marți, 24 iunie 2014

Pastele fainoase colorate – Scoala mea de bucatarie




Astazi am sa va vorbesc despre diferitele feluri de preparare a pastelor fainoase colorate acasa.

Cantitatile se refera pentru toate felurile de paste, la cantitati pentru 4 persoane. Pastele fainoase colorate sunt preparate din faina, oua si sare dar bine inteles pentru a obtine culoarea, vom folosi coloranti naturali, precum dovleacul pentru culoarea portocalie, morcovi si concentrat de rosii pentru a obtine culoarea rosie, spanac pentru culoarea verde si pentru a obtine culoarea mov, vom folosi sfecala rosie.
De asemenea, putem prepara si alte feluri de paste fainoase colorate, adaugand la reteta traditionala ( 1 ou la 100 gr de faina, putina sare si un strop de ulei de masline / persoana ), anumite ingrediente precum:

-    Cacao amar – circa 30 de gr la o portie de 4 persoane pentru a obtine o culoare maro intensa
-    Sofran – doua pliculete la o portie de 4 persoane daca dorim sa obtinem o culoare galben intens

Pe scurt, toate ingrediente naturale pentru a obtine un altfel de paste fainoase de casa.
Tineti cont ca adaugand aceste ingrediente care pot fi mai mult sau mai putin ‘’apoase’’, aluatul poate sa fie mai moale si in acest caz vom mai adauga faina pana cand vom obtine un aluat omogen si destul de tare incat sa o putem lucra cum vrem noi.
Cu acest fel de aluat colorat, putem pregati lasagne,tagliatelle ( taietei lati de 1 cm )fluturasi, ravioli, mafalde ( paste fainoase traditionale taiate c acca 2 cm latine cu rotita zimtata si lungi de cca 5-6 cm ) si multe alte feluri de paste fainoase.
Dar haideti sa vedem cum pregatim pastele fainoase colorate: in primul rand vom pregati reteta traditionala in felul urmator:

-    400 gr de faina
-    4 oua
-    Putina sare
-    Un strop de ulei extravirgin de masline

Pe masa de lucru vom amesteca ingredientele si vom lucra aluatul pana cand acesta va deveni omogen si tare ca sa putem lucra apoi felul de paste fainoase pe care le dorim. Cand obtinem aceasta consistenta, formam din aluat o ‘’minge’’ pe care o invelim in folie trasparenta si o lasam sa se odihneasca timp de 1 ora. Presaram apoi masa de lucru cu faina si incepem sa intindem foaile de taietei in functie de ce anume vom prepara din aceasta.Daca avem aparat pentru intins si taiat foile, ne usuram munca, aceasta fiind regrabila.Foile trebuie sa fie de circa 2 mm grosime.

Pastele fainoase portocalii:

400 gr de faina
2 oua
Circa 200-250 gr de dovleac
Putina sare

Pentru a preparara acest fel de paste, mai intai curatam dovleacul, il taiem in felii si il dam la cuptor timp de circa 40-50 de minute.Odata scos din cuptor, pasam dovleacul si il lucram bine cu mainile in asa fel incat sa iasa cat mai multa apa din acesta. Punem pasta de dovleac intr-o tigaie si amestecand continu, o uscam dupa care o lasam sa se raceasca.
Amestecam apoi ingredientele iar daca va fi nevoie, vom mai adauga faina pana cand obtinem aluatul omogen. In acelasi fel procedam si cu alte culori de paste fainoase.
Acum va voi impartasi reteta mea de paste fainoase cu dovleac:

Ingrediente pentru 4 persoane.

1 ceapa alba
Ulei extravirgin de masline
200 gr de dovleac
100 gr de Parmezan sau Grana Padano ras
1 cutie smantana de gatit ( neacidulata )
Patrunjel verde 

Innabusim ceapa in uleiul de masline iar dupa circa 10 minute adaugam dovleacul taiat Julien si fierbem la capac pana cand dovleacul va fi aproape moale, adaugam smantana si patrunjelul verde tocat marunt si orim focul.
Intre timp, vom fierbe tagliatellele in apa cu sare si un strop de ulei ( se adauga putin ulei in apa in care fierbem paste fainoase de casa, pentru ca acestea sa nu se lipeasca ) Pastele se vor fierbe doar 4-5 minute sau pana cand se ridica deasupra apei. Le scurgem ( fara a le clati ) le amestecam cu sosul, presaram cu Parmezan sau Grana Padano ras proaspat si servim.

Sunt foarte simple de preparat si sunt delicioase !






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu