marți, 12 aprilie 2016

Tagliatelle cu ton afumat si caviar Ikura



Pastele fainoase preparate in casa, pentru mine sunt cvasi o divinitate! Acestea au farmec aparte, insa pentru a obtine rezultate excelente, trebuie sa fim foarte atenti la temperatura si umiditate care sunt componente variabile a fiecarui ambient, asadar trebuiesc respectate regulile prepararii pastelor, tinand cont de cele doua elemente pe care le-am mentionat mai sus.
Vorbind despre faina cu care se prepara pastele fainoase, in Italia se folosesc doua tipologii de faina: faina de grau fin, care se prepara doar cu oua si faina din grau dur, cu care se utilizeaza si apa. Framantatul aluatului trebuie sa fie precum un masaj armonios pentru a obtine un aluat elastic si omogen, dar acest lucru depinde foarte mult si de caldura mainilor noastre. Asadar sa nu va mirati daca intr-o zi va va fi mai usor sa preparati aluatul de paste si intr-alta mai greu. Trebuie doar sa va relaxati, pentru ca seninatatea ne incalzeste si mainile!

Tagliatellele sunt traditionale din regiunile italiene Emilia Romagna, Veneto si Marche iar numele lor pare sa se traga de la verbul ‚’tagliare’’ adica ‚’a taia’’ iar condimentul tipic acestora este ragù-ul bolognez, despre care tocmai v-am scris, dar pot fi folosite cu diferite condimente, precum sos din rosii, trufe, ciuperci, fructe de mare, jambon si multe altele pentru ca bucataria italiana este extrem de bogata in retete.
O legenda ne spune ca tagliatellele ar fi fost inventate in anul 1487, de catre Maestrul Zefirano cu ocazia nuntii Lucreziei Borgia. Tot aceeasi legenda ne spune ca Zefirano s-ar fi inspirat parului blond al Borgiei.  Care este adevarul pur, nu se stie cu toate ca in anarele bibliotecilor de specialitate regasim povestea aceasta. Altii scriu ca ar fi doar o poveste inventata in 1931 de catre caricaturistul Augusto Majani. Cert este ca tagliatellele preparate in casa sunt un deliciu, un preparat care nu ar trebui sa lipseasca de pe mesele noastre!

Cat despre tonul afumat pot spune ca este una dintre cele mai faine inventii din gastronomie! Tonul afumat de la Ocean Fish este afumat la cald in fabrica Ocean Fish si parca ar fi destinat, tocmai in localitatea Afumati. Are un gust fin, aparte si este bogat in Omega 3 si Omega 6. Putem sa il consumam in foarte multe modalitati daca ne folosim fantezia: salata, bruschette, mousse, aperitive si bine inteles paste fainoase. Am creat special pentru voi o reteta delicioasa cu ton afumat, eleganta dar simpla de preparat, pe care am imbogatit-o cu caviar Ikura de somon, care vine direct din Alaska si va garantez ca a iesit o nebunie! Cantitatile sunt pentru doua persoane.
Ingrediente pentru tagliatelle:

2 oua
200 gr faina
1 lingurita ulei extravirgin de masline
½ lingurita sare

Preparare:

Amestecam ingredientele pe un tocator din lemn si framantam pana cand obtinem un aluat omogen. Intindem foaia de taietei si taiem tagliatellele. Le putem prepara cu ajutorul masinii de facut paste fainoase sau le putem prepara manual, asa cum imi place mie sa le prepar, parca sunt mai bune. Eu folosesc o ustensila de taiat pastele din perioada interbelica, asadar nici o tehnologie.
Ingrediente pentru sos:

100 gr ton afumat de la Ocean Fish
1 ceapa rosie mica
2 linguri de caviar Ikura
1 lingura de patrunjel verde tocat marunt
50 ml Prosecco
100 ml smantana de gatit grasa la cel putin 20%
1 lingura ulei extravirgin de masline
10 gr unt de calitate
Piper rosu proaspat macinat
Preparare:

Mai intai vom curata si spala ceapa rosie, dupa care o feliem Julienne si o tragem la tigaie cu uleiul extravirgin de masline si untul, timp de 4 minute. Intre timp punem apa cu sare si putin ulei la fiert si taiem tonul afumat in fasii, pe care le adaugam la ceapa si le calim 3-4 minute, dupa care stingem cu Prosecco si mai fierbem cateva minute la foc mediu. Cand clocoteste apa punem tagliatelle la fiert, timp de 7-8 minute. Acestea din urma trebuie sa fie fierte ‚’al dente’’. ( In cazul in care veti folosi tagliatelle proaspete achizitionate din magazin, respectati timpul de fierbere de pe confectie )

Adaugam smantana de gatit la sos, fierbem 2 minute pana cand aceasta prinde temperatura sosului si oprim focul.

Intre timp vor fi fierte si tagliatellele, pe care le scurgem si le amestecam cu sosul. Presaram cu patrunjel verde si piper rosu proaspat macinat, le asezam in farfuria de servit si le decoram cu caviar Ikura.  Ati vazut cat de simplu este? 

Asociem acest preparat cu un pahar de Chardonnay cu caracter.

Nota: Nu adaugati sare sosului, intrucat tonul afumat este sarat si odata cu fierberea, va elimina si mai multa sare.

Aceasta reteta am creat-o pentru Ocean Fish si a fost publicata pentru prima oara pe www.oceanfish.ro si retelele sociale cu acelasi nume.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu