marți, 22 decembrie 2015

Blinis cu caviar de somon Ikura sau aurul rosu al apelor



Indiferent ca le numim Ikura, Gorbuschka sau Manciuria sunt se pare cele mai bune oua de somon din lume si singurele care se pot lauda cu gradatia AA.
Sezonul de pescuit al somonului incepe in Alaska in luna iulie si se incheie in septembrie, perioada in care acestia se intorc pentru a depune ouale. In aceste luni, ouale sunt mature, mari precum perlele si culoarea lor este intre orange si rosu aprins.
Barcile  se intorc imediat dupa primele capturi la baze unde somonii sunt eviscerati si scoase minunatiile de caviar din membrana care le protejeaza. Aici la baze, oameni specializati sorteaza caviarul in functie de culoare, marime si consistenta stabilind care dintre acestea vor avea clasa A sau AA. 
In nici doua ore caviarul este congelat prin metoda de congelare rapida la -60 de grade, congelare care permite trasportul caviarului in toata lumea, dar permite mai ales ca in momentul descongelarii sa aibe un gust divin si natural ca abia pescuit.
Caviarul rosu de somon se poate gasi proaspat doar in cele doua-trei luni de pescuit si tocmai din acest motiv este congelat prin aceasta metoda prin care caviarul nu sufera alterari termice si de gust.
Gustul caviarului Ikura se distinge de orice alt caviar atat la vedere cat si in palat, avand un retrogust placut, care este recunoscut de catre amantii acestei minunatii.
Este unul dintre ingredientele pretioase pentru sushi si sashimi, oferind acestor preparate stralucire si un gust inconfundabil dar sunt senzationale consumate in clasicul stil rusesc.
Acum puteti gasi caviarul de somon Ikura si in Romania, importat de catre Ocean Fish in confectii de 1 kg. Cei interesati pot contacta Ocean Fish pe www.oceanfish.ro, produsul putand fi achizitionat atat pentru Horeca cat si de catre cunoscatori.( Deocamdata pe site nu sunt fotografii ale produsului dar vor fi in cateva zile )
Haideti sa vedem cum putem servi caviarul de somon Ikura!

Blinis-ul este un preparat traditional a gastronomiei rusesti, un preparat de sarbatoare care nu lipseste de pe nici o masa de Craciun. Seamana cu niste mici briose insa sunt unice, neavand asemanare de gust cu absolut nimic. Se obtin dintr-un aluat preparat din faina, sare, oua, zahar si unt.

Ingrediente:

175 gr faina
150 ml lapte proaspat
2 lingurite zahar
2 oua
30 gr unt Meggle Alpinesse la temperatura camerei
12 lingurite praf de copt
½ lingurita sare
Ulei pentru a frige blinis-urile

Ingrediente pentru crema:

100 ml smantana de 32%
3 linguri crema de unt
200 gr caviar de somon Ikura de la Ocean Fish

Ingrediente pentru decorare:

10 gr Ciboulette ( ceapa verde Chives )
Preparare:

Amestecam faina cu sarea si adaugam ouale, apoi laptele si amestecam cu ajutorul unui mixer, pana cand obtinem o compozitie omogena. Adaugam untul si continuam sa amestecam. Dizolvam praful de copt in laptele caldut, continuam sa mixam si apoi lasam aluatul sa se odihneasca timp de 45-50 de minute la loc caldut. Exista si modalitatea prin care albusul de oua spuma se adauga la urma, insa eu le prepar in acest fel si blinis-urile mele sunt pufoase si delicioase. Incalzim uleiul intr-o tigaie antiaderenta si cu ajutorul unui cutter pad de 6 cm pe care il asez in uleiul fierbinte, vars rand pe rand aluat pentru a obtine blinis-uri delicioase.

Amestecam cu grija smantana si crema de unt in asa fel incat sa nu aibe cocoloase si apoi ungem pe fiecare blinis crema in abundanta, presaram cu Ciboulette taiat marunt, deasupra asezam cate o lingurita de caviar rosu Ikura de la Ocean Fish si decoram cu Ciboulette.
Pe mijlocul platoului de servire asezam caviar Ikura intr-un bol de cristal. Neavand invitati, am preparat aceasta reteta de blinis din numai doau oua insa in Rusia si Republica Moldova, blinis-ul traditional se prepara din 10 oua.
Servim cu un shut de vodka, posibil Beluga. Din aceasta cantitate vom obtine aproximativ 20-25 de blinis de mici dimensiuni.

Metode de  servire a  caviarului de somon Ikura:

O prima metoda este servirea caviarului in mici cantitati, de preferat in cupe de cristal pe pat de gheata si ideala ar fi sa le servim cu o lingurita de sidef de mare, ceea ce va permite conservarea gustului original. Este cvasi obligatoriu sa servim caviarul cu sampanie sau cu vodka de cea mai buna calitate.

O alta metoda de servire este servirea pe blinis care asa cu mati vazut sunt simple de preparat dar foarte gustoase. Daca preparam blinis de marime mai marisoara, si-anume de circa 9-10 cm diametru, le putem incalzi, adaugam pe mijlocul acestora caviar si le rulam, obtinand in acest fel rulouri cu caviar. Traditia gastronomica rusa ne spune sa le servim cu blinis si smantana acida ( smantana traditionala balcanica )

Pentru cei care nu sunt cunoscatori si doresc sa se obisnuiasca cu gustul minunat al acestui caviar, sfatuiesc sa inceapa prin a servi caviarul de somon Ikura pe jumatati de ou fiert sau pe felii de cartofi fierti, bine inteles asociat cu vodka.
Oglinda de servire o puteti gasi pe www.hobbychef.ro!

Alaturi de echipa Ocean Fish va doresc sarbatori gustoase alaturi de cei dragi voua!

Gabriella


 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu