marți, 21 iulie 2015

Ficat de curcan pe pat de mere caramelizate



Pasiunea etruscilor pentru ficatul de pasare in general si pentru maruntaie este comun cu cel al multor alte societati. O veche poveste irlandeza ne spune in detaliu, iubirea unui rege pentru grasime, rinichi, burta si ficat, dezvaluind ca este o mandrie sa oferi unei dame de onoare, momite si inima de porc.


In Parisul anilo 1600, maruntaiele erau mai apreciate decat fripturile, fiind si mai costisitoare decat acestea din urma. Francezii le numeau ‘’parties nobles’’ si fiecare vanator avea un set ceremonial de cutite pentru a scoate maruntaiele si a le face imediat la gratar cu un mic ritual, pentru ca mai apoi sa le ofere celor nobililor conducatori in onoarea curajului. Probabil ca datorita acestui obicei, inca astazi spunem de o persoana neinfricata ca ‘’are ficat’’. Scotienii la randu-le venerau maruntaiele si pana si astazi, unul dintre preparatele lor nationale numit ‘’haggis’’ este pregatiti din maruntaiele de oaie care vin asezate in stomac si este consumat cu ocazia sarbatorilor intr-un ritual insotit de sunetul cimpoaielor. Ajungem si in Insula Tonga, unde locuitorii considerau ficatul ca fiind imbucatura cea mai delicioasa a unui pranz si asta pentru ca erau convinsi ca in ficat era curajul animalului si datorita acestui lucru, era oferit conducatorului. Din motive asemanatoare, capeteniile tribului Masai se hraneau numai cu lapte, miere si ficat la gratar.
Iubind foarte mult ficatul de rata, gasca si de curcan am gasit la macelarie un ficat foarte frumos si hotarat ca si de aceasta data sa ma joc cu fantezia pentru eu aproape niciodata nu decid inainte sa merg la piata si la macelarie ce anume voi gati. Merga colo si imi vin idei adhoc.
Aceasta este creatia mea de astazi si va invit cu drag sa o incercati si voi, va veti ferici palatul si ii veti uimi pe oaspetii vostri.
Ingrediente pentru 2 persoane:
1 ficat mare de curcan
Ulei
Sare

Ingrediente pentru marul caramelizat:
1 mar acrisor
1 lingurita de zahar
20 gr unt LADORNA de 80%
10 ml de Riesling Cuveé d’Excellence Vinarte
Piper negru proaspat macinat

Ingrediente pentru sosul de visine:
10-15 visine
1 lingurita de zahar
20 gr unt LADORNA de 80%
1 lingura de Cognac
1 lingura de reductie de vin rosu ( reteta o gasiti aici pe blog )
1 lingura de smantana LADORNA de 32%

Ingrediente pentru ceapa caramelizata:
2 cepe rosii
1 lingura de Cognac
1 lingurita de miere
10 gr de unt LADORNA de 80%
Un strop de ulei extravirgin de masline


Mai intai de toate, ne pregatim toate ingredientele pentru ca trebui sa fim foarte rapizi si atenti in preparare.Asadar spalam, curatam si feliem ingredientele; ficatul de curcan il curatam de nervisori, il taiem in doua, il spalam, il uscam intr-un stregar de bucatarie, il dam prin putina faina si il punem deoparte pentru ca va fi ultimul pe care il vom prepara.
Ceapa rosie o taiem rondele si topim untul, ulei si mierea intr-o craticioara cu pereti rezistenti, apoi adaugam ceapa si lasam sa se caramelizeze timp de cca. 5-6 minute, stingem cu Cognac si mai fierbem cateva minute.Scoatem ceapa din craticioara si o asezam pe o farfurie.
Acum pregatim sosul de visine, procedand in acelasi fel cu diferenta ca dupa ce stingem cu Cognac, adaugam o lingura de reductie de vin rosu, amestecam cu grija, fierbem inca 3-4 minute, adaugam o lingura de smantana de gatit LADORNA de 32% pentru ca aceasta smantana este foarte cremoasa, firbem inca 2 minute si asezam sosul pe o farfurie.
 


Caramelizarea merelor trebuie facuta cu multa grija pentru ca acestea sa nu se destrame.Procedam in acelasi fel doar ca stingem merele cu Riesling Cuveé d’Excellence de la Vinarte, mai fierbem circa 3-4 minute, presaram cu piper negru proaspat macinat si scoatem merele pe o farfurie.
Acum vine lucrul cel mai delicat, si-anume prajirea ficatului. Trebuie sa incingem ulei abundant intr-o tigaie antiaderenta si frigem ficatul pe ambele parti timp de 3-4 minute, nu mai mult! Succesul ficatului consta in temperatura inalta a uleiului. Scoatem ficatul, il saram putin si compunem farfuria pentru servire.
Servim acest preparat cu Riesling Cuveé d’Excellence de la Vinarte, rece.
Respectati toti pasii retetei si mai ales timpii; nu fierbeti, caramelizati sau frigeti mai mult decat ceea ce v-am scris mai sus.

Degustare placuta dragilor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu