duminică, 17 aprilie 2016

Medalion de vita à l'orange


Alimentatia omului inca de la aparitie si pana in Paleolitic, era bazata pe legume, radacini, seminte si fructe, consumate crude si dupa inventia focului, alimentele erau dedurizate in apa si-apoi arsa la flacara. Popoarele ‚’culegatoare’’ integrau acest fel de hrana cu oua, moluste si prada salbatica de talie mica; popoarele coastiere utilizau peste iar cele de vanatoare se hraneau in principal cu vanat la gratar, integrat cu fructe. Dar intorcandu-ne in timp, mai exact la sfarsitul Erei Glaciare, cu circa 15.000 de ani in urma cand fenomenul a transformat regiuni imense, alterand echilibrul dintre om si natura, multe popoare au fost obligate sa se stabileasca in zonele fertile dar restranse din jurul raurilor, lucru ce a dus la o rapida concentrare demografica in acele locuri. Omul a trebuit sa puna in practica astfel, patrimoniul de cunostinte acumulat pana atunci.In putine milenii a invatat sa foloseasca numeroasele plante salbatice si sa tina in captivitate animalele. 

Ulterior au fost dezvoltate noi tehnici de folosire a focului, ceea ce a permis fabricarea vaselor din ceramica in care hrana, putea fi fiarta altfel. Principalii beneficiari ai noului fel de fierbere au fost graul in zona mediteraneana, care a fost raspandit in anul 6000 i.C; orezul in Asia in jurul anului 4000 i.C si porumbul in Americi in jurul anului 2000 a.C. Dar as sari direct la perioada Imperiului Roman pentru ca datorita romanilor a avut loc o insemnata dezvoltata a productiei de alimente, precum legume, cereale, ulei, vin, carne ovina, suina si fructe si acest lucru s-a intamplat pentru ca au creat o adevarata industrie a produselor lactate, imediat dupa au inceput fabricarea diferitelor sortimente de salamuri si totodata au raspandit folosirea carnii de pui si de iepure, aceasta din urma cu fructe. Au perfectionat apicultura, piscicultura si conservarea carnurilor.In aceeasi perioada au elaborat tehnici culinare si primele norme de dieta. Mai tarziu, in Imperiul Habsburgic regasim acest minunat obicei de a asocia preparatele culinare cu fructe, amprenta lasata si in Ardealul meu.

Cand vorbesc de Craciun sau Anul Nou, gandul ma duce inevitabil la portocale. Pentru mine este un ingredient de nelipsit din bucatarie in aceasta perioada a anului, atat din dulciuri cat si din multe preparate. Vrem sa iesim din nou din tipare, iata se poate si chiar daca se spune ca de Craciun carnea de porc primeaza, putem alege carnea de vita fie ca vorbim de masa de ajun sau de cea a noului an. Imi place la nebunie sa combin gustul alimentelor cu fructele proaspete si de aceasta data am creat pentru voi un preparat de nota 10. Se prepara relativ repede dar va trebui sa respectati cativa pasi pentru a duce pe masa un preparat perfect.
Ingrediente pentru sosul orange:

1 lingura de unt
1 ceapa galbena
¼ lingurita cimbrisor salbatic
100 ml supa de oase sau supa vegetala
Zeama de la 1 portocala
Coaja rasa de la 1 portocala
1 lingurita flori de soc uscate
2 linguri lichior de portocale
1 lingurita de faina
Sare dupa gust
Un varf de cutit de piper verde proaspat macinat

Ingrediente pentru sosul fumé:

65 gr branza afumata ( cascaval fin afumat )
1 lingura crema de branza
3 linguri de smantana de gatit 32 %
100-150 ml supa de oase sau supa vegetala
Zeama de la 1 portocala
Piper verde dupa gust
Sare dupa gust

Ingrediente pentru medalioane:

4 medalioane de vita a circa 80 gr fiecare si inalte de 4 cm
2 linguri de unt pentru prajit
Sare roz de Himalaya

Ingrediente pentru garnitura:

4 cescute de orez cu bob mare ( cescute de expresso ca marime )
2 lingurite de unt de calitate
Sare afumata cu sofran, curry si portocale

Ingrediente pentru decorare:

Muguri de trifoi
Piper multicolor proaspat macinat
Preparare:

Mai intai de toate, incalzim cuptorul la 60 de grade si asezam in acesta, cele 4 farfurii de servire.

Sos orange:

Curatam si spalam ceapa, o tocam marunt si o calim in unt. Adaugam cimbrisorul salbatic, supa si sucul de portocale si dam in clocot. Reducem circa la jumatate, dupa care strecuram printr-o strecuratoare foarte densa, spalam craticioara si repunem sosul in aceasta, adaugam lichiorul de portocale si florile de soc,  potrivim de sare si piper, dam in clocot si adaugam lingurita de faina amestecand foarte bine timp de 5-6 minute, la foc mic. Tinem sosul la cald.

Sos fumé:

Radem cascavalul afumat si il amestecam cu putina supa, incalzim amestecand continu, adaugam crema fina de branza si dam in clocot.Potrivim de mirodenii, adaugam zeama de portocale, smantana, fierbem inca un minut dupa care dam prin mixer si tinem si acest sos la cald. 

Orez:

Fierbem orezul in apa cu sare al dente. Cand este fiert, amestecam cu untul si formam pe fiecare farfurie cu ajutorul unui cutter pad patrat cu diametrul de 8 cm, cate un patrat din orez si asezam din nou la cald.

Medalioane:

Eu am achizitionat filé de vita intreg si am decupat medalioanele cu ajutorul unui cutter pad rotund cu diamentrul de 6 cm.
Legam fiecare medalion cu sfoara alimentara atat la baza, cat si in partea superioara pentru ca datorita temperaturii inalte, carnea se poate deforma.

Incalzim untul intr-o tigaie antiaderenta, si prajim medalioanele pe fiecare parte timp de 1 minut la foc mare.Reducem temperatura si mai fierbem circa 1 minut pe fiecare parte. Le scoatem din tigaie, le lasam 1 minut, timp de care are nevoie carnea pentru a ‚’reorganiza’’sucurile in interiorul medalioanelor, saram si compunem farfuriile.

Asezam pe fiecare patrat de orez cate doua linguri de sos fumé, deasupra cate un medalion de vita. Pe acesta adaugam o lingura de sos orange, pe care il vom distribui si in jurul patratului de orez si decoram cu muguri de trifoi si piper multicolor proaspat macinat.

Voilà o nebunie delicioasa pentru zile de sarbatoare!

Timp de preparare: 30 de minute
Timp de fierbere: 30 de minute
Reteta este creata pentru 4 persoane

Aceasta reteta am creat-o pentru Hobby Chef by Bilancia si a fost publicata pentru prima oara pe www.hobbychef.ro, unde va invit sa ma urmariti!
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu