joi, 8 mai 2014

Pasiune cu mousse de ciocolata, ghimbir si zmeura



Este o prajitura care se topeste in gura, cu un mousse de ciocolata care se potriveste de minune cu ghimbirul proaspat si isi defineste gustul cu zmeura care aduce balanta perfecta acestor ingrediente, cu alte cuvinte: prajitura ideala.

Ingrediente pentru 6 bucati

Pentru baza de ciocolata
·         75 gr de ciocolata fondanta de 60%  
·         1 lingura de cacao amar
·         40 gr de zahar brun
·         3 oua
·         1lingura de amidon de porumb

Pentru mousse-ul de ciocolata  cu ghimbir
·         100 gr de ciocolata fondanta de 60%   
·         2 linguri de ghimbir proaspat ras
·         4 linguri de zahar brun
·         100 ml lapte
·         2 foi de gelatina
·         200 ml frisca
·         100 ml di latte

Pentru decorat
·         50-60 gr de zmeura proaspata
·         cacao amar
·         gelatina de zmeura

Pentru gelatina de zmeura
·         100 gr zmeura proaspata
·         30 gr de zahar
·         1 lingura de lamaie
·         2 gr foi de gelatina

Preparare:
1.  Baza de ciocolata – topim ciocolata la bain marie.Intr-un castron amestecam galbenusurile cu zaharul pana cand obtinem o compozitie spumoasa, adaugam cacao, amidonul si amestecam cu grija, dupa care amestecam putin cate putin, ciocolata topita.Din albusuri pregatim o spuma tare pe care o amestecam cu restul compozitiei foarte incet in asa fel incat sa nu se taie. Pregatim o forma de cca 20 cm diametru pe care o imbracam in hartie de cuptor, varsam compozitia si dam la cuptor preincalzit la 180 de grade, timp de 20 minute. Dupa ce scoatem prajitura din cuptor o lasam sa se raceasca complet pentru a putea fi taiata cu cu o forma, la alegere.Putem sa taiem inimioare sau forme rotunde, patrate, etc.


1.  Gelatina de zmeura – Punem intr-o craticioara zmeura cu zaharul si sucul de lamaie si fierbem putin pana cand se zdrobeste zmeura.Apoi o dam prin mizer si strecuram. Intre timp inmuiem gelatina in apa rece, o stoarcea si cand observam ca s-a inmuiat, o adaugam la sosul fierbinte ca sa se poata topi in intregime. Varsam compozitia intr-un vas larg si punem la frigider. Dupa ce s-a racit, putem taia formele pe care le vom folosi ca decoratie. Atat blatul de ciocolata cat si gelatina, le putem pregati cu o zi inainte.
2.  Mousse de ciocolata – Topim ciocolata la bain marie la foc foarte mic.Incalzim laptele impreuna cu ghimbirul, adugam zaharul si amestecam continu, pana cand se topeste.Adaugam ciocolata topita putin cate putin.Batem frisca lichida si apoi o amestecam cu ciocolata.Punem mousse-ul intr-un poche si umplem forme din silicon pe care le punem pentru cel putin 2 ore la congelator.
Daca am ajuns aici, inseamna ca suntem pe drumul cel bun, pentru ca pregatirile de baza sunt gata si nu ne mai ramane decat sa ‘’asamblam’’ prajitura.

Cu forma pe care am ales-o, taiem din baza de ciocolata, 6 forme.Scoatem din congelator mousse-ul si dupa ce le scoatem din formele de silicon, le asezam pe cele 6 forme.Taiem gelatina, le ‘’asamblam’’ dupa cum ne place, presaram cu cacao amar si decoram cu boabe de zmeura.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu