duminică, 12 octombrie 2014

Gusturi de toamna – Bunatati din camara mea



Oficial e toamna, anotimpul meu preferat iar cand este vorba de toamna, gandul ma duce la scoala, la vremea care usor, usor se schimba, la culorile inegalabile si bine inteles la miresme si la gusturi.

Soarele mangaie pamantul amortit si copacii multicolori pe care eu ii vad ca pe un curcubeu in culori calde: auriu, portocaliu, rosu si maro. Toamna, aerul are un parfum dulce si curios, este un miros care ma duce cu gandul la pamantul ud, la mirosul gradinii noastre din Ardeal sau la mirosul pivnitei matusii mele unde fugeam pe ascuns si numaram borcanele cu un ‘’ala bala portocala astazi te mananc pe tine’’, alegand borcanul care era mai colorat si mai atragator dintre cele puse pentru iarna. Camarile si pivnitele erau pline de rafturi multicolore cu bunatati fel si fel si chiar daca astazi vremurile s-au schimbat, putem si acum sa facem la fel pentru ca produsele preparate de noi nu au egal.
Personal, nu imi place sa achizitionez conserve pentru ca vreau sa stiu ceea ce mananc si-atunci in fiecare toamna prepar la fel cum facea bunica mea, conserve fel si fel, cumparand legume, zarzavaturi si fructe numai de la tarani si nefolosind nici un fel de conservant. O parte sunt retetele de familie transmise din generatie in generatie, o alta parte sunt conserve dupa traditia italiana si altele, inventii de ale mele.
Inca mai suntem in timp sa pregatim anumite bunatati pentru iarna care vine dar hai sa vedem ce am mai bucatarit eu in acest sfarsit de saptamana.

Zacusca de fasole boabe

Ingrediente:

- 0,5 kg. fasole uscata
- 1 kg. gogosari
- 1 kg. capia
- 0,5 kg. ceapa
- 0,5 kg. morcov
- ½  capatana usturoi
- 500 ml ulei
- 500 litru bulion
- sare, piper, foi de dafin, boia de ardei dulce

Mod de preparare:
Spalam si punem la inmuiat fasolea boabe cu o seara inainte iar a doua zi se  fierbe in oala cu presiune pana cand devin moi dar atentie sa ramana intregi.Punem la copt ardeii kapia si gogosarii iar intre timp spalam si tocam marunt ceapa si o punem in ulei incins la foc mic.  Curatam morcovii, ii dam pe razatoare iar cand ceapa a prins o usoara culoare, adaugam morcovii rasi. Intre timp curatam ardeii kapia si gogosarii, eliminam semintele si filamentele albe si ii dam pe masina de tocat sau prin mixer, dupa care ii adaugam compozitiei impreuna cu condimentele. Amestecam des pentru a evita sa se prinda de oala si dupa cca. 30-40 de minute, adaugam fasolea boabe intreaga si sucul de rosii si mai fierbem cca.30 de minute pana cand se ridica deasupra uleiul. Spalam bine borcanele pe care le vom utiliza, le umplem cu zacusca dupa care le fierbem la bain-marie timp de cca. 40 de minute si le lasam sa se raceasca in oala in care le-am fiert.

Zarzavat pentru iarna

Ingrediente:

2 kg morcovi
1 kg patrunjel radacina
600 gr telina radacina
1 kg ceapa
1 kg ardei kapia
600 gr ardei grasi
1 legatura mare patrunjel verde
Frunze de telina
500 gr sare mare


Curatam si spalam toate zarzavaturile apoi dam pe razatoare radacinoasele. Ceapa si patrungelul verde le tocam marunt iar ardeii ii dam pe masina de tocat, le amestecam bine, le saram si le lasam cca. 30 minute. Intre timp pregatim borcane mici, stoarcem zarzavatul si il asezam in borcane facand cate un strat apoi presaram sare pana cand se umple borcanele. Le inchidem ermetic si le asezam in camara sau pivnita la rece si intuneric.
Conservantul acestui zarzavat este sarea si datorita continutului ridicat de sare, nu vom sara preparatele in care il vom folosi decat dupa ce le vom gusta.
Este excelent pentru ciorbe sau tocanite.

Jardiniera
Aceasta conserva este din traditia italiana, din vremurile apuse cand zarzavatul si legumele erau foarte greu de gasit pe timp de iarna.
Ingrediente:
1 kg fasole verde
500 gr morcovi
1 radacina de telina
500 gr ardei grasi
1 conopida
500 ml otet din vin alb
400 ml vin alb
350 ml apa
Sare, zahar, boabe de piper negru, boabe de mustar
Spalam si curatam ingredientele. Taiem morcovii in rondele, fasolea verde in doua, radacina de telina betisoare, ardeii grasi in patratele iar conopida o separam in buchetele.
Punem la fiert otetul, vinul, apa si condimentele si cand acest lichid da in clocot, adaugam zarzavatul si legumele.Dupa 3 minute dam la o parte, scoatem ingredientele pe care le vom aseza in borcane, varsam deasupra lichidul si inchidem ermetic. Asezam borcanele intre paturi si le lasam timp de 2 zile pentru ca acestea sa se raceasca natural.
Le putem servi ca aperitiv sau ca garnitura atat rece cat si cald.

Ceapa in agrodulce
Si aceasta reteta este din traditia italiana si se pregateste in toate zonele din peninsula.
Ingrediente:
2 kg de ceapa mica mixta: alba si rosie
1 l otet
1 l vin
1 l apa
1 cana ulei extravirgin de masline
200 gr zahar
Sare
Boabe de piper rosu si negru
Foi de dafin
Boabe de mustar
Putin oregan
Curatam ceapa si o punem intr-un vas cu apa rece. Fierbem amestecul de otet, vin, apa, sare si zaharsi cand da in clocot punem ceapa sa fiarba 3 minute. Scoatem ceapa cu ajutorul unei palete de bucatarie si o asezam in borcane cu boabele de piper mixt, boabele de mustar, foi de dafin si cate putin oregan in fiecare borcan. Varsam deasupra lichidul de fierbere, inchidem ermetic si asezam borcanele intre paturi pana cand se racesc, apoi le asezam in camara sau pivnita. Sunt delicioase atat calde cat si reci impreuna cu branza sau jambon pentru un aperitiv delicios!
Crema Eros Pista a la Gabriella
Aceasta este o reteta foarte veche din traditia gastronomica maghiara pe care eu am schimbat-o putin pentru ca da, ne place iute insa nu un iute extrem. Prin aceasta schimbare a retetei, gustul a devenit mai delicat.
Ingrediente:
5 ardei kapia
5 gogosari
1 ceapa rosie mare
8-9 ardei iuti rosii
1 lingurita de boia de ardei dulce
1 pahar de suc de rosii de casa
Sare dupa plac
Spalam ardeii kapia si gogosarii, ii coacem la cuptor, ii curatam si apoi ii dam pe masina de tocat carne sau prin mixer impreuna cu ardeii iuti si ceapa. Fierbem toate ingredientele timp de cca. 25 minute la foc mic, asezam crema in borcanele mici, le dam la bain marie timp de 35 minute, le lasam sa se raceasca in apa in care au fiert si voilà: este gata.
Asezam borcanele in camara sau pivnita. Se conserva pana la 2 ani, asta daca apuca bine inteles. Este usor de consumat nefiind foarte iute: o putem consuma pe paine sau drept condiment.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu