duminică, 13 septembrie 2015

Pe urmele ardeiului iute & Ardei iuti in ulei


Originile ardeiului iute au radacini antice, de mii si mii de ani in urma si ne duc in America Latina. Studiile specialistilor in botanica nu au reusit inca sa dea un nume exact locului unde au aparut primele specii, insa se crede ca au aparut in zonele de munte din Bolivia si in Brazilia.De-a lungul miilor de ani, ardeiul iute s-a raspandit cu ajutorul populatiilor native si a pasarilor in toata America Latina si in America Centrala. Primele plante de ardei iute, cel salbatic, avea fructe mici, rosii si rotunde. Raspandirea cultivarii domestice a fost determinata atat de gust si valoarea culinara cat si de cautarea caloriei in fructe mai mari, fata de speciile salbatice. 

Exista date care atesta existenta si folosinta ardeiului iute in America Latina inca din anul 7500 I.C si cu toate acestea, a ajuns in Europa abia in anul 1496 in urma celei de a doua expeditie a lui Cristofor Columb in Americi. Medicul de bord al expeditiei, Diego Alvarez Chanca de Siviglia era un foarte bun observator si mergand sa vada cum traiesc indigenii, a aobservat ca acestia foloseau ardeiul iute in orice preparat. In acest fel impreuna cu Columb descopereau mirodenia care mai tarziu avea sa fie cultivata in toata lumea. Cu toate acestea asteptarile castigului din negot cu aceasta noua mirodenie s-au demonstrat dezamagitoare datorita faptului ca ardeiul iute s-a aclimatizat foarte bine in batranul continent, putand fi cultivat pana si de catre populatia care nu isi putea permite sa achizitioneze mirodenii importate.
Se ipotizeaza ca, calugarii de la manastirea regala din Santa Maria de Guadalupe din Spania ar fi fost primii care au descoperit gustul picant al ardeilor si primii care l-ar fi folosit in preparatele lor. La inceput fusesera cultivati la manastiri, urmand ca semintele sa fie raspandite de catre calugarii voiajori, in toata Spania si Europa. Pe data de 20 mai 1498 cand exploratorul portughez Vasco da Gama a debarcat in India, ridicand o colonie comerciala in Goa a pornit raspandirea asiatica a ardeiului iute, astazi acesta din urma fiind cunoscut si apreciat in toata lumea, in multe culturi, intrand a face parte din traditii.
Descoperirea Americilor, odata cu sosirea lui Cristofor Columb in 1492, a revolutionat si schimbat toate canoanele lumii de atunci, punand capat unei epoci, si-anume epoca precolumbiana. In acea epoca au trait in Americi, diferite civilizatii si culturi si cu toate ca multe dintre acestea erau decazute in momentul sosirii europenilor, existau inca cateva care erau vitale si ne-au lasat multe lucruri mostenire. Printre cele mai cunoscute si evoluate civilizatii de atunci se numara Aztecii, Maya, Inca, Chibcha si Toltecii.
Datorita acestor civilizatii precolumbiane a reusit Cristofor Columb sa aduca in Europa animale dar mai ales legume, precum: rosiile, ardei, cartofii, porumbul, dovleacul pana atunci necunoscute dar si cacaoa. Printre toate acestea se gasea si ardeiul iute incas, numit ‚’Uchu’’numit de catre spanioli ‚’Pimiento de las Indias’’ si mai tarziu ‚’Aji’’ de catre peruani, un nume care astazi este foarte cunoscut. Si inchei in a va spune ca ardeiul iute era atat de apreciat de catre societatea Inca, incat a fost folosit pana si drept moneda de schimb.
Si acum va impartasesc reteta condimentului meu preparat din ardei iute si ulei, un condiment foarte usor de pregatit si care in Italia se prepara putin diferit de la zona la zona. 

Anul acesta am preparat condimentul din plantele noastre care sunt soiuri diferite insa fiecare are un gust specific.
Dupa ce culegem ardeii iuti, ii spalam cu grija, apoi ii uscam intr-un stergar de bucatarie si apoi ii taiem rondele cu ajutorul unei foarfeci de bucatarie. Cand am terminat, ii asezam in borcane ( trebuie sa fie pana la jumatatea borcanului ardeii iuti ) si umplem borcanele cu ulei. Lasam sa se aseze uleiul bine in borcane, daca este cazul completam si apoi inchidem ermetic. Le asezam la loc racoros la intuneric si nu deschidem borcanele cel putin 1 luna. 

Sunt extraordinari si putem folosi atat ardeii din ulei, cat si uleiul  pentru a condimenta preparatele noastre.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu