Sunt preparate
care povestesc prin ingredientele lor, istoria unei tari. Unul dintre aceste
preparate este Paella, emblema gastronomica a Spaniei. Bine inteles ca ar fi
reductiv sa vorbim despre acest preparat ca unic reprezentant al vastei culturi
gastronomice spaniole si deschizand o mica paranteza, Paella s-a nascut ca un
preparat smerit a bucatariei populare din campiile comunitatii Valenciane,
bogata in orez si peste datorita lacului Albufera, bogata in pasari, rate si
iepuri. Era preparat de mainile
pricepute ale gospodinelor din ce aveau la dispozitie in bucatarie.
Abia spre
sfarsitul secolului al XIX-lea au inceput sa pregateasca si si sa se serveasca
Paella in chioscurile de pe plajele din Alicante si Valencia, urmand sa se
raspandeasca incetul cu incetul in toata Spania. Asadar este chiar ca acest
preparat gustos este o specialitate regionala din Valencia, care a furat la
propriu numele recipientului ‚’Paella’’ in care era preparat. Este vorba despre
o tigaie larga si adanca din fier cu doua manere, care era utilizata pentru
pregatirea diferitelor preparate bazate pe orez paste fainoase. Adancimea
acestei tigai este de circa 5-6 centimetri in timp ce diametrul este diferit in funtie de
cantitatea preparatelor si numarul mesenilor. O sa va intrebati daca adevarata
Paella este din carne sau din peste, lucru care ii confunda oarecum pe turistii
infometati de aceasta delicatesa. Se stie ca prima Paella a fost preparata din
legume dar in casele nobililor, servitorii aveau obiceiul de a utiliza
resturile domnilor pentru propriile preparate si acest obicei probail ca a
contaminat de-a lungul anilor, prepararea specialitatii. In Spania exista cel
putin 100 de retete diferite de Paella insa printre cele mai cunoscute se
numara cea cu fructe de mare, numita Paella con mariscos, considerata Paella
din antonomasie, urmand cele cu carne si legume.
Astazi, Paella
este unul dintre cele mai iubite si cunoscute preparate spaniole in toata
lumea.
Din punct de
vedere etimologic, cuvantul ‚’paella’’ deriva din latina ‚’patella’’, cuvant
din care deriva ‚’padella’’ in limba italiana.La inceputurile sale, preparatul
se numea ‚’arros a la paella’’ sau orez la tigaie dar cu timpul s-a afermat
utilizarea termenului ‚’paella’’ iar tigaia se numeste ‚’paellera’’.
Asa cum am
scris mai sus, Paella cu fructe de mare este probabil versiunea cea mai
apreciata si bogata a preparatului spaniol. Delicios si generos este preparatul
adecvat pentru o serata cu prietenii sau cu familia, o serata unde mancarea
devine protagonista.
Am ales sa
prepar o Paella cu fructe de mare, careia i-am dat tocul meu personal.
Ingrediente
pentru 4 persoane:
350 gr fructe
de mare de la Ocean Fish ( scoici, creveti, caracatita baby, inele de calamar
10 creveti
mari Vannamei de la Ocean Fish
1 ardei gras
rosu
5-6 feliute de
ardei iute rosu
1 ceapa
2 catei de
usturoi
½ cutie de
rosii decojite sau 5 rosii de marime medie
400 gr orez
1 plic de sofran
1 plic de
condiment special ‚’Paellero Marinera’’
Ulei
extravirgin de masline
10 ml vin rosé
Terase Danubiene de la Vinarte
1 lingurita de
boia de ardei afumata
4 felii de
Limette
Coaja rasa de
la 1 Limette
Sare
1-1,5 litri supa
de peste
Mai intai curatam
ceapa, usturoiul si ardeiul gras rosu, tocam ceapa si usturoiul, ardeiul il
taiem in cubulete si le calim in Paellera. Dupa circa 5-6 minute, adaugam
caracatita baby si inelele de calamar taiate in bucatele de circa 2 cm, le
calim alaturi de prima compozitie timp de 2 minute, stingem cu putin vin rosé
Terase Danubiene de la Vinarte, fierbem inca 3 minute circa si dam la o parte.
Intr-o alta
tigaie incingem putin ulei extravirgin de masline si tragem la tigaie crevetii
cocktail si crevetii mari, timp de 2 minute si le dam la o parte.
Punem din nou
pe foc Paellera, adaugam orezul si amestecam cu grija, dupa cateva minute
adaugam rosiile si adaugam putina supa de peste, sofranul, plicul de condiment
Paellero Marinera si boiaua de ardei afumata. Fierbem la foc mic si verificam
din cand in cand orezul. Potrivim de sare si cand este aproape gata, adaugam
scoicile, fierbem 2 minute si adaugam crevetii cocktail si
crevetii mari. Mai adaugam putina supa de peste, cateva picaturi de LImette,
iar cand orezul este gata, oprim focul si acoperim Paellera cu un stergar curat
de bucatarie lasand-o sa se odihneasca timp de circa 10-15 minute, timp in care
se va ‚’retrage’’ sucul in care a fiert in orez.
Eu am ales sa servesc Paella mea de astazi intr-un mod
creativ, cu o felie de Limette si coaja rasa de Limette. Am asociat la aceasta
minunatie, un pahar de vin rosé Terase Danubiene de la Vinarte, ‚’mariajul’’
acesta fiind perfect. Este un vin de o culoare roz intens, cu reflexii aramii.
Are retrogust de fructe de padure coapte, cirese, capsuni si note condimentate.
Are un gust sec, plin si usor acid.Il putem consuma proaspat sau invechit intre
1 an si 2 ani, dar intotdeauna la temperatura de 12 grade.
Nu uitati: cu
cat este pestele mai proaspat si supa de peste mai gustoasa, cu atat mai buna
va fi Paella, totul este sa respectam pasii de preparare.
Si ca de obicei: pentru o viata sanatoasa,
folositi numai ingrediente de calitate!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu