marți, 8 decembrie 2015

Pogacele unguresti cu unt, cascaval si miresme


Pogacelele sunt printre cele mai vechi si mai indragite preparate de patiserie din zonele locuite de populatie maghiara, dar cu toate acestea le regasim si in alte tari. Cu toate acestea, nu exista o reteta ‚’originala’’ datorita faptului ca fiecare gospodina si regiune le prepara altfel dar va asigur ca toate sunt extrem de delicioase. 

De forma mica sau mai maricica, pogacelele si-au castigat pana si dreptul la festival, astfel in anul 2004 a fost organizat primul festival al pogacelelor in localitatea Zalaszentgrót si din anul 2007 se organizeaza in fiecare an, in localitatea Kétegyház concursul celor mai delicioase pogacele.   


In limba maghiara se numesc ‚’pogàcsa’’ si se pare ca etimologia numelui se trage din latina de la cuvantul ‚’ignis’’ care inseamna foc, cu toate ca nu pare din pronuntarea in limba maghiara sa semene si mai degraba ar semana cu ‚’focacea’’ tot din limba latina, pe care il cunoastem astazi cu totii drept ‚focaccia’’. In varianta sa de astazi, numele pare imprumutat din slava ‚’pogača’’, cuvant care inseamna placinta. Daca stau sa ma gandesc, nu as putea sa va spun daca exista vreun nume de preparat atat de raspandit si in atatea tari europene, precum pogacelele. Dar haideti sa vedem: in Germania se numesc ‚’pogatschen’’, in Turcia ‚’poğaça’’, in Spania ‚’hogaza’’ si in Franta ‚’fougasse’’.
Toate acestea insa nu ne spun cum au ajuns pogacelele coapte in cenusa, in traista feciorului din poveste care isi lua lumea in piept, in cautarea norocului. La inceputuri pogacelele erau preparate din cereale si la fel ca in povestea mentionata, erau coapte in cenusa, dar aceste pogacele erau mai mari. Intorcandu-ne la prezent, va invit sa vedem cate feluri de pogacele sunt:sunt pogacele din foietaj, din aluat dospit, din compozitie doar framantata si cu ingrediente amestecate. Condimentarea acestora se face de la zona la zona in mod diferit, si-anume: cu casvacal, smantana, branza de oaie, varza, jumari, unt, osanza, seminte, cartofi, ceapa. Acestea ar fi variantele traditionale insa putem intalni si pogacele umplute si modernizate si cu toate ca vreau sa cred ca sunt o innovatoare in gastronomie, aceste pogacele le prefer in versiunea lor traditionala. 

Cand prepar pogacele, casa vine inundata de parfumul acestora si bine inteles ca incep in randul familionului cu 2 sau patru labute, reflexele pavloviene.

 

Ingrediente:

500 gr faina
2 galbenusuri
250 gr unt
150 ml smantana
1 si ½ lingurita sare
25 gr drojdie proaspata
50 ml lapte
½ lingurita zahar

Ingrediente pentru ungerea pogacelelor:

1 galbenus de ou
Ingrediente pentru prasarat:
100 gr cascaval
Paprika afumata dulce
Chimion in pulbere
Preparare:

Incalzim laptele cu zaharul, maruntim drojdia si dam laptele in clocot. Amestecam faina cu untul si sarea, adaugam restul ingredientelor, la urma adaugam laptele cu drojdia si framantam bine.


Acoperim aluatul si lasam la caldura pana cand acesta va dospi la dublul cantitatii initiale. Intindem si pliem aluatul de 3 ori, de fiecare data in aceeasi directie si intre o actiune si alta, lasam sa se odihneasca 30 de minute. Cand am terminat aceste operatiuni, intindem aluatul de circa un deget inaltime, ungem cu galbenus de ou, presaram cu chimen, paprika afumata dulce si cascaval si taiem cu o forma de 3 cm diametru, pogacelele. 
Tapetam o tava cu hartie de copt, asezam pogacelele in tava si lasam inca 30 de minute sa dospeasca.
Dam la cuptor preincalzit la 180 de grade pana cand devin aurii. Le coacem la foc mediu.
Pogacelele unguresti se prepara cu unt si cascaval, cu cartofi sau cu jumari, acestea din urma fiind astazi celebre in toata lumea.
 
Timp de preparare: 90 de minute

Cantitate pentru 4 tavi de pogacele

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu