luni, 20 iulie 2015

Risotto cu dovlecei, Emmental si parfum de vin



Orezul preparat in stil italian este extraordinar si poate fi preparat rapid, cu orice avem prin dispensa sau camara. De aceasta data impartasesc cu voi, aceasta reteta care pe cat de simpla de preparat, pe atat de eleganta si sofisticata ca arome.


Ingrediente pentru 2 persoane
150 gr orez Arborio, Carnaroli, Vialone sau Roma
1 dovlecel
500 ml supa vegetala
1 catel de usturoi
50 gr unt LADORNA 80%
1 pahar de vin alb Riesling Cuveé d’Excellence de la Vinarte
50 gr Grana Padano
35 gr Emmental LADORNA
2 linguri de smantana de gatit LADORNA de 32%
1 lingura reductie de vin rosu (reteta o gasiti aici pe blog )
Ulei extravirgin de masline
1 lingurita patrunjel tocat marunt
Sare
1 varf de cutit de praf de nucsoara
Preparare:
Mai intai vom prepara supa vegetala cu 1 morcov, o ceapa si eventual o bucata mica de telina si o fierbem pana cand supa va capata o culoare frumoasa galbuie. Daca aveti condiment de casa, puteti prepara supa dintr-un litru de apa si o lingura de condiment. Intr-o tigaie antiaderenta vom cali ceapa in putin ulei extravirgin de masline iar cand ceapa va prinde o culoare usor aurie, adaugam dovlecelul ras si usturoiul tocat marunt sau zdrobit. Inblonzim si orezul la foc mic si stingem cu 1 pahar de vin alb. Eu am folosit Riesling Cuveé d’Excellence de la Vinarte, care are o aroma excelenta. Are o culoare galben pai, cu retrogust de citrice si completat de un retrogust de salcam si flori de lamaita. Asteptam sa se evapore vinul si apoi adaugam putin cate putin din supa, pana cand nu obtinem consistenta pe care ne-o dorim. Potrivim de sare si adaugam foarte putina nucsoara si apoi adaugam smantana, patrunjelul tocat marunt, Emmentalul si Grana Padano rase. Amestecam bine si oprim focul, lasand orezul acoperit pentru ca aromele sa se poata amesteca bine. Este excelent servit cal insa este foarte bun si rece, bine inteles daca il servim rece, nu va mai fi cremos. Pentru decoratia pe care o vedeti, folosim cateva felii foarte subtiri de cartofi: le asezam pe o farfurie, presaram cu Grana Padano Galbani si punem farfuria la cuptorul cu microunde, pana cand aceste felii vor deveni chipsuri. Eu astazi le-am vrut mai rosiatice si voilà rezultatul.


Am ales sa servesc acest orez cu Riesling Cuveé d’Excellence de la Vinarte, vin despre care v-am scris cateva cuvinte mai sus.
Zilele urmatoare va voi impartasi si alte retete care au ca baza dovleceii si branzeturile fine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu