sâmbătă, 10 august 2013

Cheesecake cu cafea




O parte din vara deja a trecut muncind, pana la vacanta mai sunt inca cateva zile iar caldura incepe sa fie deranjanta, uneori parca nu am chef de nimic ! Si atunci ca sa ma premiez dupa o zi de munca la mosie si ca sa ma reimprospatez cu ceva bun si racoros, am luat la rand retetarul meu din care pana la urma a iesit o noua inventie pe care o impartasesc cu voi. Si cu riscul de a ma repeta dragii mei : nu exista nimic mai relaxant pentru mine decat sa prepar ceva delicios, ascultand muzica clasica alaturi de un pahar de vin bun.

Ingrediente :
150 de biscuiti simpli
35 gr de unt de buna calitate
1 cescuta de cafea
20 gr de cacao amar
400 ml de frisca de montat
50 gr de zahar brun
200 gr de ciocolata fondanta de 75-80%
2-3 lingurite de cafea solubila
600 gr de iaurt natural
20 ml lichior de cafea
20-25 boabe de cafea ornamentala din ciocolata fondanta

Pentru acest cheescake vom folosi o forma detasabila de 20 cm diametru. Iaurtul trebuie cantarit si pus sa se scurga cel putin 5-6 ore inainte de utilizare.
Zdrobim biscuitii, ii amestecam cu cacao, amestecam bine dupa care adaugam untul topit, cafeaua  neindulcita si lichiorul. Le amestecam bine pana cand obtinem o compozitie omogena pe care o vom aseza pe fundul formei si o asezam in frigider.Amestecam iaurtul cu zaharul brun si cafeaua solubila. Montam jumatate din frisca si apoi o amestecam cu iaurtul pana cand se omogenizeaza, dupa care o vom aseza deasupra compozitiei de biscuiti din forma si punem din nou la frigider.

La urma vom prepara din frisca ramasa si din ciocolata fondanta un ganache in felul urmator : punem frisca intr-o craticioara de inox la foc mic si cand incepe sa se incalzeasca, adaugam ciocolata rupta in bucatele mici sau rasa.Amestecam continu timp de cca.10 minute si dam la o parte de la sursa de foc. Vom lasa ganache-ul sa se raceasca timp de 15 minute dupa care il vom varsa pe cheesecake si punem din nou la frigider timp de o noapte. Dupa ce am scos forma detasabila de pe cheesecake, il decoram cu boabe de cafea ornamentale din ciocolata fondanta. 

Acest desert l-am preparat aseara iar acum va pot spune cu certitudine ca este o nebunie.
Atentie intotdeuna la balanta dintre ingrediente, aceste dulciuri nu trebuie sa fie foarte dulci, trebuie sa aiba un gust racoros si delicat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu