miercuri, 8 iulie 2015

Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa



Educatia alimentara pune bazele unui corect regim dietetic, indispensabil pentru organismul nostru si pentru mentinerea starii de sanatate.
Regulile unei bune educatii nutritionale, ar trebui urmate de catre toti insa paradoxal, in tarile industrializate o buna parte a populatiei, inregistreaza o doza insuficienta a unor micronutrienti esentiali, datorita tendintei de a manca mult si prost. Haideti sa vedem cateva sfaturi simple de educatie alimentara pentru a invata sa mancam sanatos si corect. 


Plinul de energie cu micul dejun!

Pentru a incepe bine ziua, micul nostru dejun este fundamental si acesta ar trebui sa contina:

-          Un aliment bogat in proteine, ca de exemplu: iaurt, lapte, urda, branza degresata sau jambon degresat
-          Un aliment pe baza de carbohidrati, cum ar fi: paine, biscuiti, piscoturi, cereale, miere sau gem
-          O bautura care sa integreze aportul de lichide, precum ceai, apa sau suc de fructe
-          Un fruct

O gustare sanatoasa intre micul dejun si pranz

Aceste gustari ne ajuta sa oferim organismului nostru, energia si nutrientii necesari. Este foarte importanta diversificarea alegerilor pentru mentinerea unei diete echilibrate pentru a nu ne compromite apetitul pentru pranz. Gustarea inteligenta este reprezentata de ceva nutritiv precum:

-          Un aliment pe baza de carbohidrati
-          Un suc de fructe
-          Un fruct sau un puré de fructe

Gustarea de dupa amiaza

Intervalul dintre pranz si cina fiind destul de lung, este foarte sanatos ca cei mici sa consume gustarea de dupa amiaza.Aceasta trebuie reglementata in baza activitatii fizice a copilului dar in acelasi timp, nu trebuie sa fie o gustare care sa dea multa bataie de cap digestiei.Cantitatile si tipul de gustare sunt diferite in baza varstei si caracteristicilor fiecarui copil.
Iata cateva idei:

-          Milkshake cu fructe
-          Paine cu gem / rosii / miere
-          Iaurt
-          Lapte sau iaurt cu cereale
-          O felie mica de pandișpan sau chec
-          Lapte si biscuiti
-          Pesmeti si suc de fructe
-          Paine cu ciocolata
-          Salata de fructe
-          O portie mica de inghetata

Consumati peste cel putin de doua ori pe saptamana!

Pestele este considerat privind continutul de proteine, la acealsi nivel cu carnea insa cu avantajul de a fi mai usor masticabila, dar mai ales mai usor digeribila.Contine proteine, lipide si este foarte bogat in fosfor, iod, vitaminele A si D si grasimi polinesaturate, in special Omega 3. Acestea din urma sunt utile organismului nostru in preventia bolilor cardiovasculare iar lipsa acestora din alimentaria celor mici la varsta scolara, poate compromite concentratia.

Ce sa mancam la cina?

Cina reprezinta momentul de reechilibrare a zilei alimentare a celor mici, in consecinta trebuie sa fie alcatuita din alimente diferite fata de cele consumate la pranz. Se recomanda o masa usoara si foarte digeribila, mai ales ca cina este consumata inainte de o perioada de inactivitate fizica, si-anume somnul.
O buna cunoastere din partea parintilor a unui meniu scolar, le va permite sa aleaga cina cea mai oportuna.

Hai sa consumam in mod regulat cereale!

Si consumul cerealelor este foarte important pentru organism iar cand vorbesc de cereale, ma gandesc la fiecare tipologie de bob din spice si derivatele acestora, dupa cum urmeaza: orez, porumb, orz, grau, secara, ovaz, quinoa, hrisca, cous cous, paine si paste fainoase. Cerealele, mai ales cele integrale, sunt o sursa importanta de carbohidrati, proteine, fibre, vitaminele B si E, fier, magneziu, zinc si seleniu. A consuma prioritar cerealele integrale este foarte important datorita faptului ca aduc avantaje enorme sanatatii, riducand in acelasi timp riscul bolilor cronice, datorita substantelor prptectoare.

Fructe si legume: cel putin 5 portii pe zi!

Fructele si legumele sunt alimente pretioase atat pentru noi cat si pentru cei mici, pentru ca sunt bogate i oligoelemente, vitamine si fibre si inafara de toate acestea, sunt utile in ai invata pe cei mici sa mestece corect. Daca celor mici nu le plac legumele, apelam la fantezia noastra in a preparara retete atractive pentru ei si in acelasi timp implicandu-i in procesul de achizitionare a legumelor si in prepararea acestora.

De ce fructe si nu desert la sfarsitul mesei?

Fructele sunt o excelenta sursa de apa, vitamine, saruri minerale, acizi organici si fibre: prin urmare, dupa  o masa care contine deja toate elementele nutritive, consumul unui desert care contine zaharuri si grasimi inseamna dezechilibrul in sensul cantitativ al mesei. Daca cei mici invata de la o varsta frageda sa apreciere dulcele natural al fructelor, va dobandi bune obiceiuri alimentare care il vor face capabil sa isi limiteze singur consumul zaharurilor atunci cand ii vor fi propuse sub diferite forme.

Nu doar nutritie … si activitate fizica!

O alimentatie corecta si echilibrata constituie un element esential al vietii cotidiene, dar pentru a favoriza o dezvoltare completa a organismului si pentru  a mentine un status de sanatate optima, atunci este necesar sa combinam alimentatia corecta cu activitatea fizica. Trebuie sa incercam sa facem zilnic activitate fizica si pentru a fi constanti, trebuie sa alegem o activitate care ne place. Excesul de calorii si lipsa de miscare, pot determina o crestere in greutate insa o activitate fizica moderata, ajuta sa ardem caloriile in exces. Si nu, nu este nevoie sa fim atleti penttr a face putina miscare!

Ceea ce nu trebuie sa facem in alimentatia celor mici:
-          Sa nu le dam prajeli
-          Sa nu le dam junk food
-          Sa nu le facem portii excesive
-          Sa nu le dam sucuri cu coloranti

Si ca sa inchei, un mic secret pe care il aplic in viata mea de mai bine de 20 de ani: in fiecare dimineata consumati o lingurita de ulei extravirgin de masline, inainte de paharul de apa si inainte de cafea.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu