duminică, 9 august 2015

Paella cu fructe de mare



Sunt preparate care povestesc prin ingredientele lor, istoria unei tari. Unul dintre aceste preparate este Paella, emblema gastronomica a Spaniei. Bine inteles ca ar fi reductiv sa vorbim despre acest preparat ca unic reprezentant al vastei culturi gastronomice spaniole si deschizand o mica paranteza, Paella s-a nascut ca un preparat smerit a bucatariei populare din campiile comunitatii Valenciane, bogata in orez si peste datorita lacului Albufera, bogata in pasari, rate si iepuri. Era preparat de mainile  pricepute ale gospodinelor din ce aveau la dispozitie in bucatarie.
Abia spre sfarsitul secolului al XIX-lea au inceput sa pregateasca si si sa se serveasca Paella in chioscurile de pe plajele din Alicante si Valencia, urmand sa se raspandeasca incetul cu incetul in toata Spania. Asadar este chiar ca acest preparat gustos este o specialitate regionala din Valencia, care a furat la propriu numele recipientului ‚’Paella’’ in care era preparat. Este vorba despre o tigaie larga si adanca din fier cu doua manere, care era utilizata pentru pregatirea diferitelor preparate bazate pe orez paste fainoase. Adancimea acestei tigai este de circa 5-6 centimetri in timp ce  diametrul este diferit in funtie de cantitatea preparatelor si numarul mesenilor. O sa va intrebati daca adevarata Paella este din carne sau din peste, lucru care ii confunda oarecum pe turistii infometati de aceasta delicatesa. Se stie ca prima Paella a fost preparata din legume dar in casele nobililor, servitorii aveau obiceiul de a utiliza resturile domnilor pentru propriile preparate si acest obicei probail ca a contaminat de-a lungul anilor, prepararea specialitatii. In Spania exista cel putin 100 de retete diferite de Paella insa printre cele mai cunoscute se numara cea cu fructe de mare, numita Paella con mariscos, considerata Paella din antonomasie, urmand cele cu carne si legume.

Astazi, Paella este unul dintre cele mai iubite si cunoscute preparate spaniole in toata lumea. 

Din punct de vedere etimologic, cuvantul ‚’paella’’ deriva din latina ‚’patella’’, cuvant din care deriva ‚’padella’’ in limba italiana.La inceputurile sale, preparatul se numea ‚’arros a la paella’’ sau orez la tigaie dar cu timpul s-a afermat utilizarea termenului ‚’paella’’ iar tigaia se numeste ‚’paellera’’.
Asa cum am scris mai sus, Paella cu fructe de mare este probabil versiunea cea mai apreciata si bogata a preparatului spaniol. Delicios si generos este preparatul adecvat pentru o serata cu prietenii sau cu familia, o serata unde mancarea devine protagonista.
Am ales sa prepar o Paella cu fructe de mare, careia i-am dat tocul meu personal.

Ingrediente pentru 4 persoane:

350 gr fructe de mare de la Ocean Fish ( scoici, creveti, caracatita baby, inele de calamar
10 creveti mari Vannamei de la Ocean Fish
1 ardei gras rosu
5-6 feliute de ardei iute rosu
1 ceapa
2 catei de usturoi
½ cutie de rosii decojite sau 5 rosii de marime medie
400 gr orez
1 plic de sofran
1 plic de condiment special ‚’Paellero Marinera’’
Ulei extravirgin de masline
10 ml vin rosé Terase Danubiene de la Vinarte
1 lingurita de boia de ardei afumata
4 felii de Limette
Coaja rasa de la 1 Limette
Sare
1-1,5 litri supa de peste 

Mai intai curatam ceapa, usturoiul si ardeiul gras rosu, tocam ceapa si usturoiul, ardeiul il taiem in cubulete si le calim in Paellera. Dupa circa 5-6 minute, adaugam caracatita baby si inelele de calamar taiate in bucatele de circa 2 cm, le calim alaturi de prima compozitie timp de 2 minute, stingem cu putin vin rosé Terase Danubiene de la Vinarte, fierbem inca 3 minute circa si dam la o parte.
Intr-o alta tigaie incingem putin ulei extravirgin de masline si tragem la tigaie crevetii cocktail si crevetii mari, timp de 2 minute si le dam la o parte.
Punem din nou pe foc Paellera, adaugam orezul si amestecam cu grija, dupa cateva minute adaugam rosiile si adaugam putina supa de peste, sofranul, plicul de condiment Paellero Marinera si boiaua de ardei afumata. Fierbem la foc mic si verificam din cand in cand orezul. Potrivim de sare si cand este aproape gata, adaugam scoicile, fierbem 2 minute si adaugam crevetii cocktail si crevetii mari. Mai adaugam putina supa de peste, cateva picaturi de LImette, iar cand orezul este gata, oprim focul si acoperim Paellera cu un stergar curat de bucatarie lasand-o sa se odihneasca timp de circa 10-15 minute, timp in care se va ‚’retrage’’ sucul in care a fiert in orez.

Eu am ales sa servesc Paella mea de astazi intr-un mod creativ, cu o felie de Limette si coaja rasa de Limette. Am asociat la aceasta minunatie, un pahar de vin rosé Terase Danubiene de la Vinarte, ‚’mariajul’’ acesta fiind perfect. Este un vin de o culoare roz intens, cu reflexii aramii. Are retrogust de fructe de padure coapte, cirese, capsuni si note condimentate. Are un gust sec, plin si usor acid.Il putem consuma proaspat sau invechit intre 1 an si 2 ani, dar intotdeauna la temperatura de 12 grade.

Nu uitati: cu cat este pestele mai proaspat si supa de peste mai gustoasa, cu atat mai buna va fi Paella, totul este sa respectam pasii de preparare.
Si ca de obicei: pentru o viata sanatoasa, folositi numai ingrediente de calitate!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu