ), asezam pe medalion un cartof Condessa iar in jurul acestuia mai asezam 4 cartofi Condessa. In fata medalionului asezam ceapa caramelata si la urma stropim medalionul cu sosul.
Noi am servit si medalionele cu acelasi vin toscan dar va recomand un vin alb demisec.

Despre Martha’s Tawny

 
Numele ii vine de la termenul englezesc "tawny" care înseamnă roșiatic sau pârlit de soare. Vinul de Porto Tawny se obține prin diverse metodele de îmbătrânire în butoaie de stejar. Procesul de îmbătrânire este ceva mai rapid decât la sortimentul Ruby. Din cauza procesului de oxidare, culoarea vinului de Porto se dobândește încetișor, la început cu nuanțe ușor portocalii și cu avansarea în timp se ajunge la nuanțe de auriu chihlimbar închis.
Cu o vârstă medie de 5-6 ani, din care 4-5 ani de îmbătrânire în butoaie de stejar aceste vinuri sunt foarte elegante și delicate. Este produs din struguri în urma vinificației următoarelor soiuri: Touriga Nacional, Touriga Francesca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinta Amarela e Tinto Cao. Este preparat în cuve de  inox iar macerarea peliculară este relativ scurtă. Fermentarea este oprită prin adăugarea de rachiu de struguri (aguardente). Culoarea acestui Porto Tawny este magnifică. În esență buchetul său este învelit în arome de nuci și fructe uscate, ușor influențate de lemnul butoiului unde a stagiat (4-5 ani), toate fiind caracteristicile ireversibile ale procesului de oxidare. Se servește ca aperitiv sau însoțește dulciurile și desertul - este partenerul perfect pentru servirea plăcintelor din fructe.

Si ca sa terminam in glorie, am pregatit un desert tot cu vin de Porto.De aceasta data am folosit Martha’s Ruby iar rezultatul a fost excelent !



Tort Ruby Douro

Am creat o reteta usor de realizat pentru fiecare dintre voi, cu un gust echilibrat, bazandu-ma pe o veche reteta a bunicii mele. 


Ingrediente blat:

8 oua
16 linguri zahar brun
16 linguri faina
16 linguri apa fierbinte
6 linguri de migdale amare macinate
100 gr unt de calitate
35 ml de Porto Martha’s Ruby
1 praf de copt si cateva picaturi de zeama de lamaie pentru al stinge pe acesta din urma.

Ingrediente glazura:

100 gr unt
5-6 linguri zahar
5 linguri cacao amar
25 ml Porto Martha’s Ruby
25 ml apa

Ingrediente pepene siropat:

½ pepene galben
1 cm betisor de vanilie
1 cm betisor scortisoara
2 cuisoare
4 linguri zahar
30 ml Porto Martha’s Ruby
30 ml apa

Vom pregati mai intai pepenele siropat. Din aceasta reteta, cu acelasi procedeu, puteti prepara conserve pentru iarna, schimband doar cantitatile.Este delicios pentru zilele de iarna, cu atat mai mult cu cat se poate servi atat rece cat si cald.
Taiem pe jumatate un pepene galben de dimensiuni mici, si scoatem cu o paleta speciala dina cesta bilute de pepene. Incalzim ingredientele si cand da in clocot lichidul, adaugam bilutele de pepepe si stingem focul.Le lasam timp de 5 minute dupa care scoatem pepenele si dam in clocot inca odata zeama dupa care asezam din nou in aceasta pepenele.

Vom prepara din ingredientele blatului dupa procedeul clasic un tort si il coacem in cuptor preincalzit timp de cca.25 de minute. In timp ce avem blatul la cuptor, pregatim glazura care este tot pe baza pe vin de Porto.
Vom pune toate ingredientele intr-o craticioara si amestecam pana cand obtinem o glazura la o consistenta cremoasa. Cand tortul va fi aproape rece, il ungem deasupra cu glazura. Putem sa il servim taiat in patrate sau rotund alaturat cu cateva bilute de pepene siropat. Pentru aceasta ocazie am bagat cateva bilute de pepene in glazura cu ajutorul unei scobitori.

Iar ca rasfatul sa fie deplin, dupa tort am servit un paharel de Porto Martha’s Tawny impreuna cu ciocolata amara de 85 % pentru ca dragii mei, vinul de Porto se serveste asa.

Ziua de astazi pentru mine a adus cu ea o experienta deosebit de placuta nu numai datorita faptului ca imi place nespus sa gatesc si sa creez retete noi dar si pentru ca m-am jucat cu aromele si am reusit sa obtin cateva gusturi noi, foarte echilibrate. 

Cu toate ca aceasta casa producatoare de Porto mi-a scapat din portfoliul de calatorii, a fost o experienta foarte placuta pentru care ii multumesc lui Gavril Butuc si casei Martha’s si ne vedem cu siguranta anul viitor in cantinele dumnealor la o degustare cu condei. 
Pana atunci insa, va dezvalui un secret: pregatim un eveniment 100% portughez unde veti putea degusta cel putin 10 feluri de Porto si produse tipice portugheze de gastronomie. Nu va dezvalui unde dar va pot spune ca va fi anul viitor prin luna februarie in Bucuresti.
Pentru amantii de Porto, puteti sa gasiti produsele Lusarom in magazinele de specialitate din tara, in locatii top premium si pe site-ul www.premiumdrinks.ro






2 comentarii:

  1. Multumesc mult Gabriella pentru aprecieri si pentru cuvintele frumoase. Felicitari pentru articolul exceptional, pentru imaginatia, talentul si profesionalismul tau, pentru pasiunea ta pentru Vinul de Porto si Portugal. Muito Obrigado !

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna seara Gavril,
    Aprecierile asa cum stii, sunt sincere ! La randu-mi iti multumesc pentru vorbele-ti frumoase !
    Uma saudação familiar Marta e Portugal! :)

    RăspundețiȘtergere