vineri, 15 ianuarie 2016

Gulii umplute cu piept de pui si orez cu legume



Nici o campanie de educatie alimentara sau prezenta fructelor si a legumelor in scoli, nu au absolut nici o valoare si nu comporta rezultate daca nu facem educatie alimentara cu piticii nostri acasa. Dar din pacate in Romania nu se fac campanii sustinute in acest sens si nu exista nici o campanie prin care cei mici sa primeasca fructe si/sau legume la scoala. Cei mici nu prea le iubesc dar este impetuos necesar ca ei sa consume cel putin 5 portii zilnice de fructe si legume, pentru o viata sanatoasa si tocmai din acest motiv este extrem de important sa ii obisnuim pe copii sa se imprieteneasca cu acesti pretiosi aleati.


Dar de ce sa consume legume si fructe?

In primul rand pentru ca sunt o sursa de vitamine si saruri minerale si ambele actioneaza precum antioxidanti radicali liberi, acei antioxidanti care sunt responsabilii imbatranirii celulare. Sarurile minerale pe care le contin, au o functie protectoare si regleaza toate activitatile biochimice. Fibrele continute in aceste alimente facilita peristaltismul intestinal, in plus reduc riscurile obezitatii si previn aparitia anumitor tipuri de tumori si/sau cancer. Asadar fructele si legumele trebuie sa fie prezente in dieta zilnica a celor mici iar in cazul in care sub nici o forma nu reusiti sa ii induceti sa le consume, iata cateva trucuri:
  -          Adaugati fructe la cerealele pe care le consuma la micul dejun, taiate in bucatele mici
  -          Adaugati fructe taiate marunt sau puré din fructe la iaurt sau inghetata
  -          Serviti-le un smoothie sau shake din fructe proaspete
  -          Preparati frigaruie din fructe sau legume colorate si lasati-le la indemana, vor fi atrasi de multitudinea de culori si pana la urma le vor consuma
  -          Lasati in permanenta un cos plin cu fructe diferite in casa pentru a incuraja consumul acestora
  -          Achizitionati legume diferite ca gust si cromatica
  -          Preparati legumele in feluri diferite: fierte, la cuptor, crude, gratinate, puré, in sos, pe pizza, etc
  -          Este posibil sa creati adevarate ‚’scenografie’’ cu legumele, facandu-i pe cei mici sa devina curiosi. Cu cat preparatele sunt mai colorate, cu atat vor fi mai atractive pentru prichindei.
 
Pentru a beneficia de proprietatile fructelor si a legumelor, este foarte important ca acestea sa fie de sezon. Iata de ce:
In general, produsele de sera care nu sunt autohtone, sunt de cele mai multe ori importate din tari ce folosesc pesticide dar nu uitati ca cel mai bun mod a ne tutela este sa verificam cu o atentie extrema, ceea ce achizitionam. Pentru asta, iata cateva lucruri la care trebuie sa fim atenti:
  -     Citim cu atentie etichetele
  -      Daca nu doriti sa renuntati la rosii, sparanghel, capsuni si alte fructe si legume care sunt extrasezon, achizitionat produse bio sau produse de sera romanesti
  -    Din punct de vedere nutritional, se stie ca fructele sau legumele culese cu mult inainte de a fi consumate, pierd o cantitate foarte mare din proprietatile lor benefice, in special pierd o mare cantitate din vitamine si proprietatile nutritionale, dat fiind faptul ca acestea nu ajung la maturitate.

Eu am preparat astazi gulii umplute si foarte colorate, un preparat pe care micutii vostri il vor iubi si datorita gustului delicat. Gulia este o importanta sursa de acid folic, magneziu, vitamina B si fosfor. O leguma bogata in continut de apa ceea ce face foarte bine celor mici. Dar haideti sa vedem reteta de astazi.

Ingrediente:

2 gulii de marime medie
2 felii de branza topita cu smantana
1 mini ardei galben
1 mini ardei rosu

Ingrediente pentru orez:

1 morcov
1 ceapa
¼ piept de pui
1 mini ardei galben
1 mini ardei rosu
3 linguri mazare congelata
2 linguri patrunjel verde tocat marunt
2 linguri crema de branza
2 linguri Parmezan
5 linguri de orez pentru risotto
30 gr unt Alpinesse Meggle
2 linguri ulei extravirgin de masline
½ din miezul guliilor
½ lingurita sare meditearneana


Ingrediente pentru sos:

½ din miezul guliilor
10 gr unt Alpinesse Meggle
1 lingura ulei extravirgin de masline
Un varf de cutit sare mediteraneana
1 lingurita patrunjel verde tocat marunt
3 linguri smantana de gatit de 32%

Ingrediente pentru decorat:

1 lingurita patrunjel verde tocat marunt
Fulgi de Parmezan
2-3 frunze mici de busuioc

Ingrediente pentru servire:
Mini baghete de secara

Preparare:

Spalam si curatam ingredientele. Taiem calota guliilor si o felie foarte subtire din partea inferioara a acestora, pentru a le permite sa stea in cratita. Eliminam miezul guliilor si apoi asezam guliile in apa cu zeama de lamaie. Tocam marunt ceapa si miezul guliilor, radem morcovul, taiem mini ardeii si le calim pe ulei si unt, la foc mic. Dupa 2 minute adaugam mazarea si pieptul de pui taiat in cubulete. Le calim la foc mic, la capac timp de circa 13-14 minute. Din jumatatea miezului de gulii, preparam sosul. Topim untul impreuna cu uleiul extravirgin de masline si apoi adaugam miezul guliilor taiat marunt. Potrivim de sare si apoi adaugam putina apa si fierbem la capac timp de 15 minute. Punem compozitia intr-un mixer si reducem in sos. Adaugam patrunjelul tocat marunt si smantana, amestecam bine si punem la cald.

Intr-o tigaie antiaderenta, topim untul cu putin ulei extravirgin de masline, apoi adaugam orezul si calim la foc mic, timp de 6-7 minute. Stingem cu o cana de apa fierbinte si fierbem 12 minute, dupa care amestecam cu legumele calite in prealabil, cu crema de branza, Parmezanul si patrunjelul tocat marunt. Captusim cele doua gulii cu feliile de branza topita, umplem cele doua gulii, mini ardeii, le asezam intr-o cratita antiaderenta, adaugam cateva linguri de apa si 3-4 linguri de sos. Fierbem la foc mic, la capac timp de 10 minute, dupa care adaugam restul de sos si mai fierbem circa 10 minute. Fiind o cratita antiaderenta, guliile se vor fierbe foarte repede.

Le asezam in farfuriile de servit, varsam deasupra din sosul ramas, presaram cu patrunjelul verde tocat marunt, asezam in fiecare farfurie cate un mini ardei umplu si separat, vom servi din orezul ramas decorat cu fulgi de Parmezan si frunzulite de busuioc proaspat.

Si pentru ca totul sa fie sanatos 100%, vom servi cu mini baghete de secara si cate un pahar de apa iar la final dati celor mici un mar romanesc.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu