Astazi am sa va vorbesc despre
diferitele feluri de preparare a pastelor fainoase colorate acasa.
Cantitatile se refera pentru
toate felurile de paste, la cantitati pentru 4 persoane. Pastele fainoase
colorate sunt preparate din faina, oua si sare dar bine inteles pentru a obtine
culoarea, vom folosi coloranti naturali, precum dovleacul pentru culoarea
portocalie, morcovi si concentrat de rosii pentru a obtine culoarea rosie,
spanac pentru culoarea verde si pentru a obtine culoarea mov, vom folosi sfecala
rosie.
De asemenea, putem prepara si
alte feluri de paste fainoase colorate, adaugand la reteta traditionala ( 1 ou
la 100 gr de faina, putina sare si un strop de ulei de masline / persoana ),
anumite ingrediente precum:
-
Cacao amar –
circa 30 de gr la o portie de 4 persoane pentru a obtine o culoare maro intensa
-
Sofran – doua pliculete
la o portie de 4 persoane daca dorim sa obtinem o culoare galben intens
Pe
scurt, toate ingrediente naturale pentru a obtine un altfel de paste fainoase
de casa.
Tineti
cont ca adaugand aceste ingrediente care pot fi mai mult sau mai putin ‘’apoase’’,
aluatul poate sa fie mai moale si in acest caz vom mai adauga faina pana cand
vom obtine un aluat omogen si destul de tare incat sa o putem lucra cum vrem
noi.
Cu acest
fel de aluat colorat, putem pregati lasagne,tagliatelle ( taietei lati de 1 cm
)fluturasi, ravioli, mafalde ( paste fainoase traditionale taiate c acca 2 cm
latine cu rotita zimtata si lungi de cca 5-6 cm ) si multe alte feluri de paste
fainoase.
Dar
haideti sa vedem cum pregatim pastele fainoase colorate: in primul rand vom
pregati reteta traditionala in felul urmator:
-
400 gr de
faina
-
4 oua
-
Putina sare
-
Un strop de
ulei extravirgin de masline
Pe masa
de lucru vom amesteca ingredientele si vom lucra aluatul pana cand acesta va
deveni omogen si tare ca sa putem lucra apoi felul de paste fainoase pe care le
dorim. Cand obtinem aceasta consistenta, formam din aluat o ‘’minge’’ pe care o
invelim in folie trasparenta si o lasam sa se odihneasca timp de 1 ora.
Presaram apoi masa de lucru cu faina si incepem sa intindem foaile de taietei
in functie de ce anume vom prepara din aceasta.Daca avem aparat pentru intins
si taiat foile, ne usuram munca, aceasta fiind regrabila.Foile trebuie sa fie
de circa 2 mm grosime.
Pastele
fainoase portocalii:
400 gr
de faina
2 oua
Circa
200-250 gr de dovleac
Putina sare
Pentru
a preparara acest fel de paste, mai intai curatam dovleacul, il taiem in felii
si il dam la cuptor timp de circa 40-50 de minute.Odata scos din cuptor, pasam
dovleacul si il lucram bine cu mainile in asa fel incat sa iasa cat mai multa
apa din acesta. Punem pasta de dovleac intr-o tigaie si amestecand continu, o
uscam dupa care o lasam sa se raceasca.
Amestecam
apoi ingredientele iar daca va fi nevoie, vom mai adauga faina pana cand
obtinem aluatul omogen. In acelasi fel procedam si cu alte culori de paste
fainoase.
Acum va
voi impartasi reteta mea de paste fainoase cu dovleac:
Ingrediente pentru 4 persoane.
1 ceapa
alba
Ulei extravirgin
de masline
200 gr
de dovleac
100 gr
de Parmezan sau Grana Padano ras
1 cutie
smantana de gatit ( neacidulata )
Patrunjel
verde
Innabusim
ceapa in uleiul de masline iar dupa circa 10 minute adaugam dovleacul taiat Julien
si fierbem la capac pana cand dovleacul va fi aproape moale, adaugam smantana
si patrunjelul verde tocat marunt si orim focul.
Intre
timp, vom fierbe tagliatellele in apa cu sare si un strop de ulei ( se adauga
putin ulei in apa in care fierbem paste fainoase de casa, pentru ca acestea sa
nu se lipeasca ) Pastele se vor fierbe doar 4-5 minute sau pana cand se ridica
deasupra apei. Le scurgem ( fara a le clati ) le amestecam cu sosul, presaram
cu Parmezan sau Grana Padano ras proaspat si servim.
Sunt
foarte simple de preparat si sunt delicioase !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu