sâmbătă, 5 septembrie 2015

Condiment afumat din coji de rosii



Suntem in perioada in care preparam conservele pentru iarna si in bucataria mea, nu se arunca absolut nimic. Din aproape orice resturi se pot prepara condimente sau preparate cu care putem decora farfuriile noastre.

Am preparat deja prima transa de suc de rosii pentru ca in august gasim cele mai bune si mai gustoase rosii in piete. Dintr-o parte a cojilor prepar un condiment excelent iar dintr-o parte a resturilor, prepar o dulceata care poate fi folosita la prajituri.
Astazi va impartasesc pasii pentru a prepara condimentul, pasi care sunt simpli insa trebuie sa va inarmati cu multa rabdare.

Asezam in tavile pe care le vom folosi, hartie de copt de buna calitate ca sa nu se arda cojile, deasupra hartiei asezam resturile de coji si le dam la cuptor, la foc mic. Trebuie sa le verificati di 10 in 10 minute, pentru a evita sa se arda iar cand vor fi crocante intr-atat incat sa se sfarme intre degete, le scoatem si le firimitam cu mainile. Acele coji care nu le putem firimita, nu sunt gata si nu este bine sa le amestecam cu restul pentru ca se vor mucegai toate.

Cand este gata toata cantitatea pe care dorim sa o preparam, le verificam cu ajutorul mainilor uscate si le macinam. Eu le-am macinat in doua feluri: in bucatele mici si in pulbere, in felul acesta putandu-le folosi atat pentru condimentarea preparatelor mele, cat si pentru conserve sau ornamentare. Gustul este fabulos si foarte interesant: un gust de rosii de amestecat cu o aroma afumata.

In acelasi fel putem face condimente foarte gustoase din coji de vinete si dovlecei, iar cui ii plac gusturile habsburgice si din coji de mere.
Conservam condimentul in borcanase mici. Incercati si voi, merita efortul!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu