joi, 17 septembrie 2015

Sorbet din fructe cu Prosecco



Provenienta termenului ‘’sorbet’’ sau ‘’sorbetto’’ este controversata. Mai multi savanti cred ca termenul rezulta din cuvantul de origine araba ‘’sherbeth’’ care inseamna bautura rece. Altii insista asupra cuvantului de origine turca ‘’sharber’’, care inseamna a sorbi si altii ne indica verbul latin ‘’sorbeo-es-sorbui’’ ceea ce inseamna a sorbi sau a suge, a absorbi. Oricare ar fi adevarul, se pare ca numele vinie adoptat in Evul Mediu, drept onomatopeic derivand din sunetul care iesea din sorbirea bauturilor proaspete din fructe. Pentru prepararea acestor retete era indispensabila zapada care la acea vreme era conservata in mici pesteri izolate de straturi de paie.
Prin secolul al V-lea, poetul Simonide ne povestea ca ‘’la greci zapada se ingroapa vie, pentru ca vie sa se pastreze si sa dea har verii’’. Pe parcursul primelor secole a Evului Mediu, arta prepararii bauturilor inghetate aproape ca a fost uitata in pamanturile de la Apus.
Mai apoi in jurul celui de al IX-lea secol, arabii au reintrodus in Sicilia cunostintele de a prepara sorbetul. La acea vreme s-a descoperit ca sucul din fructe proaspete se ingrosa si se racea daca era amestecat intr-un recipient acoperit pe dinafara de zapada, iar mai apoi s-a inteles ca topirea zapezii putea fi incetinita daca venea amestecata cu sare. Toate aceste metode au adus schimbari remarcabile in prepararea bauturilor reci si a sorbetelor, iar mai tarziu a granitelor.
In retetarul nunit Kitab al-Tabikn din 1226,scris de catre Mohamad Al Baghdadi, se gaseau deja cateva retete sub numele de ‘’sherbeth’’.
Mai tarziu, in a doua jumatate a secolului al XVI-lea, obiceiul de a prepara sorbet s-a raspandit si s-a afermat in mai multe curti nobiliare europene printre care si familia de Medici care a inclus-o in meniurile festinelor.
Prima reteta scrisa a sorbetului italian a aparut in anul 1570 in cartea ‘’Opera’’ a lui Bartolomeo Scappi iar mai apoi in secolul al XVII-lea, sorbetul a cucerit burghezia italiana datorita noilor cunostinte tehnologice si al pretului inferior al ingredientelor. Mai tarziu un sicilian, pe numele sau Francesco Procopio dei Coltelli acelasi care a  deschis celebrul Café Procope in anul 1686, a obisnuit parizienii si a raspandit consumul sorbetelor speciale in randul burgheziei europene. Faima italianului devenise atat de mare, incat Ludovic al XIV-lea ii atribuise excluzivitatea pentru aprovizionarea curtii regale, cu ‘’apele inghetate’’.


Sorbet din zmeura si Prosecco

Cine stie de cate ori, gustand un sorbet delicios la o terasa sau in localul vostru preferat, v-ati intrebat care este secretul acestui deliciu?! Daca vreti sa va uimiti oaspetii sau persoana iubita cu un desert altfel care este si un excelent digestiv, urmati cativa pasi simpli in prepararea acestuia. Acest sorbet va va cuceri cu cu parfumul intens al zmeurei si cu gustul sau irezistibil si exaltat de picaturile de lamaie si Prosecco care ii confera o nota de gust in plus.
Ce mai asteptati ? Rasfatati-va cu o placere dulce!


Ingrediente pentru 2 persoane:

½ pahar de zmeura
200 ml de Prosecco
2 linguri de zahar
Zeama de la ½ lamaie

Preparare:

Asezam intr-un mixer de bucatarie zmeura, zeama de lamaie si zaharul si mixam pana cand obtinem o compozitie omogena. Adaugam cele 200 ml de Prosecco si mai mixam timp de cateva secunde.
Sorbetul este gata! Il asezam la firgider pana in momentul servirii. Se poate prepara si cu zmeura congelata, in cazul acesta se poate servi imediat.

Sorbet din ananas, menta si Prosecco

Va propun un alt sorbet care combina doua arome contrastante si delicioase: ananasul si menta piperita, un mix de gusturi intense care sunt exaltate de catre Prosecco.
Haideti sa vedem.

Ingrediente pentru 2 persoane:

4 felii de ananas
200 ml de Prosecco
7-8 frunze de menta piperita
30 ml de suc de ananas

Acest sorbet este mai delicios daca il preparam din ananas siropat la cutie decat din ananas proaspat.
Mixam ingredientele fara Prosecco si can dam obtinut o compozitie cremoasa, adaugam Prosecco si mai mixam timp de cateva secunde.
Punem la frigider pana in momentul servirii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu