duminică, 20 decembrie 2015

Linzer-ul bunicii mele


Credeti ca este prea devreme sa vorbim despre Craciun si preparatele traditionale ale acestei splendide perioade a anului? Ei bine, nu si asta pentru ca noi femeile stim sa fim si foarte hotarate dar si ‚’canuta om sucit’’, atunci cand vine vorba despre meniul de Craciun. De cand ma stiu, perioada de Craciun ma face sa redevin in fiecare an copil si imi aduce in suflet acea bucurie imensa a sarbatorilor a preparativelor. Pregatesc dintotdeauna dulciurile de familie si de multi ani, dulciuri traditionale italienesti care sunt o nebunie. 


Daca ar trebui sa fac o clasificare, cu siguranta as pune pe primele locuri biscutii habsburgici insa va asigur ca este foarte greu sa il alegi pe cel preferat. Si ramanand in povestea traditiilor de familie, astazi va impartasesc reteta biscuitilor Linzer pe care ii prepara bunica mea. Se numesc biscuiti Linzer pentru ca sunt de origine din orasul Linz dar inainte de biscuiti s-a nascut tortul cu acelasi nume si se pare sa fie unul dintre torturile cele mai antice din lume, primele inscrisuri despre aceasta datand din anul 1653 intr-o carte de bucate austriaca.

Ingrediente:

500 grame faina
300 grame unt de calitate la temperatura camerei
200 grame nuca macinata
150 grme zahar pudra
2 plicuri zahar vanilat
3 linguri lapte
4 galbenusuri ou
Coaja rasa de la 1 lamaie
1 ou batut pentru a unge biscutii deasupra
50 grame nuca macinata amestecata cu 1 lingurita de zahar
Gem de zmeura pentru a lipi biscutii ( cat este nevoie )
Preparare:
Amestecam toate ingredientele si framantam pana cand obtinem o compozitie omogena. Impachetam cu folie alimentara aluatul si il punem la fridìgider, timp de 1 ora.
Incalzim cuptorul la 180 de grade. Taiem aluatul in felii de circa 4 cm si intindem din fiecare, cate o foaie de circa 4 mm inaltime, apoi taiem cu forma, in felul urmator: 1 forma normala si o forma cu gaura in mijloc, pentru a le putea lipi ulterior. Cand avem o tava, batem un ou si ungem deasupra formele de biscuite iar deasupra celui cu gaura, presaram amestecul de nuca cu zahar. Dam cuptorul la temperatura medie si introducem tava cu formele circa 6-8 minute, pana cand biscuitii vor prinde o culoare aurie. Continuam acest procedeu, pana cand terminam aluatul. Cand biscuitii se vor raci, ungem cu gem de zmeura si lipim deasupra un biscuite cu gaura iar cand am terminat, presaram o parte dintre ei cu zahar pudra sau ii putem presara pe toti.
 

Aceasta reteta a fost publicata pentru prima oara pe platforma Hobby Chef by Bilancia, a carei Brand Ambassador sunt. Urmariti-ma si pe www.hobbychef.ro!

Pana data viitoare, va doresc zile aromate!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu