miercuri, 22 iulie 2015

Muschi de vita cu sos de visine si aroma de Merlot



A consuma carne de vita de inalta calitate este dorinta multora dintre noi. Cand ne gandim la carnea de vita, indiferent ca vorbim de muschi, T-bone sau oricare carne de vita de inalta calitate, ne imaginam o friptura suculenta de un rosu aprins, preparata la sange sau o carne ceva mai facuta de o culoare usor mai inchisa dar la fel de gustoasa. Am dreptate, nu-i asa?



Am convingerea ca este subiectiv sa judec drept cea mai buna carne, cea ‘’facuta la sange’’ mai degraba decat cea ‘’facuta bine’’ si tocmai din acest motiv, cand aveti musafiri a caror gusturi nu le cunoasteti, este bine sa ii intrebati inainte ce anume prefera.
Voi v-ati intrebat vreodata ce este in spatele unui preparat excelent de vita sau care sunt criteriile pentru a obtine un asemenea preparat? Hai sa vedem impreuna!

Exista 5 criterii pentru a obtine excelenta in prepararea carnii de vita, dupa cum urmeaza:
·         Tipologia de carne – este foarte importanta alegerea carnii, adica rasa bovina pentru a avea cea mai buna taietura de carne de preparat si este dificil pana si pentru un Chef cu experienta sa se orienteze in multitudinea de rase bovine cu carne de masa. Din propria-mi experienta, cred ca printre cele mai bune tipologii de carne de vita este Black Angus, Angus care provin la origine din Scotia, Chianina care provine din Regiunea Toscana,Boueuf de Chalosse care provine din Pirenei si Santa Gertrudis care provine atat din Texas, cat si din America de Sud, Africa si cateva tari din Europa. Am vorbit de friptura intrucat este una din taieturile cele mai nobile ale carnii de vita dar in realitate carnea de vita se preteaza la prepararea unei multitudini de preparate si ar fi gresit sa gandim ca toate rasele bovine au acelasi randament pe gratar sau in bucatarie in general.
·         Maturarea – maturarea carnii este procesul cel mai important din preparare si permite ca aceasta sa fie mai gustoasa.Este fundamental pentru o maturare corecta, ca aceasta sa fie facuta pentru o bucata intreaga, nicidecum portionata pentru ca carnea nu trebuie sa isi piarda din sucul propriu.
·         Prepararea – stim ca gusturile sunt gusturi insa cateva reguli pentru prepararea carnii de vita, trebuie respectate si luate in considerare.Carnea rosie se serveste de obicei la sange dar si facuta bine, in functie de reteta si de gusturi. Un bun obicei este sa controlam carnea cu termometrul special, la temperaturii ‚’inimii’’ carnii si este foarte important sa punem sare mare doar cand carnea este gata pentru a evita pierderea lichidelor ceea ce comporta intarirea acesteia.
·         Taierea – daca preparam carnea acasa, imediat dupa ce aceasta este gata o punem deoparte inainte de taiere si o lasam sa se ‚’odihneasca’’ intr-un strat de aluminiu alimentar. In felul acesta vom permite ca sucurile din carne sa se redistribuiasca in interior si muschiul se va ‚’relaxa’’.Sunt suficiente cateva minute dar daca avem bucati mai mari, putem lasa carnea si timp de 10 minute circa.
·         Prezentarea preparatului – aceasta este partea in care Chef-ul sau cine prepara carnea de vita se poate exprima in cel mai bun mod, partea unde isi poate exprima fantezia si creativitatea pentru a-si lasa clientii sau oaspetii fara cuvinte. Putem servi carnea de vita cu garnituri clasice sau cu sosuri speciale cu diferite arome, sosuri care sunt usor de preparat.
Cam acestea sunt cei 5 pasi fundamentali pentru a prepara carnea de vita ca pe o opera de arta.
Dar haideti sa vedem ce anume am preparat eu astazi din carnea de vita.
Ingrediente pentru 2 persoane:
400 gr muschi de vita de cea mai buna calitate
10 ml de Merlot Rezerva Prince Mircea de la Vinarte
Sare mediteraneana
Ulei
Ingrediente pentru sosul de visine:
20 de visine
20 gr unt LADORNA de 80%
1 lingurita de zahar brun
1 strop de Cognac
1 lingura de reductie din vin rosu ( reteta o gasiti aici pe blog )
2 linguri de smantana de gatit LADORNA de 32%
Ingrediente pentru decorare:
Cateva rotite de ceapa rosie caramelizata ( reteta o gasiti aici pe blog )
Cateva boabe de piper rosé si o frunza de patrunjel verde.

Preparare:
Ca de obicei ne pregatim inainte de toate, ingredientele din care vom gati, in asa fel incat sa le avem la mana pe toate si preparam sosul de visine, dupa cum urmeaza:
Incingem o craticioara cu peretii grosi cu untul, adaugam visinele si zaharul si le caramelizam timp de 4-5 minute, dupa care stingem cu putin Cognac, fierbem 2 minute circa si apoi adaugam lingura de reductie din vin rosu; fierbem alte 2 minute si adaugam smantana de gatit.Dupa alte 2 minute, dam la o parte de pe foc si scoatem sosul pe o farfurie calda.
Incingem o tigaie cu peretii grosi cu ulei de masline si frigem muschiul de vita cate 3-4 minute pe ambele parti, stingem cu Merlot Rezerva Prince Mircea si ma tinem pe foc circa 3 minute, intorcand carnea pe ambele parti de mai multe ori. O lasam sa se ‚’odihneasca’’ cateva minute, o taiem in felii subtiri si compunem farfuria.
Bine inteles ca servim acest preparat cu Merlot Rezerva Prince Mircea.
Voilà minunatia de astazi, degustare placuta si nu uitati: materia prima de calitate, face ca preparatele noastre sa fie de excelenta!
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu