Pesto-ul din dovlecei este un
condiment parfumat si foarte gustos, care se ‘’casatoreste’’ foarte bine cu
pastele fainoase. Personal imi place foarte mult cu paste preparate manual,
taiate in forma de romburi sau clasicele mafalde din Neapoli, adica paste
fainoase taiate la cca.8 cm lungime, 1,5 cm latime cu rotita zimtata. Se
prepare rapid si gustul este mai mult decat potrivit pentru primavara, vara si
toamna, dovleceii fiind usori la digestie.
Ingrediente:
400 gr de dovlecei verde
inchis
40-45 gr de muguri de brad si
nuci
45 gr de parmezan ras
10 gr de busuioc proaspat
5-6 gr de menta proaspata
10 gr de migdale taiate sau
zdrobite
Ulei de masline extravirgin
cat este nevoie
Spalam si eliminam capetele de
la dovlecei, le dam pe razatoare apoi le saram usor si le asezam intr-o
strecuratoare ca sa isi piarda apa. Intre timp mixam busuiocul, migdalele,
mugurii de pin, nucile si menta cu putin ulei si foarte putina sare pana cand
obtinem o compozitie cremoasa. Dovleceii putem in loc sa ii dam pe razatoare sa ii taiem in bucati si sa ii presaram cu sare, cum ne este mai usor. Adaugam apoi dovleceii storsi sau ma rog, fara apa pe care au lasat-o, parmezanul si continuam
sa mixam. Putem sa il folosim rece pentru a condimenta pastele fainoase sau
putem sa il incalzim. Este delicios si se prepara in 10 minute.
Putem sa conservam acest pesto
timp de 2 zile la frigider acoperit cu un strat de ulei sau putem sa punem in
cutii mici portii de un cosnum si il congelam. In cazul in care dorim sa il
conservam pentru la iarna, asezam pesto-ul in borcanele micute, punem deasupra
un strat de ulei si scuturam borcanele pentru a elimina bulele de aer, le
inchidem ermetic si le fierbem la bain-marie timp de 20 de minute.Dupa ce am
oprit focul, vom lasa borcanele sa se raceasca in oala in care le-am fiert. (
la bain-marie, infasurati borcanele in stergare in asa fel incat sa nu se
atinga )
Putem inlocui nucile cu
fistic si vom obtine un gust complet diferit si mai delicat. In acest caz
adaugam cand incalzim pesto-ul inainte de al amesteca cu pastele fainoase o lingura de smantana de gatit. ( panna da cucina )
Acest pesto il mai putem
utiliza pentru mini aperitive, pe feliute mici de paine prajita.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu