miercuri, 20 mai 2015

Sirop din flori de soc



Zilele trecute am impartasit cu voi reteta socatei copilariei mele, promitandu-va ca zilele urmatoare va voi imparatasi reteta spumantului din flori de soc. Pana atunci insa m-am gandit sa revin cu reteta siropului din flori de soc care este delicios si foarte benefic pentru organism.

Extractele din fructe de soc sunt un puternic aliat in lupta contra bolilor degenerative si a celor canceroase. Cel mai bun moment pentru a culege florile de soc este jumatatea, sfarsitul lunii mai la campie si inceputul, mijlocul lunii iunie la munte. Siropul de soc il putem folosi diluat cu apa minerala, fiind o racoritoare aromatizata foarte buna sau il putem folosi drept medicament, luand 3-4 lingurite pe zi. In aceasta ultima formula, siropul este indicat ca adjuvant in tratamentul rinitelor, a guturaiului si a infectiilor renale.
 
Dintr-unul din caietele secrete ale bunicii mele, iata o reteta a siropului din flori de soc.

Ingrediente:
40 de flori mari de soc
3,5 kg zahar
3,5 l apa
2 lamai
20 gr sare de lamaie
2 lingurite salicilat

Florile de soc trebuiesc utilizate imediat dupa ce au fost culese! Le curatam cu grija, rupem tijele si nu le spalam pentru ca isi pierd din mireasma.Intr-o oala incapatoare vom carameliza 500 gr de zahar si apoi il stingem cu 1,5 l de apa.Dupa ce zaharul caramelizat s-a topit in intregime, acest lichid fierbinte il vom varsa peste florile de soc curatate. Taiem lamaiele in rondele si le adaugam peste florile oparate. Lasam timp de o zi sa se amestece aromele.
A doua zi vom fierbe un sirop din zaharul si apa ramase, il racim putin si apoi adaugam sarea de lamaie si salicilatul, apoi varsam acest sirop peste florile preparate cu o zi inainte.Amestecam foarte bine, strecuram siropul obtinut, il punem in sticle, inchidem ermetic si punem sticlele intre paturi timp de 2 zile pentru a se raci natural. Cand sticlele vor fi reci, le etichetam si le asezam in camara sau pivnita la rece.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu