luni, 10 august 2015

Crema Grana Padano cu joben de dovlecel umplut cu pesto de busuioc si pesto rosu cu migdale amare



Am acceptat provocarea Electrolux Romania de a participa la concursul Taste of Roma, aceasta fiind reteta mea dedicata pentru concurs. Totodata, le urez mult succes tuturor colegilor bloggeri, amanti ai aromelor italienesti!

Italia detine peste 80% din patrimoniul istoric si cultural al lumii dar detine si primatul in patrimoniu agroalimentar. Una dintre excelentele italiene este Grana Padano care se mandreste cu o istorie milenara. S-a nascut in abatia din Chiaravalle unde era produs in cazane speciale in interiorul manastirilor, care pot fi considerate primele fabrici de branzeturi din Italia. Grana Padano este ‚’sora’’ cu Parmiggiano Reggiano, ambele nascandu-se pe la sfarsitul anului 1300. Calugarii au botezat branza cu numele ‚’caseus vetus’’, adica branza veche si au creat-o din necesitatea de a avea un produs pe care il puteau lua cu ei in lungile pelerinaje, fara ca acesta sa se strice. Datorita caracteristicii, primeste numele de ‚’grana’’. Abia in anul 1951 producatorii semneaza un acord la Stresa prin care se stabilesc norme stricte privind denominarea si indicatiile pentru aceste branzeturi.Tot cu aceasta ocazie s-a stabilit distinctia dintre Grana Padano si Parmiggiano Reggiano, urmand ca in 1954 sa fie stabilite normele de tutela pentru denominarile de origine controlata. Restul este istorie moderna, astazi din aceste branzeturi ajungandu-se sa se prepare o multitudine de minunatii, pana si deserturi iar eu ma simt norocoasa pentru ca am avut ocazia sa gust Grana Padano sub toate formele. Astazi din consortiu fac parte 140 de producatori, 155 de companii care matureaza branza, 182 de companii care confectioneaza, zona de consortiul extinzandu-se pe 32 de provincii, insa numai in 13 dintre acestea este concentrata productia propriu-zisa.

Si astazi, actorul principal al retetei mele este tocmai Grana Padano. In urma cu multi ani de zile, am mancat la faimosul restaurant La Giara din Taormina, un preparat experimental. Fusesem intrebata de catre ospatar daca la felul intai doresc ceva à la carte sau as dori ceva experimental. Fiind inebunita dupa tot ceea ce este nou, bine inteles ca am acceptat provocarea de a degusta ceva nou, experimental in locul faimoaselor paste '’taglioni al limone’’ dupa care au inebunit rand pe rand, Ava Gardner, Sophia Loren, Liz Taylor sau Robert De Niro. Era o crema preparata din Parmezan, foarte delicata si extrem de delicioasa. Nu am avut curajul sa intreb de procedeul de preparare dat fiind luxul locului, clientela si oricum, nu cred ca as fi fost satisfacuta la acest capitol.



De-a lungul timpului am preparat in fel si chip crema, pana cand am ajuns zic eu la o formula care mie imi place nespus de mult. Iata reteta mea:
Cantitate pentru 6 persoane.
Ingrediente pentru crema de Grana Padano:
300 gr de Grana Padano Galbani ras
300 ml de smantana de gatit LADORNA de 32%
450 ml lapte LADORNA de 3,5%

Ingrediente pentru pesto de busuioc:

15 frunze de busuioc foarte proaspete
½ catel de usturoi roz
10-15 ml de ulei extravirgin de masline
1 lingurita de Grana Padano ras
Daca pesto-ul va fi prea dens, adaugam foarte putina apa fierbinte
Foarte putin rosu proaspat macinat
Ingrediente pentru pesto-ul rosu:

1 ardei gras rosu
1 lingura de migdale amare macinate
½ catel de usturoi roz
1 rosie medie coapta la cuptor
Cateva picaturi de Cognac
Un varf de cutit de sare
10-15 ml ulei extravirgin de masline
Ingrediente pentru jobenul de dovlecel:

6 bucati de dovlecel taiat la 4 cm circa pe lateral
6 felii fine de branza Mozzarella
Sare

Preparare:
Mai intai de toate, vom prepara cele 6 jobene de dovlecel. Spalam dovleceii, ii uscam intr-un stergar curat de bucatarie, dupa care ii taiem cum am mentionat mai sus. Apoi decupam cu ajutorul unui cutit cu varful subtire de jur imprejur, lasand circa un centimetru de ‚’perete’’, incrustam miezul in patru, apoi il eliminam cu ajutorul unei lingurite. Procedam in acest fel cu toate cele 6 bucati de dovlecel.Intre timp punem apa la incalzit cu putina sare. Pregatim un alt recipient cu apa rece si cuburi de gheata. Cand apa da in clocot, fierbem rand pe rand toate cele 6 jobene de dovlecel in apa sarata, timp de 4-5 minute. Scoatem bucata de dovlecel si o bagam in apa rece cu gheata.In felul acesta fiecare bucata va fi comestibila si isi va recapata culoarea de la socul termic. Le tinem timp de 7-8 minute in apa cu gheata, dupa care le punem pe o strecuratoare intinsa sa se scurga.
Punem la cuptor preincalzit la 180 de grade, ardeiul gras rosu si o rosie medie.Ardeiul trebuie sa stea pana cand coaja ii devine de o culoare inchisa, dupa care il scoatem si il punem sub sare ca sa ii putem elimina mai usor coaja. Rosia o vom tine la cuptor circa 10-12 minute, dupa care o scoatem si o lasam sa se raceasca.
Intre timp vom prepara pesto-ul de busuioc.Asa cum ati putut observa din lista de ingrediente, nu este un pesto clasic, ci unul ‚’usor’’. Prepararea acestuia este foarte simpla: adaugam intr-un robot de bucatarie toate ingredientele si mixam pana cand obtinem un sos omogen. In cazul in care este prea dens, adaugam putina apa fierbinte, il scoatem din robot intr-un recipient de portelan si il lasam sa se ‚’odihneasca’’ si spalam robotul pentru ca mai avem nevoie de el.
Acum vom prepara pesto-ul rosu, iar mai intai, eliminam coaja si samburii rosiei pe care am copt-o in cuptor, apoi adaugam toate ingredientele in robotul de bucatarie si mixam pana cand obtinem o compozitie cremoasa. Potrivim de sare si punem la ‚’odihna’’ si acest pesto. As dori sa mentionez ca este impetuos necesar ca la aceste pesto-uri eu folosesc numai ulei extravirgin de masline, acum folosind un ulei senzational pe care l-am primit de curand in dar din Puglia: Podere Belmantello.
Si acum putem incepe prepararea reginei acestei retete. Punem intr-o oala antiaderenta laptele si smantana la foc mic si le lasam pana cand vor da in clocot. Dam la o parte de pe sursa de foc si cu ajutorul unui tel manual, incorporam putin cate putin Grana Padano-ul ras. Cand am adaugat toata cantitatea, mixam crema cu ajutorul unui blender pana cand obtinem o crema omogena. Datorita faptului ca Grana Padano este deja sarat, aceasta crema nu necesita nici un adaos de sare, este perfecta asa.
Va trebui sa avem rabdare sa se raceasca crema pentru ca se serveste rece dar intre timp, putem prepara jobenele de dovlecel, in felul urmator. Asezam cu grija sa nu se rupa, in fiecare joben 1 felie de branza Mozzarella, in asa fel incat sa cream doua compartimente, la fel ca la o floare. Intr-un compartiment vom adauga putin pesto de busuioc iar in celalalt, vom adauga putin pesto rosu. Cand crema va fi rece, adaugam in farfuriile de servit crema iar in mijlocul fiecarei farfurii, cate 1 joben de dovlecel, ornat cu o frunzulita mica de busuioc. Macinam deasupra piper multicolor si voilà minunatia. Alaturi de lingura, asezam si o furculita si un cutit pentru a facilita consumul jobenului de dovlecel.

Veti simti in palat o multitudine de arome fine, cu retrogustul piperului multicolor, o feerie a aromelor si daca tema concursului este gustul italian, am reprodus la servire si steagul peninsulei italice de care personal sunt foarte legata si pe care o iubesc nespus!

Pana data viitoare, a voastra
Gabriella
 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu