miercuri, 20 ianuarie 2016

Supa crema de praz cu lamaie, cartofi si champignon trasi la tigaie cu Cognac



Aceasta supa crema este potrivita de minune pentru frigul de afara si este inspirata din gastronomia germana.

De clisee se poate muri si Germania nu este cunoscuta in lume pentru gastronomia sa, datorita excesivelor prejudecati ale angloamericanilor, la sfarsitul celui de al doilea razboi mondial….ca si cum acestia din urma ar fi fost maestrii gourmet-ului. Cu toate acestea, Germania a fost in anul 2013, a doua natie in lume pentru stelele Michelin, cel mai bun chef de la Roma fiind tot german, si-anume Maestrul Heinz Beck. 

Majoritatea oamenilor reduc gastronomia germana la cartofi si krauti, asa o fi oare?! Va spun cu certitudine, ca nu este asa cu toate ca gastronomia germana nu este la fel de celebra ca cea italiana sau franceza. Am sa va amintesc doar cateva feluri de mancare extraordinar de gustoase, cu toate ca numele acestora pentru nevorbitorii de limba germana, par de nepronuntat: Nockerlsuppe, Grießnockerlsuppe, Birnen, bohnen und speck, Holstein-schnitzel, Rehrücken schwarzwalder art, etc. Despre varza in Germania, nu va voi povesti astazi, va voi spune doar cateva cuvinte despre cartofi, pentru ca istoria acestora in gastronomia germana este putin diferita fata de cea a verzei. Cartoful este un aliment indispensabil in toate gastronomiile lumii, fie ca sunt fierti, la cuptor, puré, crochete, prajiti sau ciorba si sunt reginele de necontestat a bucatariei europene. Importate din Peru si Columbia de catre spaniolii Conquistadores, au fost planatate pentru prima oara in Canarie, mai apoi in Spania de unde s-au si raspandit in tot continentul iar in anul 1746 au fost salvarea Prusiei si tocmai din acest motiv, v-am spus ca aceasta leguma ocupa un loc special in gastronomia Germaniei. 

Gastronomia germana este una simpla si majoritatea preparatelor sunt grase, cele mai comune feluri de carne folosite fiind carnea de porc, de vita si de vitel iar carnurile nobile folosite de catre germanici sunt carnea de cerb si caprioara. Cartofii inlocuiesc painea cu toate ca aceasta din urma este excelenta, mai ales cea din secara. O masa germana este compusa in general dintr-un aperitiv, o supa, un fel principal, fructe sau desert dar preparatul cel mai indragit in absolut este supa, sub orice forma a sa iar cea mai buna gastronomie din Germania o gasim in Bavaria. 
Asa cum v-am spus si la inceputul materialului, reteta mea de astazi este inspirata gastronomiei germane, insa am imbunatatit reteta in felul meu, asa cum v-am obisnuit deja. 

Ingrediente pentru 4 persoane:

1 lamaie
1 praz
20 gr unt Alpinesse Meggle
1 lingura ulei extravirgin de masline
4 cartofi medii
125 ml smantana de gatit de 32%
1 varf de cutit Paprika picanta
1 lingura patrunjel verde
½ lingurita tarhon uscat
2 litri supa vegetala ( din morcov si pastarnac )
1 lingurita sare mediteraneana
½ lingurita piper proaspat macinat
Ingrediente champignon:

10 ciuperci champignon de mica dimensiune
1 lingura ulei extravirgin de masline
1 lingura Cognac
Putina sare mediteraneana

Ingrediente pentru decorare:

Coaja rasa de lamaie
Muguri de ridiche
Preparare:

Spalam si taiem in rondele prazul, incalzim uleiul extravirgin impreuna cu untul si calim la foc foarte mic prazul, la capac timp de cateva minute. Adaugam apoi putina supa si continuam sa fierbem. Intre timp spalam si curatam cartofii, ii taiem in rodele subtiri si ii adaugam prazului. Adaugam patrunjelul, tarhonul uscat, supa vegetala si potrivim de sare si piper. Fierbem timp de 25 de minute, mixam cu ajutorul unui mixer vertical pana cand obtinem o supa cremoasa, adaugam smantana, coaja de la 1 lamaie si zeama de la jumatate de lamaie sau mai multa, in functie de gusturi si mai fierbem la foc mic, timp de 10 minute.
Intre timp, taiem ciupercile Champignon in felii de circa 1 cm grosime si ii tragem la tigaie in ulei extravirgin de masline, cu putina sare si ii stingem cu Cognac, ii mai fierbem 3-4 minute si apoi ii asezam pe hartie absorbanta de bucatarie.
Servim supa crema cu ciuperci Champignon, decoram cu muguri de ridice,  presarata cu coaja de lamaie si paine de secara cu seminte.
Nu uitati: pentru o viata sanatoasa folositi numai ingrediente de prima calitate!
Farfuriile mele si tacamurile sunt din colectia Hobby Chef si le puteti achizitiona pe www.hobbychef.ro



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu