miercuri, 28 octombrie 2015

Tartare de somon fumé cu tartar de rosii pe pat verde



In general cand se vorbeste despre ‚’tartare’’ vine indicat un aliment crud, taiat in cubulete mici, de obicei carne, peste sau legume insa originea acestui preparat, trebuie sa il cautam intr-un alt loc, departe de Franta sau Marea Britanie. De ce spun Franta si Marea Britanie ? Pentru ca majoritatea profanilor sunt convinsi ca tartar-ul provine dintr-una din cele doua tari mentionate. O legenda ne spune ca poporul nomad al tatarilor originari din Asia, asezau carnea din care mai apoi isi preparau cina sub saua cailor pentru a o inmuia. Ba mai mult de atat, se spune ca tatarii extrageau carnea si din caii bolnavi sau raniti. In felul acesta, obtineau dupa lungile zile de calarit, o hrana partial gatita pentru cina si hrana nu se irosea. 
Beaf steak-ul tartar s-a raspandit mai intai in Rusia si mai apoi, la inceputul lui 1900 a fost facuta cunoscuta in Franta de catre bucatarii din exil, urmand ca din Franta sa ia drumul lumii si facandu-se foarte cunoscuta.
Eu astazi am preparat un tartar nonconformist, preparatul meu de baza fiind somonul fumé. 

Ingrediente petru 2 persone:

150 gr de somon fumé de la Ocean Fish
1 felie de grapefruit taiata in  cubulete
Coaja de la ½ de grapefruit roz
Coaja de la 1 limette
Zeama de la ½ de limette si zeama de la mai putin de ½ de grapefruit
Putina pulbere de fenicul
Ingrediente pentru tartarul de rosii:

2 rosii medii
4 frunze de busuioc rosu tocat marunt
4 frunze de busuioc verde tocat marunt
1 lingurita de morcovi tocati marunt cu mixerul ( daca ii dati prin mixer, vor deveni precum firmiturile foarte mici de paine )
1 lingura de crema de ardei capia
Cateva picaturi de ulei extravirgin de masline
Sare


Ingrediente pentru crema din rosii verzi:

4 rosii verzi
1 lingurita de menta uscata
½ lingurita de piper boabe alb
½ lingurita de pulbere de fenicul
10 frunzulite mici de busuioc
4-5 frunze de menta piperita proaspata
1 lingura de ulei extravirgin de masline
Preparare:

Mai intai vom prepara crema din rosii verzi. Este cruda si foarte usor de preparat, dar gustul este divin.
Adaugam toate ingredientele intr-un mixer de bucatarie si mixam pana cand obtinem o crema omogena. In cazul in care nu se omogenizeaza bine, adaugam inca o lingura de ulei extravirgin de masline si o lingura de apa calda, apoi punem in frigider pana cand vor fi gata celelalte preparate.

Al doilea pas este tartarul de somon fumé: taiem somonul si grapefruitul in bucatele mici, radem coaja citricelor si adaugam zeama de citrice, amestecam usor si punem la frigider.

Si prepararea tartarului din rosii este foarte simpla: taiem rosiile in cubulete si indepartam parte moale cu seminte. Adaugam busuiocul tocat marunt si restul de ingrediente, la urma adaugand lingurita de ardei capia. 

Alegem farfuria dupa propriul plac, eu am ales forma patrata si asezam un cutter pad pe mijlocul farfuriei. La inceput vom aranja in cutter pad, tartarul de rosii si deasupra acestuia,tartarul de somon fumé. Dam la frigider pana la servire. ( cel putin 30-35 de minute ) La servire, in jurul tartarului vom aseza crema de rosii verzi.
Inafara gustului delicios, vom avea in farfurie o simfonie de culori.

La decorarea farfuriei, las imaginatia voastra sa se joace. Eu am decorat farfuria asa cum puteti sa vedeti din fotografii.

Am asociat preparatul meu cu Rosé Terase Danubiene de la Vinarte, un vin delicat care se potriveste de minune cu somnul fumé.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu